Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 4/5.2.2017.

Posted in Vijesti

STUBIČKE TOPLICE – Pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice, u suradnji s Osnovnom školom, Dječjim vrtićem Zvirek i Turističkom zajednicom tamošnje Društvo Naša djeca po peti je put raspisalo Likovno – literarni natječaj Cvijet u cvijeću. Cilj natječaja je razvijanje svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i tradicijskog bilja kod najmlađih. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je ukupno 294 likovna i 72 literarna rada iz 24 osnovne škole i 7 dječjih vrtića iz Republike Hrvatske. Ove brojke svjedoče kako natječaj iz godine u godinu privlači sve veću pozornost djece i mentora, a njihova kreativnost sve je bogatija.

ZAGREB – Svjetski dan borbe protiv raka obilježen je danas, 4. veljače 2017. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Podjelom edukativnih letaka i jabuka (simbola zdravlja) Udruga P.I.N.K. – life željela je, kako je rekla predsjednica udruge Nives Moric informirati građane o važnosti prevencije malignih bolesti. Na preventivne aktivnosti, u vidu aktivnog života i ranog otkrivanja bolesti pozvao je sve sugrađane gradonačelnik Milan Bandic koji je istaknuo kako Grad Zagreb značajna sredstva ulaze u udruge koje se bave javno zdravstvenim aktivnostima kao i u preventivne akcije. Akciju je svojim dolaskom, između ostalih podržala i nezavisna gradska zastupnica Sandra Svaljek koja nije propustila pozvati sve građane da se odazovu na besplatne preventivne preglede. Predsjednica zagrebačke organizacije HNS-a Anka Mrak Taritaš istovremeno se družila sa građanima na tržnici Kvatrić gdje je naglasila važnost zdrave prehrane. Pri tome je istaknula kako je zagrepčanina na tržnicama na dohvat ruke svježe i domaće voće i povrće. Upravo zato Mrak Taritaš ističe da gradske vlasti s posebnom pažnjom trebaju brinuti o gradskim tržnicama. Inače u Hrvatskoj svake godine od nekog oblika raka oboli 25, a umre 14 tisuća.

VARAŽDIN – U proslavu 8. veljače – Prešernova dana, kulturnog praznika u Republici Sloveniji posvećenog najvećem slovenskom pjesniku, već tradicionalno se uključuju Slovensko kulturno društvo Nagelj i Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin. Dio programa održava se već ove nedjelje, 5. veljače 2017. godine, kad će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu na sceni Zvonimir Rogoz s početkom u 19,00 sati biti igrana predstava poznatog slovenskog scenariste i režisera Borisa Kobala „Staro za novo.“ Drugi dio obilježavanja Prešernovog dana održati će se u srijedu, 8 veljače 2017. godine, u velikoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, gdje će se u sklopu EU projekta „Pet prijatelja“ održati predstava u kojoj sudjeluju učenici s područja Varaždinske županije koji uče slovenski jezik.

ČAKOVEC – Natječaj za podnošenje molbe za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Čakovca na adresi Istarska 16 i Ulica dr. Ante Starčevića 40, objavljen je na službenim web stranicama Grada. Pravo na podnošenje molbe za davanje gradskog stana u najam imaju punoljetni hrvatski državljani koji nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnosti riješiti ga na drugi način te koji ispunjavaju uvjete propisane ovim natječajem. Sve informacije moguće je dobiti u čakovečkoj Gradskoj upravi.

KRIŽEVCI – Križevačka Udruga Hera poziva zainteresirane da se prijave na volontiranje za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Za buduće volontere bit će organiziran besplatni edukacijski program. Edukaciju će održati djelatnici i predstavnici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Oni koji završe edukaciju, pružat će emocionalnu i izravnu podršku žrtvama i svjedocima na sudu, informirati o pravima koje žrtve imaju te davat praktične informacije putem telefona. Odabrani volonteri potpisat će volonterske ugovori te imati obvezu volontirati 12 sati mjesečno. Prijaviti se, na adresu križevačke Udruge Hera, mogu punoljetne komunikativne, empatične, tolerantne, odgovorne i etične osobe motivirane za pomoć drugima.

JASTREBARSKO – Zimska brdska utrka Japetić u organizaciji Atletskog kluba „Jastreb 99“ održava se svake nedjelje tijekom veljače. Start utrke je i ove nedjelje, 05. veljače 2017. godine, kod Šumskog dvora Kolarić od 10,00 sati, a cilj planinarski dom na Japetiću.

loading