Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradski zastupnici SDP-a i HNS-a napustili su današnju sjednicu zagrebačke Gradske skupštine, uz obrazloženje da su gotovo sve točke koje je na dnevni red skupštinske sjednice predložio gradonačelnik Milan Bandić protuzakonite i da su u funkciji predizborne kampanje gradonačelnika i HDZ-a. Napuštanje sjednice Gradske skupštine zastupnika SDP-a i HNS-a, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazvao je kukavičlukom, a predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo, da je zadaća ljudi koji obnašaju određenu odgovornost ili u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti da svoje stavove iznose u parlamentu.

KRIŽEVCI – Završna konferencija projekta „Pomozimo jedni drugima“ kojima su osigurani pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama održana je danas u Križevcima. Projektom su bili osigurani pomoćnici za 21 učenika. Vrijedan je 1,1 milijuna kuna, a bespovratna sredstva su iznosila milijun i 15 tisuća kuna. Ujedno je najavljen novi projekt Pomozimo jedni drugima II,  vrijedan 907 tisuća kuna, od čega su 834 tisuće bespovratna sredstva, a bit će osigurani pomoćnici za 16 učenika. Uz taj projekt, i Udruzi osoba s invaliditetom Križevci odobrena su sredstva za sedam asistenata za isto toliko učenika, a Udruga je dobila 271 tisuću kuna.

ČAKOVEC – Kako bi svim međimurskim osnovnoškolcima osigurala jednake uvijete u obrazovanju, Međimurska županija je osmislila milijun kuna vrijedan projekt  pod nazivom „Školski obroci svima“, koji je potom prijavila na otvoren poziv Ministarstva socijalne politike i mladih i povukla sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Ovim projektom bit će osigurana školska prehrana u narednoj školskoj godini 1.200 djece, a sve s ciljem da se ublaže najgori oblici dječjeg siromaštva u osnovnim školama čiji je osnivač Međimurska županija te da se senzibilizira javnost na potrebe djece iz socijalno ugroženih obitelji, zaključuje župan Međimurske županije Matija Posavec.

ZAGREB – Nakon što je otvoren novi bazen na Sveticama, krenut će se s izradom idejnog rješenja podzemne garaže i parka na okretištu tramvaja na Borongaju. Naime, korisnici prodajnih mjesta na ovom okretištu tramvaja bit će tamo biti do Nove godine, a za zamjenu će im se omogućiti štandovi na nekoj od drugih lokacija zagrebačkih tržnica. Maksimirski stadion za sada nije prioritet, jer će se to rješavati u sklopu izgradnje Sportskog nogometnog centra, već uređenje Borongaja, gdje će biti izgrađena podzemna garaža s dvije etaže i uređen park s fontanom.

KRAPINA –  Nakon što su jučer u Gradu Krapini montirane dvije pametne klupe – jedna u Magistratskoj, a druga u Gajevoj ulici, koje služe za besplatno punjenje pametnih telefona, fotoaparata, laptota i sl, privođenje kraju uređenja Gajeve ulice nastavlja se danas. Naime, ova prometna žila kucavica Grada Krapine, danas dobiva drugi asfaltni sloj i od slijedećeg će tjedna, najavljeno je iz gradske Uprave, biti nakon dužeg vremena, ponovno otvorena za promet.

VARAŽDIN – Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat sa svojim suradnicima predstavit će danas u Varaždinu mjere i poticajne programe Ministarstva poduzetništva i obrta u ovoj godini. Na prezentaciji koju organizira Županijska komora Varaždin, bit će riječi o otvorenim javnim pozivima : E-Impuls, Kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća, Podrška razvoju  malih i srednjih poduzeća u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, Inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća, Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima i Naukovanje za obrtnička zanimanja. Također će biti najavljeni  novi financijski instrumente i javni pozivi čija je objava planirana do kraja godine, a bit će riječi i o provedbi Zakona o poticanju investicija.

ČAKOVEC – Prema podacima čakovečkg područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tijekom srpnja evidenciju nezaposlenih napustile su 553 osobe, što je smanjenje u odnosu na prethodni mjesec od 3,5 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine za čak 25,5 posto. Zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 357 osoba, a najviše njih je posao pronašlo u prerađivačkoj industriji, zatim djelatnosti pružanja smještaja te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane, ali i trgovini te građevinarstvu.

KARLOVAC – Bespovratna sredstva u iznosu od 1,7 milijuna kuna osigurano je za projekt  „Karlovačka županija za inkluzivne škole“  za predstojeću školsku godinu kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Time će u 17 školskih ustanova Karlovačke županije biti angažirano 40 pomoćnika u nastavi za 43 učenika s teškoćama u razvoju. Preostali iznos od 110 tisuća kuna Karlovačka županija osigurat će iz vlastitih sredstva. I Grad Karlovac je od ukupno 1,3 milijuna dobio bespovratnih 1,2 milijuna kuna za projekt „Škola za sve uz pomoćnike u nastavi II“ čime će u 9 odgojno obrazovnih ustanova kojima je Grad osnivač za 32 učenika s teškoćama u razvoju osiguran 31 pomoćnik u nastavi.

ĐURĐEVAC – U tijeku su radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodovoda na dionici od starog vodocrpilišta do ulaza u grad Đurđevac, u Budrovcu i ulici Grgura Karlovčana, od raskrižja Gajeve do raskrižja Đuriševićeve ulice. Početkom rujna kreću radovi na rekonstrukciji vodovoda u Preradovićevoj i Basaričekovoj te potom i u Jelačićevoj ulici. Radovi na vodovodu u Budrovcu trebali bi završiti krajem rujna, nakon čega slijedi uređenje nogostupa. Izgradnja transportnih cjevovoda Đurđevac-Čepelovac i Đurđevac-Virje također je u tijeku, a ovi bi radovi trebali biti gotovi sredinom studenoga. Projektom aglomeracije Đurđevac izgradit će se i rekonstruirati 25.500 metara cjevovoda, a vrijedan je 30 milijuna kuna. Kohezijski fond Europske unije projekt sufinancira s 20 milijuna kuna, đurđevačke Komunalije i Grad sudjeluju s tri milijuna, a preostalih sedam milijuna kuna financiraju Hrvatske vode. Cjelokupni radovi moraju biti gotovi do kraja godine.

BJELOVAR – Zagrebačka županija predstavit će se na 24. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji se od 9. do 11. rujna održava u Gudovcu, dogovoreno je prilikom susreta župana Stjepana Kožića i župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa održanom u Bjelovaru. Župani su razgovarali i o suradnji kroz Hrvatsku zajednicu županija te naglasili kako je decentralizacija ovlasti i financijskih sredstava prema regionalnoj i lokalnoj razini nužna.

loading