Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 5.6.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva tri nova župana – u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a pet župana potvrdilo je svoje pozicije kao i gradonačelnik Grada Zagreba koji ima status županije. Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti) ostaje zagrebačkim gradonačelnikom nakon što je pobijedio HNS-ovu Anku Mrak Taritaš. Bandić je osvojio 51,79 posto, a Mrak Taritaš  46,07 posto glasova birača, odnosno Bandić je pobijedio za 16.307 glasova.

U Varaždinskoj županiji reformist Radimir Čačić pobijedio je dosadašnjeg župana Predraga Štromara iz HNS-a, HDZ-ov Ivo Anušić je u Osječko-baranjskoj županiji pobijedio dosadašnjeg župana Vladimira Šišljagića (lista birača), a u Splitsko-dalmatinskoj županiji Blaženko Boban (HDZ)  pobijedio je Miru Bulja (Most). Mjesto župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji i do sada je “držao” HDZ. Čačić je u Varaždinskoj županiji osvojio 52,68 posto glasova, a Štromar (HNS) 43,5 posto glasova birača. Ostalo je neobrađeno samo jedno biračko mjesto.

Pet župana koji su potvrdili svoje pozicije dolazi iz HDZ-a koji je tako, od osam županija u kojima su ponovljeni izbori, prema podacima sa svih obrađenih biračkih mjesta, s partnerima osvojio sedam mjesta župana te ih sada ukupno ima 13.  Koprivničko-križevački župan ostaje Darko Koren (Mreža, HDZ) koji ima 51,41 posto, a Slavko Tucaković (SDP, HSS, HNS, HSU, laburisti) osvojio je 45,58 posto glasova.

U Zagrebačkoj županiji Zaprešić će i dalje voditi HDZ-ov Željko Turk  s osvojenih 57,2 % glasova pobjedivši Danijela Saića iz SDP koji je osvojio 40,6% glasova. HDZ-ov Dražen Barišić  s 61,1% glasova ostaje na čelu Velike Gorice. Dva najmlađa gradonačelnika dobili su Sveta Nedjelja, gdje je pobijedio Dario Zurevec s liste grupe birača i Vrbovec gdje je sa 63,5% glasova novi gradonačelnik Denis Kralj s liste SDP-Laburisti- HNS. U Dugom Selu za gradonačelnika je izabran HNS-ov Nenad Panian sa 51,14% nasuprot HDZ-ovog Darjana Budimira koji je osvojio 46,8% glasova, dok će grad  Sveti Ivan Zelina i dalje voditi HNS-ov Hrvoje Košćec sa osvojenih 53,6% glasova. Što se tiče općina, u Jakovlju je za načelnicu izabrana Sanja Borovec HDZ sa 61,4% glasova, u Klinča Selu načelnik je HDZ-ov Miljenko Vučkovec sa 52,9 %, u Kloštar Ivaniću Željko Filipović SDP-HNS-HSU sa 63,9% glasova te u Krašiću HSS-ov Josip Petković Fajnik sa 56,3% glasova.

Prema privremenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, u Oroslavju je HDZ-ov Emil Gredičak osvojio 56,46% glasova, ispred dosadašnjeg SDP-ovog  gradonačelnika Ivana Tuđe koji je osvojio 41,71% glasova. U Loboru je HDZ-ova Ljubica Jembrih odnijela tijesnu pobjedu s 49,71% ispred SDP-ove Mirele Behin s 49,51% glasova. U Jesenju kandidat Grupe birača Andrija Ranogajec osvojio je 51,06% glasova ispred dosadašnjeg HNS-ovog načelnika Ivana Maligeca. Promjena će uslijediti i u Maču, gdje je Mladenka Mikulec (SDP) osvojila 59,39% glasova ispred dosadašnjeg HDZ-ovog načelnika Stjepana Sokolića. U Kumrovcu je HNS-ov Robert Šplajt osvojio je 57,85% glasova ispred SDP-ovog Srečka Blažička. U Stubičkim Toplicama kandidat Grupe birača Josip Beljak osvojio je 53,45% glasova ispred kandidata Grupe birača Kristijana Oremuša. U Kraljevcu na Sutli i Desiniću, neće doći do promjena, budući da je u Kraljevcu dosadašnja načelnica Danijela Pongrac, kandidatkinja Grupe birača, osvojila 53,24% glasova ispred HDZ-ovog Antuna Hrelje, dok je u Desiniću dosadašnji načelnik Zvonko Škreblin, kandidat Grupe birača, osvojio 58,04% glasova ispred HDZ-ovog Krunoslava Kučiša.

Stari-novi župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa svojim suradnicima, zamjenicima Darkom Sobotom, koji je tu dužnost obnašao i u dosadašnjem mandatu te Ratimirom Ljubićem, novim zamjenikom, dosadašnjim ravnateljem koprivničke Obrtničke škole na danas održanoj konferenciji za medije zahvalio je građanima što su dali povjerenje njegovom timu. Bio je ovo najzahtjevniji izborni ciklus, naglašava župan Darko Koren koji je u svoje i u ime svojih suradnika zahvalio na glasačima na pruženoj prilici za još jedan mandatu u kojem će i dalje naglasak biti stavljen na daljnje ulaganje u školstvu u Koprivničko-križevačkoj županiji.

ZAGREB – Poznato je koje će zgrade među prvima biti obnovljene u sklopu projekta obnove pročelja višestambenih zgrada. Na javni poziv pristiglo je više od 3.700 prijava, najvećim dijelom zgrada iz užeg centra grada. Svi  zainteresirani za obnovu pročelja u kojoj grad sufinancira 80 posto obnove uličnih odnosno 60 dvorišnih pročelja zainteresirani se još uvijek mogu prijaviti. Prema najavama gradonačelnika Bandića projekt će potrajati desetak godina, u tom razdoblju obnovit će se oko pet tisuća fasada, zaposliti 10 do 12 tisuća radnika i vratiti gradu stari sjaj. Za prve fasade, odnosno za one koje će u rekonstrukciju još ove godine, u proračunu je osigurano 30 milijuna kuna. Osim za uređenje pročelja, Zagrepčani se još mogu prijaviti i za sufinanciranje njihova čišćenja od grafita.

KRAPINA – Ugovor sa Hrvatskom Gospodarskom komorom – Županijskom komorom Krapina, o dodjeli 100 tisuća kuna županijskih sredstava za financiranje promocije gospodarstvenika na različitim događanjima u zemlji i inozemstvu, potpisan je danas u prostorijama Krapinsko-zagorske županije u Krapini. U sklopu događanja predstavljen je i kratki promo film o gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije.

ČAKOVEC- Rezultati akcije „Papir nije smeće“, koju pod pokroviteljstvom Međimurske županije organizira čakovečki Unimer predstavljeni su danas u Čakovcu. U protekloj su godini polaznici međimurskih osnovnih škola i vrtića organizirano prikupljali stari papir. Svi sudionici akcije bili su vrlo uspješni, a najboljima su danas nagrade dodijelili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Najviše starog papira prikupili su učenici Osnovne škole Donji Kraljevec i polaznici dječjeg vrtića Stonoga iz Novog Sela Rok. Cilj akcije koja je organizirana 37. godinu zaredom je educirati najmlađe o važnosti zaštite i brige o okolišu te ih odgajati kao ekološki osviještene osobe.

ZAGREB – Više od 30 vrsta otpada stanovnici Svete Klare od sada mogu besplatno odložiti u novoizgrađenom reciklažnom dvorištu. Vrijednost objekta je oko 2 milijuna kuna, od čega je milijun i pol sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovo je 10. reciklažo dvorište istaknula je pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, naglasivši kako je u svakoj gradskoj četvrti potrebno jedno, no u nekim četvrtima teško je pronaći prostor pa se građanima se razvrstavanje otpada omogućuje uz pomoć pet mobilnih dvorišta. Voditeljica Čistoće Marina Lovrečki istaknula je kako će uskoro biti izgrađena reciklaža dvorišta na području VGČ Pešćenica te Sopnici Jelkovcu. Recilažno dvorište u Klari otvoreno je radnim danom 08,00 do 20,00 subotom od 05,00 do ponoći te nedjeljom od 08,00 do 22,00 sata

ZAGREB –  Nastavljaju se radovi na Ježdovečkoj ulici u dužini od 4 km i 200 metara. Radovi se odvijaju u tri faze, od Puškarićeve do vojne zračne luke , od zračne luke do Ježdovečkog odvojka te od Ježdovečkog odvojka do Kerestinečke. Prva faza radova u dužini od 1.800 metara je završena, a kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić sve će biti gotovo do 22. lipnja. Sve ovo uvertira je u brojne radove koji će u ljetnim mjesecima uslijediti na zagrebačkim cestama istaknuo je voditelj Holdingove podružnice Zagrebačke ceste, Ante Todorić rekavši kako će većina radova odvijati se od 15. lipnja do 01. rujna.

ZAGREB –  Sve je manje ljubaznih vozača. Pokazala je to preventivna akcija zagrebačke policije “Dan ljubaznosti u promet“.  Gotovo 10 posto manje vozača nego prošle godine stalo je pješacima kako bi prešli zebru. Na dvadeset obilježenih prijelaza, od 13.681 vozača njih je tek 8046 stalo. Najljubazniji vozači su bili na raskrižju Petrove i Domjanićeve, Ulice kneza Ljudevita Posavskog i Fabkovićeve te na Trgu žrtava fašizma kod Kneza Mislava. Na tim se lokacijama zaustavljalo oko 80 posto vozača. Za razliku od njih, obzir prema pješacima izostao je na raskrižju Palmotićeve i Šenoine ulice, gdje se zaustavilo tek nešto više od četvrtine auta. Odmah iza tog, “crna” su križanja Ulice kneza Zvonimira i Stančićeve te Ilice i Mesničke.

DUGO SELO – Dario Cebić, umjetnik, glazbeni pedagog i skladatelj iz Dugog Sela, dobitnik je 1. nagrade iz kompozicije za 2017. godinu koju mu je dodijelilo Međunarodno umjetničko društvo i akademija (International Art Society & Academy). Cebić je doktorski studij iz glazbenih znanosti završio u Grazu na „Universität für Musik und darstellende Kunst Graz“, nakon čega je završio postdiplomski studij kompozicije na „Universität für Musik und darstellende Kunst“ u Beču te specijalizaciju iz glazbenih znanosti i analize na „Hochschule für Musik Hanns Eisler“ u Berlinu.Za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu Cebić je 2014. godine dobio priznanje Zagrebačke županije.

KRIŽEVCI –  Prihvaćen je projekt energetske obnove križevačke Osnovne škole „Vladimir Nazor“. Projekt je vrijedan 10 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je 5,1 milijuna bespovratnih kuna. Grad Križevci projekt će prijaviti na natječaj za sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini iz kojeg može povući 70% s obzirom na stupanj razvijenosti, a razliku, odnosno 1,5 milijuna kuna financirat će Grad. Projekt su izradili križevačka osnovna škola, gradski Energetski ured i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

VARAŽDIN – Podjelom festivalskih nagrada u sekciji Junior jučer je u Varaždinu  završio 8. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI . Među 122 filma, najboljim u Junior Mini kategoriji proglašen je slovenski film „Crtanje svjetlom“, u MIDI kategoriji pobijedio je također slovenski film „U gradu“, dok je MAXI VAFI statuu zaslužio ruski film „Tko je glavni i odgovorni ovdje?“. Osim 122 filma u sekciji Junior, publika je mogla gledati i 101 animirani film iz 69 zemalja u sekciji Senior. Varaždinski VAFI pod pokroviteljstvom  Vlade Republike Hrvatske organizirao je filmsko-kreativni studio Vanima. Iduće godine, zemlja partner Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin, bit će Italija.

ČAKOVEC – Dobrotvorne koncerte popularne klasične glazbe na kojima nastupa nekoliko zborova i solista uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra, organizira udruga „ Marijini obroci“. Nakon što je u subotu priređen u varaždinskoj katedrali, koncert  će danas biti održan i u Čakovcu.  U crkvi sv. Antuna Padovanskoga Čakovec – Jug, a uz Varaždinski komorni orkestar, Margaretu Klobučar, Zbor mladih Varaždinske biskupije, Zbor “Via” i Katedralni zbor “Chorus angelicus”, nastupit će i Pjevački zbor Osnovne škole Prelog te Pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća. Ulaz na koncert koji počinje u 20 sati  je slobodan, uz dobrovoljni prilog prema mogućnostima. Organizator koncerta,  udruga “Marijini obroci” do sada je, zahvaljujući donacijama, u selu Hondji u Beninu otvorila školsku kuhinju u kojoj svakodnevni topli obrok dobiva više od 600 djece.

loading