Skip to content

Vijesti radija Kaj, 5.-6.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tradicionalna manifestacija „Martin je v Zagrebu“ , 16. godinu za redom, održat će se na glavnom zagrebačkom trgu i to u razdoblju od 5. do 12. studenog 2016. godine. Uz bogatu prezentaciju i ponudu najboljih i najkvalitetnijih vina, u ponudi vinara grada Zagreba i Zagrebačke županije, posjetiteljima će se ponuditi i najrazličitiji domaći proizvodi proizvedeni na brojnim OPG-ovima i tradicijskim obrtima. Manifestacija se održava u organizaciji KUD-a Prepuštovec, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Otvaranje manifestacije bit će u ponedjeljak, 7. studenog 2016. godine u 18,00 sati, dok će vrhunac proslave biti tradicionalno krštenje mošta 12. studenog u 12,00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

ZAGREB – Predstavljanje Gradske farme bit će održano ove subote, 5. studenog 2016. godine  na Bundeku u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, u sklopu provedbe EU projekta Grass Croatia razvoj ruralnih područja za uspješno društvo, sufinanciranog od strane Europske komisije. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, od 9,00 do 18,00 sati  predstavit će domaće životinje koje uzgajaju. Posjetitelji Gradske farme biti će u prilici vidjeti telad, ovce, koze i perad, domaće životinje koje su bogatstvo prirode i podneblja našeg sela. Cilj je očuvanje tradicijskih i lokalnim uvjetima prilagođenih životinjskih vrsta u zemljama članicama EU. Inače, OPG-i imaju ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike u kontekstu zaštite i očuvanja života u ruralnim krajevima i održivosti poljoprivredne proizvodnje.

PUŠĆA – Manifestaciju folklora pod nazivom Etno Pušča 2016.,  koja će se održati u subotu, 05. studenog 2016. godine u Društvenom domu Pušća, organizira KUD Pušća. Nastupaju: Foklorni ansambl “Petrinjčica”, Petrinja, KUD “Elizabeta”, Jalžabet, KUD “Jablanovec”, Jablanovec, Kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara”, Sveta Klara, Udruga “Drinčani”, Drenje Brdovečko te KUD “Pušća”, Pušća. Pokrovitelj manifestacije je, uz Općinu Pušća, Zagrebačka županija. Početak je u 18,00 sati.

KUMROVEC – Tradicionalna manifestacija „Subota u Etno selu“ održat će se u subotu, 05. studenog na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Posjetitelji će moći uživati u slikama iz tradicijskog načina života sa prijelaza 19. na 20. stoljeće uz prezentacije tradicijskih znanja i vještina. Ove godine u goste dolaze i članovi Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „HAJDINA“ koji će prezentirati tradicijske vještine svoga kraja te izradu tradicijskog jela koščičjaka. Centralni dio programa manifestacije posvećen je otvorenju izložbe „Obrtništvo Trgovišta Klanjec“, autorice Tihane Kušenić kojom se nastoje prikazati brojni klanječki obrti i obrtnici od kojih su mnogi opstali i danas u 21 stoljeću.

ČAKOVEC – Selnički Pikač, tradicionalna međimurska fašnička maska dobiva svoj stalni dom. Naime, Pikača će u stalnom postavu svog Etnografskog odjela udomiti Muzej Međimurja u Čakovcu. Akcija postavljanja Pikača na istaknuto mjesto u muzeju bit će održana u subotu, 05. studenog u prijepodnevnim satima, dok će istovremeno u atriju Starog grada udruge prezentirati namatanje Pikača od slame s detaljnim objašnjenjima poznavatelja te tradicije. Ova kulturna akcija udomljavanja Pikača bit će popraćena i sajmom antikviteta u atriju te izložbom oldtajmera uz parking Starog grada.

VARAŽDIN – Izložba Živka Toplaka, pod nazivom “Trag umjetnika”,  prošlog mjeseca otvorena u  Galeriji starih i novih majstora u Varaždinu, produžena je za razgled do 13. studenog.  Riječ je o završnom dijelu istoimenoga projekta, kojim varaždinski likovni umjetnik Živko Toplak obilježava 70. godišnjicu života i 50. godišnjicu stvaralaštva.

ZAGREB – Peti Zagrebački noćni cener održat će se  u nedjelju, 06. studenog  u parku Zrinjevac od 19,00 sati. Ovu uličnu atletsku utrku organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”. Ove godine povećan je broj sudionika  te je promijenjena je staza koja sada uključuje gradske znamenitosti kao Trg bana Jelačića, Ilicu, Britanski trg…Na dan utrke sav cestovni i tramvajski promet bit će na svim dijelovima staze u potpunosti zaustavljen od 18,30 do 20,30 sati.

loading