Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.08.-01.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Javna ustanova „Park prirode Medvednica“, u subotu i nedjelju, 31. kolovoza i 1. rujna, od 10,00 do 17,00 sati, uz planinarski dom Glavica i u špilji Veternici, raznolikim programom za sve uzraste obilježit će 23. po redu „Međunarodnu noć šišmiša“. Šišmiši su važan indikator stanja okoliša i vrijedan dio biološke raznolikosti te je cilj ove manifestacije osvijestiti posjetitelje o važnosti njihove zaštite. Za posjet šilji potrebno se je slojevito odjenuti.

VARAŽDIN – Muzej hrvatskog vatrogastva ovu subotu 31. Kolovoza 2019. godine slavi svoj 5. rođendan.  Tim povodom u 18,00 sati u Varaždinu ispred Muzeja u Ulica baruna Trenka  za posjetitelje je pripremljena  tradicionalna manifestacija “Kako su požare gasili naši stari?” u kojoj će biti prikazan rad sa starim ručnim vatrogasnim pumpama i vozilima. U predstavljanju starih načina gašenja požara sudjelovati će 6 vatrogasnih društava, a posjetitelji će se moći okušati u “gašenju” kontroliranog požara i pogledati vatrogasnu vježbu. Također možete besplatno pogledati stalni postav Muzeja hrvatskog vatrogastva, prigodnu izložbu o wdosadašnjem radu Muzeja, a za najmlađe je pripremljena likovna radionica.

ZAGREB-U povodu natjecanja u bacanju kugle – 5. memorijala Ivana Ivančića koji će se biti održan u ponedjeljak, 2. rujna uoči 69. memorijala Borisa Hanžekovića, kod zagrebačkih fontana ove nedjelje, 1. rujna održana je i konferencija za novinare. Ovogodišnje natjecanje bacača kugle bit će prilika za pogledati najbolje svjetske bacače, a svoj doprinos nastupom, od kojeg puno očekuje, dat će, kako je rekao hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević. Olimpijski viceprvak Joe Kovacs također očekuje hitac od 22 metra, a svjetski prvak Tom Walsh i trostruki pobjednik natjecanja u Zagrebu, ovo natjecanje smatra jednim od najboljih uličnih natjecanja. Poziv građanima na ovaj sutrašnji sportski spektakl kod fontana baš kao i u utorak, 3. rujna na Hanžekovićev memorijal uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Podsjećamo, podjela besplatnih ulaznica za 69. Hanžekovićev memorijal mogu se podići na distribucijskom mjestu SRC Mladost na Jarunu od 9 do 20 sati, za Memorijal Ivana Ivančića, koje će biti održano sutra od 18.30 sati pokraj gradskih fontana, ulaznice nisu potrebne.
LONDON/ZAGREB- Hrvatski inovatori, njih osmero, na netom završenoj međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu, u konkurenciji inovatora iz više od 20 zemalja, nagrađeno je s ukupno 10 nagrada. Najuspješniji hrvatski izlagač bio je Darko Špiljarić koji je s inovacijom „Pop-up kitchen PIA“ osvojio zlatnu medalju, nagradu Platina koja se dodjeljuje za najbolje među najboljim izlošcima i posebnu nagradu Svjetske organizacije udruga inovatora. Organizatori ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba uz potporu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HGK-a

KOPRIVNIČKI IVANEC – Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec organizira ove subote i nedjelje, 31. kolovoza i 1. rujna 31. Ivanečke kresove i 4. Ivanečke kresnice, koje se ove godine održavaju u sklopu projekta „Uz aktivno građanstvo prema jačoj EU – Koprivnički Ivanec 2019.“. Svečano otvorenje manifestacija je u subotu u 11.30 sati u Koprivničkom Ivancu, nakon čega će se održati radionica i otvorenje izložbe Ivanečki vez – kulturno dobro RH. Mimohod sudionika ulicama Ivanca kreće u 16 sati, nakon čega slijedi još jedna radionica te u 18 sati nastupi folklornih društava iz Poljske, Slovačke, Mađarske te Hrvatske. U nedjelju se održavaju brojne radionice, a prikaz običaja paljenja krijesa predviđen je za nedjelju u 20,15 sati.

KRAPINA – U organizaciji Gradskog puhačkog orkestra Krapina, u nedjelju 1. rujna s početkom u 18,00 sati bit će održana promocija monografije naziva „Naših prvih 60 ljeta“ autora Branka Bolfeka. U monografiji se nalazi bogata povijest ovog orkestra koji broji 52 člana, ali služi i kao svojevrsna zahvala dirigentu orkestra Branku Cvrtili koji je u orkestru od njegovog osnutka. Inače, orkestar godišnje održi 180 nastupa u županiji, ali i u mnogim susjednim zemljama. Promocija će se održati na Hušnjakovom u novom Muzeju krapinskih neandertalaca, a posjetitelje će dočekati posebno formirana brass sekcija Gradskog puhačkog orkestra Krapina koja će izvesti nekoliko glazbenih brojeva.

ČAKOVEC – Urbanističko-arhitektonska izložba UrboArhitektura 20+20, dvadesetogodišnji rezime arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva čakovečkih arhitekata Bojana Perhoča i Vesne Makovec otvorena je u Centru za kulturu Čakovec. Izložba je koncipirana u 2 dijela. Prvi dio odvija se u Centru za kulturu Čakovec, izložbom u trajanju do 10. rujna a drugi s popratnim manifestacijama u zgradi Scheier u Čakovcu do 29. kolovoza.

VELIKO TROJSTVO – Udruga DOKUart nastavlja s projekcijama na otvorenom kao uvod u veliko filmsko finale 14. DOKUart Festival dokumentarnog filma, pa će se tako četvrtu godinu za redom, program festivala, gostovanja i druge zanimljivosti predstaviti na Izletištu Vrata Bilogore ove subote, 31. kolovoza u 19,30 sati u Maglenči. Festivalski program predstavit će selektorica festivala Rada Šešić, uz pomoć pokrovitelja, čelnika Grada Bjelovara, a potom će biti prikazan prošlogodišnji dobitnik Grand Prixa na Danima hrvatskog filma, film Josipa Lukića Majči.

KRAPINA – Planinarsko društvo “Strahinjčica” u nedjelju, 1. rujna 2019. godine, organizira Pohod “Putevima dedeka Kajbumščaka”. Okupljanje je na krapinskom Trgu Ljudevita Gaja u 8,30 sati. U 9,00 sati počinje pohod preko Starog grada na Šušelj breg. Očekivani dolazak do planinarske kuće je u 12,00 sati.

ZAPREŠIĆ – Trinaestu godinu zaredom Biciklistički klub Zagreb organizira Međunarodnu profesionalnu biciklističku utrku Hrvatska – Slovenija, te memorijal Vladimira Horvatića. Na startu utrke, u nedjelju, 1. rujna očekuje se više od 180 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Italije, Njemačke Mađarske, Katara, Češke, Francuske, Poljske i Belgije. Službeni start utrke ispred zagrebačkog HNK označava pucanj Gričkog topa u 12,00 sati. Prolazak profesionalaca kroz Zaprešić očekuje se oko 12,30 sati nakon čega nastavljaju vožnju prema graničnom prijelazu Harmica, te dalje prema Ljubljani i Novom Mestu u kojem je cilj utrke. Predviđeni dolazak i kratko zaustavljanje maratonaca u Zaprešiću je oko 11,45 sati na križanju Ulice Pavla Lončara i Šetališta Franje Kuharića.

 

loading