Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.08.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Bogat i raznovrstan program Tjedna kajkavske kulture I 50. jubilarnog Festivala kajkavskih popevki najavljen je danas na konferenciji za novinare u prostorijama Udruge Zagorje vu srcu u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici.O dugogodišnjoj tradiciji festivala govorio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, značaj festivala i izvan granica Krapinsko-zagorske županije potvrdio je župan Željko Kolar, dok je Zagorski gospodarski zbor koji se održava 23. put u ime organizatora najavio direktor Radija Kaj Drago Gradečak.  Tjedan kajkavske kulture održava se u Krapini od 5. do 12. rujna, dok se jubilarni Festival kajkavskih popevki održava 11. i 12. rujna.    

ZAGREB – Obnovljeni dio južnog kolnika Ulice grada Vukovara, od Miramarske ulice Ulice hrvatske bratske zajednice otvorio je rano jutros gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Time su radovi na obnovi Vukovarske ulice od Avenije Marina Držića do Savske ceste, koji su započeli 17. kolovoza, završeni pet dana prije roka. S povratkom Zagrepčana u grad te pred početak školske godine, radovi će se iz središta grada seliti na rubne dijelove, uz još nekoliko velikih projekata najavljuje gradonačelnik Milan Bandić. Obnova Ulice grada Vukovara stajala 5,5 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Dan Varaždinske županije obilježava se 8. rujna , na blagdan Male Gospe, a osim svečane sjednice Županijske skupštine pripremljen je i bogati program. Na svečanoj će sjednici biti dodijeljena i javna priznanja Varaždinske županije. Ove godine nagrada za životno djelo pripala je dječjoj kardiologinji  dr Brigiti Czeisberger, dok je nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala tvrtki TP Varaždin i predsjednici Ludbreškog sunca Ruži Zlatar. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, pripala je Udruzi veterana 7. gardijska brigada Pume te Mariji Cafuk, kao promotorici Varaždinske županije u tradicijskoj poljoprivrednoj proizvodnji i očuvanju varaždinskog zelja.  Program obilježavanja dana Varaždinske županije danas će u atriju županijske palače u Varaždinu predstaviti predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

ČAKOVEC – Međimurski turistički rezultati za srpanj ove godine, koje je objavila Hrvatska turistička zajednica su i više nego dobri. Međimursku županiju u srpnju ove godine posjetilo je 4.324 turista, 2.672 strana i 1.652 domaća. To je porast od gotovo 30 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Broj noćenja je veći za gotovo 21 posto, s obzirom da je lani u srpnju ostvareno je 9.629 noćenja, a ove godine više od 11 tisuća. Čak i ako se gleda razdoblje od siječnja do srpnja ove godine, Međimurska županija bilježi gotovo 15 više dolazaka turista i 17 posto više noćenja nego 2014. godine u istom razdoblju.Takvi podaci su dijelom i rezultat bogate ponude turističkih manifestacija, prije svega Porcijunkulovog koje je ove godine okupilo oko 150 tisuća posjetitelja, ali i ljetnih manifestacija u gradovima Prelog i Mursko Središće, kao i u Općinama Sveti Martin na Muri i Štrigova. Manifestacijama će biti bogata i jesen, najavljuje župan Međimurske županije Matija Posavec te ističe proslavu Martinja i Dan Sv. Vinka.

KRIŽEVCI – Članovi Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga okupili su se danas na 24. sjednici. Pred članovima Kolegija našao se dnevni red od 11 točaka.  Na samom početku sjednice upoznati su s Programom proslave dana i svetkovine Svetog Marka Križevčanina. Dani Svetog Marka Križevčanina započeli su u subotu devetnicom, a prema najavi upravitelja župe Svete Ane vlč. Stjepana Sovičeka pripremljen je bogat program. Na blagdan Svetog Marka Križevčanina u ponedjeljak, 7. rujna svečana koncelebrirana sveta nisa bit će u 11,00 sati na otvorenom, na Strossmayerovom trgu, a predvodit će ju nadbiskup zagrebački Josip Bozanić.

ĐURĐEVAC – Završeni su radovi na uređenju velike dvorane za sastanke u zgradi đurđevačke Javne vatrogasne postrojbe. Radovi su obuhvaćali postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova i stropa te obnovu dotrajale podne obloge. Vrijednost investicije je oko 69 tisuća kuna. Novouređeni prostor veličine je 140 metara četvornih i nalazi se na prvom katu zgrade đurđevačkih vatrogasaca. Koristi se za održavanje tečajeva za stjecanje vatrogasnih zvanja, radnih sastanaka i seminara djelatnik Postrojbe, skupštine i proslava dobrovoljnih vatrogasnih društava, gradske Vatrogasne zajednice i Postrojbe te za redovne probe Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac.

KRAPINA – U tijeku su radovi na sanaciji krovišta zgrade Općinskog suda u Krapini, koje zajednički financiraju Grad Krapina i Ministarstvo pravosuđa. Vrijednost radova iznosi oko 226 tisuća kuna, a rok za završetak radova je 30 dana.

loading