Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.3.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 9. Glumačkog festivala u Krapini sa brojnim gostovanjima po Hrvatskom zagorju održana je danas u prostoru Kluba Zagoraca u Zagrebu. Program „Glumačkog festivala u Krapini“  predstavili su Adam Končić i Ladislav Prežigalo predsjednik i potpredsjednik udruge GFUK, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i direktorica TZ Krapina Nedeljka Vodolšak.

KOPRIVNICA – Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica danas je prigodnom programom proslavio 25 godina rada. Četvrt stoljeća uspješnog rada proslavljeno je programom u kojem su sudjelovali korisnici i suradnici. Bila je to prilika da se podsjeti na najznačajnije u proteklom razdoblju, te zahvali Koprivničko-križevačkoj županiji na potpori i brizi, ističe ravnateljica Vesna Križan te napominje kako je u Domu trenutno 270 korisnika i 76 zaposlenih. Radom ove vrlo uspješne ustanove, čiji je osnivač Koprivničko-križevačka županija, zadovoljan je i župan Darko Koren. U 25 godina rada Dom za starije i nemoćne osobe postao je jedna od najuspješnijih ustanova za skrb starijih osoba u nacionalnim okvirima, a zajedno s Klubom za starije osobe „Mariška“ sudjeluju i u projektima financiranim iz fondova Europske unije.

ČAKOVEC – Prijedlog odluke o Javnim potrebama u kulturi za 2016. godinu prihvaćen je na današnjoj sjednici Skupštine Međimurske županije. Županija će u tu svrhu u proračunu za 2016. izdvojiti oko 140 tisuća kuna. Prijedlog se sastoji od 19 programa 18 prijavitelja, a ukupna im je vrijednost oko 115 tisuća kuna. Pojedinačni iznosi kojima je županija podržala te programe kreću se od dvije i pol do deset tisuća  kuna. To je samo dio sredstava koja županija izdvaja za kulturu, jer na godišnje izdvajamo oko 4 milijuna kuna u taj segment društvenog života, naglašava župan Matija Posavec. Vijećnici su na sjednici odlučili i tko će biti ovogodišnji laureati nagrade  Zrinski Međimurske županije za 2015. godinu. To su Juraj Kolarić iz Donjeg Hrašćana, Franjo Bukal iz Podbresta, Marijan Vugrinčić iz Čakovca te Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec.

ZAGREB – Plan rada za 2016. godinu prihvaćen je na sjednici Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije. Kako bi dobili konkretne podatke s terena, Koordinacija će uputiti dopis svim gradovima i općinama, centrima za socijalnu skrb te udrugama osoba s invaliditetom i tražiti osvrt na primjenu Nacionalne strategije. Ovako izvješće bit će kvalitetna podloga za daljnji rad Koordinacije.

VARAŽDIN – Predstavljanje dvaju predstojećih natječaja koji će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja i „Podrška razvoju centara kompetencija ” organizira danas županijska gospodarska komora Varaždin u suradnji s Ministarstvom gospodarstva.  Cilj predstavljanja je  bolje informiranje i priprema potencijalnih nositelja projektnih ideja za projekte istraživanja i razvoja. Predavači su Marija Rajaković, načelnica Sektora za pripremu programa i provedbu projekata EU, i Goran Basarac, voditelj Službe za strateško planiranje, evaluaciju, komunikaciju i praćenje programa Ministarstva gospodarstva RH.

ZAGREB- Na danas održanoj Izbornoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) potvrđeni su novi članovi Sabora HTZ-a, delegirani od strane turističkih zajednica županija i Grada Zagreba. Saziv Sabora ukupno broji 56 članova te ministra turizma kao predsjednika Sabora. Također, na sjednici su izabrani i članovi Turističkog vijeća te Nadzornog odbora HTZ-a. Mandati novih članova u svim navedenim tijelima traju četiri godine, odnosno novi članovi su imenovani za razdoblje od 2016. do 2020. godine.    

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, šesta po redu, održat će se ove subote, 02. travnja u Svetom Križu Začretju, u organizaciji Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije. Za sudjelovanje na izložbi prijavilo se 38 izlagača s ukupno 46 uzoraka bučinog ulja, što je najviše dosad. Devet je izlagača iz Krapinsko-zagorske, 13 iz Varaždinske, 11 iz Međimurske te 5 iz Zagrebačke županije. U sklopu izložbe održat će se predavanje pod nazivom Kap zdravlja iz Zagorja, o primjerima iz prakse Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina. Otvorenje izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske počinje u 10,30 sati u Roses Designer Outlet Centru.

ČAKOVEC – Otvorene su prijave za 18. Međunarodni sajam poduzetništva „MESAP 2016.“ koji će se održavati od  17. do 19. lipnja u Nedelišću. Radi se o sajamskoj manifestaciji za sve one u Hrvatskoj i regiji koji žele biti konkurentni na tržištu, održati postojeće poslovne kontakte i privući nove korisnike svojih proizvoda i usluga. Prijave za sajam, koji je organiziran pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, moguće su sve do 7. lipnja.

KRIŽEVCI – Nova bioplinska postrojenja u Gregurovcu i Svetom Petru Orehovcu obišao je zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović. Investicije će  omogućiti stotinjak radnih mjesta, a dogovoren je i pilot projekt prikupljanja i prerade kućnog biorazgradivom otpada s križevačkog područja kao i njegova prerada u bioplinskim postrojenjima. Realizaciji projekta stručnim savjetima pomaže Željko Jukić, profesor s Agronomskog fakulteta, potičući zamjenu korisne silaže kao energenta s kuhinjskim otpadom križevačkog Komunalnog poduzeća, čiji su predstavnici također obišli postrojenja.

ĐURĐEVAC – Sadnjom platana uređuje se uže središte Đurđevca. Oko gradske tržnice, u gradskom parku oko crkve Svetog Jurja te na prostoru nekadašnjih zgrada Fišerovo i Kovačevo sade se drvoredi platana. Cilj je ozeleniti javne površine u gradskom središtu. Nakon sadnje platana na mjestu nekadašnjih zgrada u središtu Đurđevca , planirana je i sadnja trave te će uskoro početi uređenje dječjeg igrališta s javnom rasvjetom i stazama. Za ozelenjivanje Đurđevca nabavljeno je 50 sadnica za što je grad izdvojio 13 tisuća kuna.

loading