Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 4.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečani vojni mimohod kojem će nazočiti državni vrh održat će se danas u Zagrebu uoči sutrašnjeg Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kojima Hrvatska obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Oluje. Program mimohoda započet će u 18,00 sati u ulici grada Vukovara, gdje je za tu prigodu, nedaleko KD “Vatroslav Lisinski”, postavljena pozornica. U mimohodu će od avenije Marina Držića do Savske ulice proći pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima. Najavljen je angažman oko tri tisuće sudionika, 300-tinjak vozila i 30-ak zrakoplova.

ZAGREB Zagrebačka županija osigurala je za poduzetnike početnike 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Od zaprimljenih 48 zahtjeva, odobrena su 22. Maksimalan dodijeljeni iznos po korisniku iznosi 15 tisuća kuna. Inače, subvencije za početak poslovanja jedne su od četiri vrste potpora koje Zagrebačka županija dodjeljuje za razvoj poduzetništva na svom području. Osim subvencija za početak poslovanja, dodjeljuju se i subvencije za žene poduzetnice te kapitalne pomoći za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti.

VARAŽDIN – Prema prošlogodišnjim podacima Varaždinska županija na samom je dnu Hrvatske po vitalnom indeksu, odnosno omjeru novorođenih i umrlih. 1.459 novorđenih prema 2.096 umrlih čini vitalni indeks 69,2 dok je državni prosjek 83,2. Samo tri općine na području Varaždinske županije imale su pozitivan vitalni indeks – Beretinec, Petrijanec i Visoko.

ĐURĐEVAC – Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, Stanko Kordić, glavni tajnik Ministarstva graditeljstva te Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca posjetili su prigradsko, romsko naselje Stiska i dogovorili završetak legalizacije kuća. U ovom đurđevačkom naselju zahtjeve za legalizaciju podnijelo je 67 kućanstava, a riješeno ih je 50. Gradonačelnik Lacković istaknuo je nužnost i asfaltiranja glavne prometnice u naselju te izgradnju kućnih priključaka na električnu i vodovodnu mrežu, jer je cilj u svim naseljima na đurđevačkom području stvoriti jednake životne uvjete. Sredstva za ove projekte planiraju se osigurati kroz suradnju s Ministarstvom graditeljstva.

ČAKOVEC – U tijeku je posljednji dan manifestacije Porcijunkulovo u Čakovcu. Osim 253 izlagača koji izlažu i prodaju svoje proizvode na području cijelog centra grada, sve posjetitelje u popodnevnim satima očekuje i bogat zabavni program. Na Franjevačkom trgu će od 17,00 sati nastupiti Big Band Čakovec, dok će u 18,30 sati na glavnoj pozornici Trg zapjevati i članovi Dječjeg zbora Čakovečki mališani. U Perivoju Zrinski bit će od 21,00 sat upriličen baletni show Edite Gorski, dok u 23,00 sata slijedi puštanje svjetlećih lampiona u zrak. Porcijunkulovo, koje ove godine broji rekordan broj izlagača i posjetitelja, večeras će zatvoriti koncert popularnog sastava Fosili u 21,30.

 

loading