Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.05.2017.

Posted in Vijesti

LUDBREG – Tradicionalna manifestacija Flora centrum mundi započela je u petak 5. svibnja 2017. godine i trajat će do nedjelje u Ludbregu. Jedna od najvećih izložbi cvijeća u Hrvatskoj priređena je na središnjem ludbreškom trgu, u parku te u samom dvorcu Batthayny. Ove godine okupilo se 125 izlagača, a bit će priređeno i mnoštvo zanimljivih popratnih sadržaja. Tradicionalno, subota je rezervirana za najmlađe uz Dječji cvjetni korzo te cvjetne radionice, a u programu manifestacije Flora centrum mundi Ludbreg su i koncerti puhačkih orkestara, izložba oldtimera, nastupi mažoretkinja i drugi zanimljivi sadržaji.

 

ZAGREB – Raspisan je javni natječaj kojim se u zakup daju poslovni prostori u vlasništvu Grada Zagreba. Ponuđeno je 18 poslovnih prostora po svim gradskim četvrtima od Trešnjevke, Dubrave, Peščenice, Trnja, Sesveta, do samog centra grada. Prostori su namijenjeni za trgovačku, uredsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, ali za djelatnost zdravstvene zaštite. Poslovni prostori daju se u zakup na 5 odnosno 10 godina ovisno o potrebi ulaganja.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za 8 gradova i 14 općina s područja županije zbog vremenske nepogode, nastale u razdoblju od 20. do 23. travnja, uzrokovane mrazom koji je nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima i vrtovima. Sada općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna izraditi prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

MURSKO SREDIŠĆE – Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova pod nazivom „Moja poduzetna Hrvatska“ bit će održan danas s početkom u 11,30 sati u Murskom Središću. Riječ je najvećoj nacionalnoj  manifestaciji koja okuplja lokalne i nacionalne poduzetnike, obrtnike  i OPG-ove s ciljem popularizacije i promocije malog i srednjeg poduzetništva, obrta i OPG-ova uz podršku gradova, županija i Hrvatske zajednice županija. Na sajmu je predviđeno okupljanje 40-ak izlagača iz kontinentalne Hrvatske, a izloženi proizvodi moći će se pogledati od 10,00 do 18,00 sati.

KOPRIVNICA – Otvoren je javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima na području Grada Koprivnice. Otvoren je do iskorištenja sredstava koja su osigurana u gradskom proračunu za ovu godinu u ukupnom iznosu od 300 tisuća kuna, a najkasnije do 30. studenoga. Potpora male vrijednosti u poljoprivredi dodjeljivat će se, među ostalim, za cjeloživotno osiguranje, sudjelovanje na sajmovima, studijska putovanja, proizvodnju povrća, cvijeća i sjemena u zatvorenim prostorima, podizanje trajnih nasada, očuvanje pčelinjeg fonda, analizu tla i kalcifikaciju, okrupnjavanje posjeda, nabavu novih plastenika te ekološku proizvodnju.

ZAGREB – Najstariji novozagrebački centar za kulturu, Centar za kulturu Novi Zagreb, od danas, 5. svibnja 2017. počinje s obilježavanjem 40. obljetnice svojeg djelovanja. Osim zabavnog i kulturno-umjetničkog programa do 13. svibnja u Kulturnom centru Novi Zagreb bit će organizirani brojni tečajevi i edukativne radionice namijenjene kako za djecu tako i za odrasle. Svečani program počinje večeras u 19,00 sati.

ZLATAR – Jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije, 9. “Štruklijada”, odnosno natjecanje u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, održat će se sutra, 6. svibnja 2017. godine, u Zlataru. Ove će godine na manifestaciji sudjelovati 20 predstavnika zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Organizatori Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica, a pokrovitelj promocije je Hrvatska turistička zajednica. Posebnu potporu “Štruklijadi” pruža i Udruga “Tradicija Zagorja”, koja radi na zaštiti zagorskih štrukli, ali i drugih zagorskih proizvoda. Manifestacija će biti održana na Trgu slobode s početkom u 15,00 sati.

ZAGREB – Sve zagrebačke srednje škole, njih 65, iskoristile su priliku da im grad Zagreb financira majice za norijadu. U tisku je  trenutačno 9500 majica za što će biti utrošeno oko 200 tisuća kuna. Kako najavljuju iz Gradskog ureda za obrazovanje, na majicama će biti ispisan samo naziv škole, a prazan dio će učenici sami kreativno ispuniti. Majice za norijadu bit će dostavljene učenicima do 8. svibnja.

ZAGREB – Gradska farma bit će održana danas na Bundeku. Tom prigodom proizvođači meda i sira izložit će svoje proizvode i ponuditi građanstvu izbor domaćih i kvalitetnih namirnica, te uz to pružiti sve informacije o procesu proizvodnje sira i meda. Osim prodajnog dijela, održat će se izložba domaćih životinja, na kojoj će uzgajivači izložiti ovce, koze, telad i purad. Osim uzgajivača, na raspolaganju će biti i stručnjaci koji će sve znatiželjnike upoznati  s zanimljivim informacijama o pojedinim pasminama.

loading