Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 31.08.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, druga u ovom sazivu održava se danas. Pred gradskim zastupnicima nalaze se 23 točke dnevnog reda. Najviše pažnje izaziva prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, što je bio uvijek nezavisnih sa liste Brune Esih za suradnju na razini Skupštine. Osim o ovoj temi, zastupnici će raspravljati i o prijedlogu da se od jednog gradskog ureda – ureda za obrazovanje, kulturu i sport oforme čak tri ureda – ured za kulturu, ured za sport i mlade i ured za obrazovanje. Ako ovaj prijedlog podrži većina zastupnika uredi će s radom početi od prvog dana nove godine, čime će i dobiti zasebne proračune. Prva radna sjednica skupštine u ovom sazivu počela je aktualnim satom, a na pitanja gradskih zastupnika odgovarao je  gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Tramvaji opet prometuju Savskom. Nakon gotovo dva mjeseca završili su radovi te je u promet pušteno tramvajsko raskrižje Savska – Vodnikova – Jukićeva. Radovi su završili dvadeset dana prije roka, rekla je voditeljica ZET-a Ljuba Žgela naglasivši kako od danas tramvaji voze po uobičajenom voznom redu. Vrijednost radova na Savskoj je oko 10 milijuna kuna, a osim na pruzi u Savskoj tijekom radilo se na i u drugim dijelovima grada. Još uvijek traju radovi u Maksimirskoj, radilo se na pruzi Mihaljevac-Dolje i Jurišićevoj, a za sve to izdvojeno je 60 milijuna kuna. Sva ta ulaganja trebala bi smanjiti buku s čime su, zbog dotrajalosti pruge, ponajviše problema imali stanovnici Savske.  Inače na rekonstrukciji tramvajske pruge Savska – Vodnikova – Jukićeva  posljednji put se radio se 1997. godine.

KOPRIVNICA – Tradicionalno uoči nove školske godine, čelnici Grada Koprivnice obilaze škole. Jučer su obišli Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ i Umjetničku školu „Fortunat Pintarić“, a danas koprivničke osnovne škole „Braća Radić“, „Antun Nemčić Gostovinski“ i „Đuro Ester“. Tijekom ljetnih dana u koprivničkim školama uređivane su učionice i školski prostori te je nabavljena i oprema, za što je grad izdvojio 350.000 kuna, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. Prvi dan nove školske godine koprivnički učenici od drugog do osmog razreda započet će kao i prošle godine, zajedničkim prvim satom u gimnazijskoj sportskoj dvorani.

ZAGREB – Započeli su radovi na 500 metara dionice biciklističko-rolerske staze u Aleji Matije Ljubeka na ŠRC Jarun, kako bi rekreativci mogli voziti unutar centra cijelom dužnim staze od 6.800 metara policentričnog kruga. Naime, na toj dionici problem su privatne parcele koje dolaze do samog ruba ŠRC Jarun pa će djelatnici katastra izmjeriti i izvidjeti ulaze ili parcele u prostor centra. Radovi će trajati 60 dana. Inače, ovaj sportsko rekreacijski centar dnevno koristi i do 10 tisuća Zagrepčana.

ZAGREB – Sastanak gradonačelnika Zagreba Milana Bandića s ministricom kulture Republike Hrvatske  Ninom Obuljen Koržinek održan je u zgradi Gradske uprave. Dogovoren je nastavak dosadašnje suradnje na zajedničkim projektima kao što su HNK uključujući rješavanje pitanja druge scene, te financiranja velikih kazališnih i koncertnih gostovanja, zatim se razgovaralo o velikim projektima u Galeriji Klovićevi dvori i Galeriji Gradec te o Međunarodnoj smotri folklora. Također se raspravljalo o projektima koji će se financirati kroz program Integriranih teritorijalnih ulaganja i svim ostalim mogućim projektima na području kulturne scene u Gradu Zagrebu.

KRAPINA – U osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije predstojeće školske godine bit će 91 učenik više no godinu dana ranije, a prvašića je 41 više. Broj učenika srednjih škola iz godine u godinu kreće se oko pet tisuća, a tako bi trebalo biti i predstojeće školske godine, iako konačna brojka još nije poznata jer je još u tijeku jesenski upisni rok, navodi zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek te dodaje da Krapinsko-zagorska županija godišnje iz proračuna za školstvo izdvaja 42,4% što je iznad državnog prosjeka koji je 35,7%. Stoga su i tijekom ljetnih školskih praznika u školama realizirani brojni radovi, a tu su i brojni projekti koje Krapinsko-zagorska županija provodi u svrhu poboljšanja uvjeta odgoja i obrazovanja poput projekta Baltazar kojim se djeci s poteškoćama u razvoju osiguravaju pomoćnici u nastavi, stipendija, sufinanciranja učeničkog prijevoza te pomoći za nabavu udžbenika.

OROSLAVJE – Posjet gradu Oroslavju župan Kolar sa pročelnicima iskoristio je za upoznavanje planova novog gradonačelnika Emila Gredičaka ponudivši svoju suradnju, kao i svih županijskih službi, u njihovoj realizaciji koja neće ići preko noći, ali postupno rješavanje već je počelo. Županija se tako već angažirala na rješavanju prostora za radionice Srednje škole Oroslavje koji je pronađen u jednoj obližnjoj tvrtki i već ove školske godine moći će se koristiti. Oroslavju su potrebni i novi vrtić i sportska dvorana istaknuo je gradonačelnik Gredičak te dodao da se svi problemi moraju rješavati zajedničkim radom. Župan Željko Kolar ovim je posjetom završio svoj obilazak svih, nakon lokalnih izbora, novih gradonačelnika i načelnika. Razgovori su se pokazali obostrano korisnima, ističe župan Kolar. Boraveći u Oroslavju župan Kolar je s gradonačelnikom Gredičakom dogovorio i gradnju rotora u središtu grada i ceste u poslovnoj zoni koja je gradu iznimno važna, radi potencijalnih investitora i investicija koje donose nova radna mjesta. Što se tiče preseljenja gradske uprave u bivšu Orokonfekciju od tog se projekta nije posve odustalo, ali sigurno se neće ići u uređenje kompletnih 1.500 metara četvornih, što bi bilo previše, zaključili su župan i gradonačelnik.

VARAŽDIN – Grad Varaždin i ove će školske godine osigurati čak 66 pomoćnika koji će pomagati djeci u gradskim osnovnim školama i vrtićima. Projektom PONOS  bit će u školama osiguran rad 51 pomoćnika za 60 učenika u teškoćama u razvoju. Istovremeno, za djecu s teškoćama u vrtićima bit će osiguran rad 15 pomoćnika. Odobren je naime četverogodišnji  projekt u ukupnoj vrijednosti  9 milijuna i 400 tisuća kuna u sklopu Europskog socijalnog fonda, Bespovratna sredstava za 4 godine  iznose 8 milijuna kuna, a 15% sredstava osigurano je iz proračunskih sredstava Grada Varaždina. Uz pomoćnike u nastavi u osnovnim školama, Grad Varaždin osigurava financiranje pomoćnika u Dječjem vrtiću Varaždin te pomoćnika u vrtićima privatnih osnivača.

ZAGREB –  Gradovima i općinama na svom području Zagrebačka županija uputila je javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje nove katastarske izmjere katastarskih općina, za što je osigurano milijun kuna. Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za ovu godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da taj isti projekt ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije. Projekte gradova i općina I. i II. stupnja razvijenosti Zagrebačka županija će sufinancirati do 100% iznosa, dok će jedinice lokalne samouprave III., IV. i V. stupnja razvijenosti sufinancirati do 80%, 60%, odnosno 50% vrijednosti projekta. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 1. prosinca.

ČAKOVEC – Na nedavno održanoj prvoj međunarodnoj stručnoj konferenciji pod nazivom „Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2025. – izazovi i mogućnosti u kulturnom turizmu“ u Lendavi sudjelovao je i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Naime, Općina Lendava iz susjedne Slovenije kandidirala se za titulu Europske prijestolnice kulture 2025. godine. Njihova prijava obuhvaća i partnere iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Slovenije, a cilj je ovo područje predstaviti kao jedinstveni kulturni prostor unatoč formalnim granicama. Kako je na konferenciji istaknuo gradonačelnik Stjepan Kovač, Grad Čakovec podržava lendavsku kandidaturu kao projekt povezivanja susjednih gradova i općina u nekoliko zemalja, sa svrhom međusobnog upoznavanja i organiziranja zajedničkih programa.

ČAKOVEC – Zrinski Art festival započinje ovog četvrtka 31. kolovoza 2017. godine u Čakovcu. Radi se o festivalu koji se održava drugu godinu zaredom u palači Zrinskih u samom centru grada Čakovca, a koji će i ove godine predstaviti umjetnike i njihove radove kroz četiri dana postava, performansa i radionica u Atriju palače Zrinskih, muzejskoj galeriji te jezeru i dvorištu palače Zrinskih. Zrinski art bit će svečano otvoren u 20,30 sati uz plesnu izvedbu “Ritual svijesti”- Studia suvremenog plesa “Teuta” i gostiju, a nakon toga slijedi i program pod nazivom „Ples među skulpturama“. Inače, od sutra će se paralelno s ovim festivalom, u Čakovcu održavati i takozvani 3FF- Festival alternative Čakovec, a sve to pod pokroviteljstvom Grada Čakovca.

KRIŽEVCI – Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, 20. po redu, održat će se od 10. do 12. studenoga u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima, utvrđeno je na prvoj sjednici Organizacijskog odbora. Sve prisutne pozdravili su predsjednik Organizacijskog odbora, koprivničko-križevački župan Darko Koren i križevački gradonačelnik Mario Rajn, a osim datuma održavanja manifestacije, utvrđen je financijski plan te je za direktora ponovno izabran Božo Barać, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Na idućoj sjednici Organizacijskog odbora definirat će se detalji oko programa i partnera sajma.

loading