Skip to content

Vijesti Radija Kaj,   4-6.12.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Tradicionalni, trinaesti po redu, Medeni sejem, održan je  u subotu 5.12.2015. godine u Magistratskoj ulici,  u sklopu proslave Dana grada Krapine i manifestacije Prosinac u Krapini.  Zahvaljujući mnoštvu štandova sa prigodnim ukrasima i poklonima za nadolazeće blagdane te proizvodima

od meda, u Krapini se može doživjeti predblagdanski duh, a svoje proizvode izložilo je  više od 30 izlagača  iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije, ističe Nedjeljka Vodolšak, direktorica krapinske turističke zajednice.

GRABOVNICA – Božićna bajka obitelji Salaj, počela je u subotu, 5. prosinca 2015. godine u 16 sati, u Grabovnici, kod Čazme.  To je jedinstvena, čarobna i prepuna tople svjetlosti manifestacija koju za jednomjesečnog trajanja posjeti više od 70 tisuća gostiju iz zemlje i inozemstva.  Božićna bajka, koja je svoja vrata otvarila 5. prosinca 2015., trajat će sve do 9. siječnja 2016. godine.  Osim razgledavanja imanja, čijih je više stotina stabala i biljaka, ali i nekoliko jezera i mostića te kućica, osvijetljeno s rekordnih, 1 milijun i 800 tisuća žaruljica, svoju će šaroliku ponudu dopuniti i božićnim tradicijskim sajmom obrta i proizvoda, izložbama likova iz bajki i crtića, vatrometima, jaslicama na otvorenom i tradicijskom moslavačkom gastronomskom ponudom u „štaglju“.

Prvi put na Božićnoj bajci predstavljena je i cjelokupna turistička ponuda ruralnog, eno-gastro, etno-tradicijskog, aktivnog, te turizma wellnessa i zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije te ovoga dijela kontinentalne Hrvatske,

u sklopu prezentacije koju Turistička zajednica BBŽ organizira u sklopu Klastera Središnje Hrvatske.  Božićna bajka obitelji Salaj ove godine dobila je i potporu Hrvatske turističke zajednice u kategoriji nacionalnih i regionalnih događanja. 

PUŠĆA – Poljoprivredni božićni sajam održan je u Športskoj dvorani OŠ Pušća.U sklopu Sajma je održana i 11. Izložba rakija te 9. Izložba sireva Zagrebačke županije. 

ZAGREB – Fotomonografija Skriveni biseri hrvatskih županija, koju je tiskala Hrvatska zajednica županija, na više od 180 stranica objedinjuje već dobro poznate, ali i zanimljive nepoznate informacije o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima svih hrvatskih županija. Ovo vrijedno izdanje predstavljeno je u Novinarskom domu u Zagrebu, 4. prosinca 2015. godine.  Na predstavljanju se uvodno obratio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ali i dosadašnji predsjednici Zajednice, županija Zlatko Komadina, Božo Galić, Tomislav Tolušić i Goran Pauk,  recenzent Miroslav Ambruš Kiš…

KRAPINA – Dan Grada Krapine obilježava se na blagdan Svetog Nikole biskupa, svečani program tim povodom održane, u petak 4.12.2015. godine u krapinskoj festivalskoj dvorani, u čast 50. festivala Kajkavskih popevki i 30.  Malog kaja sudjelovati Jelena Balent, Darko Berović, Dina Leško, Mirjam Ruta Horvatek i Josip Nežmahen te nekadašnji polaznici Osnovne glazbene škole pri OŠ Augusta Cesarca – Stjepan Horvat i Marko Zgorelec.  Kao i svake godine, u sklopu svečanog programa uručena su priznanja Grada Krapine za 2015. godinu najzaslužnijim pojedincima, udrugama, tvrtkama za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Krapine.  Ujedno su gradonačelnik Zoran Gregurović i direktorica TZ Krapine Nedjeljka Vodolšak uručili zahvalnice udrugama te zajedno s Turističkom zajednicom Grada Krapine i nagrade za najljepše okućnice i prostore u Krapini. Svečanosti prisustvuju izabrani zastupnici: u EU parlamentu Andrej Plenković, u Saboru RH Marija Puh, Žarko Tušek i Tomislav Končevski, zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Alen Kajmović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar… Čestitke u povodu Dana Krapine uputili su sugrađanima predsjednik Gradskog vijeća Željko Pavić i gradonačelnik Zoran Gregurović.

ZAGREB – Proračun Zagrebačke županije za 2016. godinu u iznosu od 529 milijuna i 667 tisuća kuna, zbog novog metodološkog obuhvata propisanog zakonom, veći u odnosu na ovu godinu za 76%, prihvaćen je većinom glasova na jučer održanoj sjednici županijske Skupštine. Proračun po prvi put uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu kao i ostalih proračunskih korisnika. Kada bi se izuzelo novoiskazane prihode proračuna za proračunske korisnike, izvorni proračun za 2016. godinu u odnosnu na ovogodišnji veći je za 4,32% te bi iznosio 313 milijuna i 357 tisuća kuna. Proračun je razvojan, socijalan realan i ostvariv, ističe župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Najveći iznos izvornog proračuna, 123 milijuna i 439 tisuća kuna, kao i ranijih godina, odnosno 39,4% namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Od kapitalnih školskih objekata uskoro će biti otvorene dvorana u Mariji Gorici i škola u Klinča Selima. U idućoj godini nastavljaju se radovi u Bedenici te uskoro kreće gradnja dvorane u Posavskim Bregima i dogradnja škole u Bistri te će se izraditi dokumentacija za nove osnovne škole u Jastrebarskom, Dugom Selu i Strmcu.

ZAGREB – Radovi u zagrebačkim studenskim domovima, ušli su u završnu fazu. Oko Božića 4500 studenata uselit će se u svoje sobe na Savi i Cvjetnom. U paviljonima su promijenjene sve instalacije, napravljene su energetski učinkovite fasade, a u punom jeku su i radovi na uređenju okoliša i igrališta. Uz sve to, u 1400 soba bit će uveden bežični Internet. Zbog svega navedenoga cijena smještaja porast će na 700 kn mjesečno.

LOBOR – Središnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorska županija, u suradnji sa županijskom Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, organizirala je sinoć u Loboru središnje županijsko obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Uz predstavljanje svojeg rada i napora koje ulažu da bi svojim članovima poboljšale kvalitetu života, udruge su zadovoljne suradnjom sa županijom, istaknula je predsjednica Koordinacije Mirjana Janžek. Pred prepunom dvoranom Društvenog doma u Loboru okupljene članove udruga osoba s invaliditetom je pozdravila zamjenica župana Jasna Petek, a u bogatom kulturno-zabavnom programu sudjelovali su učenici Osnovne škole Marija Bistrica, Srednje škole Zlatar te  Mali zbor Sveta Ana iz Lobora.

VARAŽDIN – Novčana sredstva za božićnice umirovljenicima i invalidnim osobama s gradskog  područja i ove je godine osigurao Grad Varaždin. Početak isplate planiran je nakon 10. prosinca, a iznos od 120 kuna umirovljenici će primiti na kućne adrese putem poštanskih uputnica. Božićnice su osigurane za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 1.900 kn mjesečno, odnosno za osobe s invaliditetom.

ZAPREŠIĆ – Ove školske odnosno akademske 2015./2016. godine Grad Zaprešić dodijelit će ukupno 43 gradske stipendije. Završen je natječaj za dodjelu stipendija Grada Zaprešića u ovoj tekućoj školskoj odnosno akademskoj godini i uskoro će biti uručeni ugovori za ukupno 43 stipendije. Stipendije grada Zaprešića dodjeljuju se svih 12 mjeseci i iznose 500 kuna mjesečno za učenike te tisuću kuna za studente.

KRIŽEVCI –  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Volonterski centar ”Link” će sutra s početkom u 10,00 sati organizirati druženje s građanima u paviljonu na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana volontera je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Volonteri će dijeliti info materijale, približiti građanima dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo te ih upoznati s projektom ”Volontirajmo zajedno” financiranim od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Nakon druženja će Lorena Barić iz Agencije za mobilnost i programe EU održati predavanje u podne u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice ”Franjo Marković” s temom međunarodnog volontiranja.

ČAKOVEC – Povodom blagdana Sv. Nikole, Grad Čakovec je, kao i prošle godine, osigurao domaće jabuke za sve učenike čakovečkih osnovnih škola te polaznike dječjih vrtića. To je nastavak projekta započetog prošle godine, kojim se želi dodatno potaknuti međimurska poljoprivreda, a djeci povodom predstojećih blagdana darovati nešto zdravo, ističu u Gradskoj upravi.

ĐURĐEVAC – Program za djecu, odnosno doček Sv. Nikole i Krampusa koji organizira Udruga žena Budrovac održat će se sutra u 18,00 sati ispred budrovačkog Društvenog doma. Posjetitelji će moći uživati uz vatru, darove, kolače, kuhano vino i čaj. Članice udruge organiziraju i veliku izložbu božićnih ukrasa te domaćih tepiha u prostorijama udruge u Društvenom domu. U nedjelju će se pak zapaliti druga adventska svijeća u Đurđevcu i to nakon jutarnje mise u 9,00 sati, uz molitvu i prigodne pjesme mješovitog zbora Župe sv. Jurja.

PUŠĆA – Svečano otvorenje 12. Poljoprivrednog božićnog sajma održat će se sutra u Športskoj dvorani OŠ Pušća s početkom u 10,00 sati. U sklopu Sajma će se održati i 11. Izložba rakija te 9. Izložba sireva Zagrebačke županije.

 

loading