Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno je s predstavnicima Udruge cvjećara grada Zagreba povodom blagdana Svih svetih obišao posljednja počivališta značajnih osoba. Tako su na Gradskom groblju Remete položili cvijeće i zapalili svijeće pateru Vjenceslavu Mihetecu i književniku Zvonimiru Milčecu. Inače, kao što je to bilo i do sada tako će i ove godine na sam blagdan Svih sveti prijevoz izvanrednim ZET-ovim autobusnim linijama prema gradskim grobljima biti besplatan.

OROSLAVJE – Završna konferencija projekta“Povećanje proizvodnih kapaciteta i osuvremenjivanje tehnološkog procesa” održana je danas, 31. listopada 2017. godine, u Oroslavju. –  Radi se o projektu u sklopu kojeg je izgrađena nova hala veličine 800-tinjak metara četvornih koja je opremljena novim kranom nosivosti do 50 tona, što će bitno unaprijediti proizvodne mogućnosti tvrtke u kojoj se uglavnom proizvode parni kotlovi, navodi generalni direktor Dragutin Družinec. Vrijednost projekta je gotovo 11 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna kuna iz fondova EU, a na pripremi i provedbi projekta s tvrtkom TPK Orometal radila je Zagorska razvojna agencija. Na uspješnoj realizaciji ove investicije čestitao je zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek ističući kako u Krapinsko-zagorskoj županiji postoje timovi i poduzeća koja se svojom kvalitetom uspješno nose s konkurencijom iz cijelog svijeta te da je uvjeren kako će ova investicija tvrtki TPK Orometal  omogućiti rast proizvodnje, bolju konkurentnost, te porast broja zaposlenih.

ZAGREB – U povodu obilježavanja 155 godina postojanja Gradske plinare Zagreb, na Trgu svetog Marka kod sjeverne strane crkve sv. Marka, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rano jutros, 31. listopada 2017. godine, pustio je u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni. Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji je zadržao plinsku rasvjetu, a jedinstvenost među svim ostalim gradovima daje mu ručni način paljenja – lanterne pale nažigači koji su postali jedinstvena turistička atrakcija.

VARAŽDIN – Povodom blagdana Svih svetih izaslanstvo Varaždinske županije, u utorak 31. listopada 2017. godine  položilo je vijenac i zapalilo svijeću u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije kod središnjeg križa na varaždinskom groblju. Nakon toga, županijsko izaslanstvo u kojem su bili zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te predsjednik Županijske skupštine Alen Runac   položilo je cvijeće i zapalilo svijeću kod Spomen kosturnice na gradskom groblju u spomen na sve poginule antifašiste, a zajedno s izaslanstvom grada Varaždina položilo je vijenac i zapalilo svijeću u spomen na sve poginule branitelje Varaždinske županije kod spomen-križa poginulim braniteljima.

KRAPINA – Povodom predstojećeg blagdana Svih svetih predstavnici Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji sa udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, položili su danas, 31. listopada 2017. godine vijence i zapaliti svijeće na Gradskom groblju u Krapini, kod spomen križa svim poginulima za Hrvatsku. – Blagdan Svih Svetih koristimo da bi se barem jednom godišnje prisjetili svih onih koji su nas napustili, a ovom prilikom i svih poginulih Hrvatskih branitelja bez kojih ne bi bilo Republike Hrvatske – istaknuo je župan Kolar. Da se ne smije zaboraviti sve ono što su poginuli učinili za domovinu, ali i Zagorje poručio je i zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina. Sveta misa zadušnica u spomen na sve smrtno stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu bit će služena na Dušni dan, 2. studenoga 2017. godine, u crkvi Sv. Nikole u Krapini, s početkom u 10,00 sati

ČAKOVEC – Svečani prijem za 13-ero učenika međimurskih škola, dobitnika nagrade Oskar znanja koju dodjeljuje Hrvatska zajednica županija u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Ministarstvom znanosti i obrazovanja danas su u Maloj vijećnici Međimurske županije, upriličili predstavnici županije, župan Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman i županijskim pročelnikom Brankom Sušecom. Inače, nagrada se dodjeljuje učenicima koji su državni prvaci na natjecanjima u znanju, učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima te učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Iz Međimurja ih je desetero koji su nagrade ponijeli s državnih natjecanja i troje s međunarodnim priznanjima. To su Tina Čatlaić, Martin Josip Kocijan, Domagoj Smolić, Josip Nino Pleh, Sara Tušek, Julijana Jelena Toplak, Ivona Marcijuš, Luka Šafarić, Vilim Srnec, Samuel Sobočan, Lukas Novak, Lucija Marković i Eva Perčić.

KRAPINSKE TOPLICE – Primopredaja aparata za limfnu drenažu upriličena je u utorak, 31. listopada 2017. godine u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Riječ je o donaciji Zagorske lige protiv raka, koja je od 1999. godine, kada su počele prve humanitarne akcije,  donirala zagorskim bolnicama uređaja ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna.  Danas doniran uređaj vrijedan je 40 tisuća i služit će u terapiji žena nakon operacije raka dojke. Na ovoj, još jednoj u nizu iznimnih akcija i donacija Zagorske lige protiv raka, njenom predsjedniku dr. Stanku Belini čestitali su i zahvalili ravnateljica SB Krapinske Toplice Željka Žnidarić, načelnik općine Ernest Svažić,  župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek te saborski zastupnik Marko Vešligaj.

ZAGREB – Radovi na rekonstrukciji i dogradnji Osnovne škole dr. Vinko Žganec u Kozari boku započeli su ovog utorka, 31. listopada 2017. godine. Rekonstrukcijom i dogradnjom predviđena je izgradnja novog učeničkog bloka s devet učionica, rekonstrukcija starog dijela škole, zamjena postojećeg krova te nove  plinske instalacije za grijanje koje će zamijeniti lož ulje. Vrijednost radova je 17 milijuna kuna te je predviđeno da budu završeni kroz 14 mjeseci, rekla je Tatjana Operta, voditeljica projekta iz Gradskog ureda za izgradnju. Inače, ove školske godine na području Grada Zagreba je upisano 1. 500 prvašića više nego li je broj učenika koji je prošle školske godine završio osmogodišnje školovanje, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, istaknuvši kako je ova škola sa 730 učenika,  jedna od onih koja već godinama bilježi porast broja učenika.

KOPRIVNICA – U koprivničkim osnovnim školama „Đuro Ester“, „Braća Radić“ i „Antun Nemčić Gostovinski“ provodit će se projekt „Znanje kao dar“. Zahvaljujući projektu nabavljen je instrumentarij za identifikaciju darovite djece i osmišljavanje programa po kojima će se raditi, kaže voditeljica Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj Koprivnice, Maja Balaško i napominje kako će se educirati 21 učitelj, a projektom je predviđen rad sa 16-ero djece. Kroz projekt se koprivničkim školama omogućuje dodatno podizanje standarda, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić i dodaje kako je projekt vrijedan 996 tisuća kuna, bespovratna sredstva iznose 773 tisuće, a provodit će se 18 mjeseci. Učitelji s edukacijama kreću kroz nekoliko tjedana, dok će se s djecom raditi u narednom polugodištu.

KRAPINA – Ni devet godina od ulaska Krapinsko-zagorske županije u javno-privatno partnerstvo s koncernom Sunce Jake Andabaka za realizaciju projekta „Stubaki“ od tog najvećeg turističkog kompleksa u Hrvatskoj nema ništa, ali je Županijska skupština u ponedjeljak, 30. listopada, 2017. godine, većinom glasova, uz protivljenje oporbenih vijećnika, donijela drugi aneks ugovoru kojim se rok za početak radova produžava za 2,5 godine, a za završetak još 2,5 godine od početka radova, uz zaštitnu klauzulu od 1,5 milijuna kuna, ako radovi ni tada ne počnu. Za oporbene vijećnike posebno je sporna zaštitna klauzula od 1,5 milijuna kuna što drže premalim iznosom za štetu koju će pretrpjeti turizam Stubičkih Toplica i Krapinsko-zagorske županije i predlažu bar 11 milijuna kuna. Da je šteta već sada velika, svjestan je župan Željko Kolar, no svi pokušaji da se pronađe novi partner koji bi bio spreman investirati više od 70 milijuna eura nisu urodili plodom.

JASTREBARSKO – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Glazbene škole Jastrebarsko potpisali su gradonačelnik Zvonimir Novosel i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Projekt energetske obnove zgrade, koji će se provoditi u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupne je vrijednosti 1.753.160 kuna, od čega će sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj  biti sufinancirano 881.608,36 kuna, a ostatak će osigurati Grad Jastrebarsko.  Projekt obnove treba bit završen do 31. listopada 2018. godine, a izvodit će se radovi na rekonstrukciji fasade i krova zgrade,  te ugradnja termostatskih setova i balansirajući ventili.

ČAKOVEC – Svečani prijem za učenike međimurskih škola, dobitnike nagrade Oskar znanja koju dodjeljuje Hrvatska zajednica županija u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Ministarstvom znanosti i obrazovanja danas, 31. listopada 2017. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije, organizira župan Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman i županijskim pročelnikom Brankom Sušecom. Podsjetimo, nagrada se dodjeljuje učenicima koji su državni prvaci na natjecanjima u znanju, učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima te učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa.

KOPRIVNICA – U sklopu Erasmus+ projekta „Pomognite učenicima da spase planet“ Srednja škola Koprivnica ugostila je 50-ak učenika i profesora iz Francuske i Italije. Četvrta je to mobilnost u sklopu ovog projekta, nakon što su u svibnju koprivnički srednjoškolci boravili kod svojih kolega na Siciliji. Učenici i profesori cijeli tjedan borave u Koprivnici, a pripremljen im je raznovrstan program. Goste iz Francuske i Italije  primili su i čelnici Koprivnice predvođeni gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, te im je tom prilikom predstavljena Koprivnica kao i projekti iz područja održivog razvoja koje Grad provodi.

OROSLAVJE – Završna konferencija projekta „Povećanje proizvodnih kapaciteta i osuvremenjivanje tehnološkog procesa društva TPK Orometal“ održat će se danas, 31. listopada 2017. godine u Oroslavju. Projektom se na razini općeg cilja pridonosi razvoju malog i srednjeg poduzetništva te stvaranju novih radnih mjesta što će se ostvariti kroz ulaganje u materijalnu imovinu izgradnjom dodatnih proizvodnih kapaciteta i ulaganjem u tehnološki napredne strojeve.

KLENOVNIK – Marijin put u Klenovniku i proslavu spomendana sv. Volfganga u Vukovoju danas će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Hodočasnici će se okupiti kod porte Bolnice za plućne bolesti i TBC u 14 sati te krenuti na jedinstvenu molitvenu pobožnost. Po završetku , misu na spomendan sv. Volfganga, u najjužnijoj kapeli sv. Volfganga u Europi, predvodit će biskup Mrzljak u koncelebraciji sa svećenicima hodočasnicima. U posljednjih desetak godina oživljena je pobožnost Marijina puta i obnovljene su postaje s prikazima otajstva svete krunice iz 1672. godine, kad je grof Ivan IV. Drašković dao postaviti petnaest kamenih postaja odnosno pilova od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga u Vukovoju.

loading