Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom blagdana Svih svetih u tramvajskom i autobusnom prometu do 3. studenog u primjeni je izvanredna organizacija prijevoza putnika, kao i privremena regulacija prometa u zonama gradskih groblja. U zonama gradskih groblja na snazi su uobičajeni režimi ograničenja prometa pa je pristup u te zone omogućen samo vozilima ZET-a, taksi-vozilima, vozilima osoba s invaliditetom te vozilima s posebnom dozvolom. Za groblje Mirogoj i Krematorij će na blagdan Svih svetih autobusi na izvanrednim linijama voziti od 8,00 do 21,00 sat, a za Miroševec i Markovo Polje od 8,00 do 20,00 sati. Autobusi će od Kvaternikovog trga prema Srebrnjaku voziti od 8,00 do 21,00 sat. Na blagdan Svih svetih, 1. studenoga prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan. Sva će gradska groblja 1. i 2. studenoga, biti otvorena od 6,00 sati do ponoći.

ZAGREB – Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana izaslanstvo, Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju i Krematoriju. „Ovo su blagdani na koje se prisjećamo svih pokojnih, bez obzira na vjeru jer smo na ovome mjestu svi isti. Ovo je memorija hrvatske pomirbe i svaki dan bi trebali činiti jedno dobro djelo jer jadan i čemeran je čovjek koji u svom srcu nema mjesta za drugog čovjeka“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić prilikom obilaska dva najveća zagrebačka gradska groblja. Svijeće su zapaljene a vijenci položeni na spomeniku Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Središnji križu na Mirogoju te Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata – Kenotaf na Krematoriju.

ZAGREB – Dvanaesti Dani elektroničkih medija bit će održani u Zadru od 5. do 7. studenog. Radi se o 25. Danima radija, 12. Danima televizije i 12. Danima interneta u organizaciji Agencije za elektroničke medije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih agencija, te predstavnika Vlade i medijskih stručnjaka i ove će godine imati fokus na Zakonu o elektroničkim medijima. – Naime, usvojena je nova direktiva o audiovizualnim sadržajima na nivou EU koja se u roku 24 mjeseca treba uskladiti s nacionalnim zakonodavstvom tako da će ovaj Zakon svakako biti središnja tema- rekao je za Radio Kaj član Vijeća za elektroničke medije Vanja Gavran. Uz to bit će održane i panel rasprave, a teme su; Tržište rada i mediji, Nove tehnologije i mediji, Etika i mediji, Istraživanje medijskog tržišta, te će biti dodijeljene HURIN-ove godišnje novinarske radijske nagrade.

ČAKOVEC – Dvogodišnji okvirni Sporazum za nabavu radova redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Međimurske županije, vrijedan 41 milijun kuna, potpisan je u Čakovcu u četvrtak, 31. listopada 2019. godine. Na potpisivanju Sporazuma i konferenciji za novinare uz župana Međimurske županije Matiju Posavca i ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije Ljerku Cividini bili su i predstavnici izvođača Zvonimir Pavlic i Ivan Kolarić. Riječ je o važnom događaju za ŽUC Međimurske županije koji brine o 450 kilometara županijskih i lokalnih cesta, rekla je ravnateljica Ljerka Cividini. Sporazum je čak 20%, izdašniji, u odnosu na onaj prije dvije godine, napomenuo je međimurski župan Matija Posavec. Uz ova ulaganja od 41 milijun kuna, valja izdvojiti i obnovu čitavog niza prometnica uslijed projekata aglomeracije kao i projekte izgradnje obilaznica te proširenja cesta i izgradnje nogostupa na državnim cestama nkoje provode Hrvatske ceste, rekao je župan Posavec, napomenuvši kako sve to govori u prilog tome da je i cestogradnja na području Međimurske županije u sve ozbiljnijem zamahu.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje, za proizvodne djelatnosti, raspisao je Grad Zagreb do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 15. studenog. Sve informacije o natječaju mogu se naći na stranicama Grada i Zagrebačkog inovacijskog centra poslovne jedinice Poduzetnički centar – Plavi ured. Potpora na temelju ovog javnog poziva ne može se odobriti osobama koje su već koristile potporu za samozapošljavanje od Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Potpore na temelju ovog javnog poziva smatraju se potporama male vrijednosti.

KRAPINA – Odavanje počasti svakom smrtno stradalom hrvatskom branitelju minutom šutnje i simboličnim paljenjem svijeća upriličeno je ovog četvrtka, 31. listopada 2019. godine na Gradskom groblju u Krapini. Svijeće su položile delegacije Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom, Grada Krapine na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem te predstavnici ministarstva branitelja, MUP-a, vojske i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. – Bitno je, ne samo danas, nego svakog dana se prisjećati ljudi koji su vjerovali u prosperitet Hrvatske države te dali život za nju – istaknuo je župan Kolar. – U ove dane prisjećamo se svih naših najmilijih koji su nas napustili, a sa posebnom pažnjom prisjećamo se i svih onih koji su zaslužni što danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Gregurović. Sveta misa zadušnica u spomen na sve smrtno stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu bit će služena na Dušni Dan, 02. studenog, u Crkvi Sv. Nikole u Krapini s početkom u 10,00 sati.

VARAŽDIN – Uoči blagdana Svih svetih na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije. Izaslanstvo Varaždinske županije, u kojem su bili predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te zamjenik župana Robert Vugrin odali su počast i pijetet poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-križa hrvatskim braniteljima položivši vijenac i zapalivši svijeću kao znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na položene živote za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države. Zamjenik župana odao je počast i poginulim antifašistima te je naglasio kako se ovih dana prisjećamo onih koji više nisu s nama. – Već tradicionalno odajemo poštovanje i zahvalnost našim braniteljima koji su svoje živote utkali u obranu naše Domovine, izrazili smo i poštovanje poginulim pripadnicima antifašističkog pokreta, a kod Središnjeg križa upalili svijeće u spomen na sve preminule građane naše Županije – naznačio je Robert Vugrin. Uz izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina vijenac su položili i predstavnici Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, Ureda za obranu, Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, kao i predstavnici PU Varaždinske.

ČAKOVEC – Kod središnjeg križa na čakovečkom Gradskom groblju počast svim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata odalo je izaslanstvo Međimurske županije i grada Čakovca, a molitvu je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Željko Železnjak.

BJELOVAR – Grad Bjelovar nastavljajući proces digitalizacije, uveo je Sustav informiranja građana, pomoću kojeg Bjelovarčani imaju mogućnost svoje zahtjeve koje su predali u gradskoj Pisarnici, pratiti u svakoj fazi postupka. Kako kaže gradonačelnik Dario Hrebak, riječ je o sustavu koji građanima olakšava brojne procedure, a gradonačelniku istovremeno daje uvid u te procese. Svaki građanin prilikom predaje zahtjeva dobiva PIN pomoću kojeg putem aplikacije na Internet stranici grada Bjelovara može pogledati kome je predmet dodijeljen, kad je sprema za rješavanje i koga od gradskih službenika kontaktirati kako bi mogao saznati stanje svog predmeta. Ujedno gradonačelnik Hrebak najavljuje kako će se i novi natječaj za studentske stipendije raditi putem aplikacije koja će biti spremna za dva tjedna. Ona će omogućiti studentima da putem računala upute zahtjev te će u nekoliko dana dobiti i odgovor je li im stipendija odobrena ili odbijena.

KOPRIVNICA – Održana je šesta sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Koprivnice kojom je predsjedao dječji gradonačelnik Lovro Mršić. Vijećnici Dječje gradskog vijeća odlučili su kako će i ove godine raspisati natječaj za Najdječje djelo grada Koprivnice „Veliko srce Koprivničkog djeteta“, a također je u sklopu sjednice, predstavljeno i izvješće s 15. susreta Dječjih gradskih vijeća Hrvatske. U ime grada Koprivnice, mlade je vijećnike pozdravio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je pohvalio njihov rad te ukazao na važnost mišljenja i prijedloga koje daju odraslima.

ZAGREB – Zagrebačka županija i ove godine sudjeluje na manifestaciji „Martin je u Zagrebu“ koja se održava od 9. do 15. studenoga na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Zainteresirani izlagači koji se žele predstaviti na manifestaciji trebaju dostaviti svoju prijavu najkasnije do ponedjeljka, 4. studenoga ispunjavanjem prijavnog obrasca koji se nalazi na web stranici županije. Broj izlagačkih mjesta je ograničen, s obzirom da Zagrebačka županija planira zakupiti ukupno 20 drvenih kućica, a predviđeno je da svaki izlagač ima mogućnost besplatno koristiti prostor pola izlagačke kućice.

loading