Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 6.10.2015.

Posted in Vijesti

KLANJEC – Obnovljenu zgradu Gradske uprave u Klanjcu danas je razgledao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, u društvu sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom  i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Svenom Muellerom. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek goste je upoznao sa energetskom obnovom zgrade, na kojoj je zamijenjeno krovište i stolarija, te postavljena nova fasada. Vrijednost investicije je 1,3 milijuna kuna, a s 40 posto u njoj je sudjelovao Fond.

ZAPREŠIĆ – Najmlađi stanovnici grada Zaprešića, u Dječjem vrtiću Vrtuljak, u utorak 6. listopada 2015. godine,  na poklon su dobili veliki komplet tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, u Hrvatskom zagorju.  Tradicijske drvene igračke najmlađima u Zaprešiću uručio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, a primila ih je ravnateljica DV-a Zora Gogić. Predstavnica Narodnih novina Valerija Osrečak Ključarić uručila je ravnateljici paket bojica i crtaćeg pribora, a o projektu Dajmo djeci korijene i krilagovorila je autorica Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.  Laboratorij zabave izveo je mališanima predstavu. Tako se nastavlja hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.  Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.Igračke su uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.   Do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića širom Hrvatske, a projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf. Podjelu drvenih igračaka u Zaprešiću omogućio je Grad Zaprešić. 

ČAKOVEC – Sjednica Gospodarsko- socijalnog vijeća Međimursko županije održana je danas u županijskoj Velikoj vijećnici u Čakovcu. Na sjednici je bilo riječi o gospodarskim kretanjima, odnosno utjecaju gospodarske politike na životni standard građana, izvješću o socijalnoj skrbi na području županije i kretanju na tržištu rada. Najveći broj nezaposlenih osoba u Međimurskoj županiji čine pripadnici romske nacionalne manjine, koji su zbog toga često korisnici stalnih ili jednokratnih financijskih potpora, ističe ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Antonija Canjuga. Također dodaje da je ove godine dodijeljeno više jednokratnih pomoći nego li prošle godine, a da su najveće potrebe bile vezane uz nabavku udžbenika te nabavke ogrijeva.

VARAŽDIN – Sezona ljetovanja za mališane u Dječjem odmaralištu na Rabu uspješno je završena, potvrđeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u varaždinskoj Palači Herzer kojoj je prisustvovao i direktor Gradskih tržnica Varaždin, koje su od ove godine preuzele upravljanje odmaralištem,Predrag Ciglar. Operativni program radionica i stručnog vodstva za oko 900 djece i ove je godine osiguralo Društvo naša djeca Varaždin. Od iduće godine bi na ljetovanje u spomenuti objekt mogli poći i umirovljenici, ali izvan sezone kada tamo ne borave djeca, najavio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i dodao da bi u tom slučaju bile potrebne tek male preinake prostora koji bi se prenamijenio za potrebe umirovljenika.

BOTOVO – U zbrinjavanju izbjeglica i migranata koji dolaze na područje Koprivnice i Botova, posljednjih dvadesetak dana, 24 sata dnevno, sudjeluju djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Pomažu im donacijama hrane, vode te higijenskih potrepština. Na kolodvor Botovo u ovom je razdoblju došlo 50 vlakova i 40 autobusa u kojima je stiglo više od 60 tisuća izbjeglica, odnosno više od polovice svih koji su ušli u Hrvatsku. U akciju su se uključili i brojni građani i organizacije koji su donirali hranu i higijenske potrepštine te je do sada prikupljeno oko 1200 kilograma hrane, više od 1000 litara vode te oko 1500 komada raznih higijenskih potrepština. U donaciju su se uključila i gradska društva Crvenog križa Ludbreg, Varaždin, Križevci i Đurđevac. Ujedno je iz robnih rezervi i skladišta Hrvatskog crvenog križa osigurano 5268 litara vode, 2688 kilograma tosta i 2920 kilograma dvopeka, 12.816 komada ribljih pašteta te 5960 sardina u biljnom ulju. U akcijama su sudjelovali volonteri koprivničkog Crvenog križa koji su do sada zabilježili oko 2000 volonterskih sati.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu 150 stipendija srednjoškolcima koji se u tekućoj školskoj godini školuju za deficitarna zanimanja raspisao je zagrebački gradonačelnik. Radi se o učenicima koji su upisali prvi razred trogodišnjeg obrazovanja strukovnih škola Grada Zagreba za zanimanja s liste deficitarnih zanimanja, kao što su armirač, elektroinstalater, plinoinstalater, staklar, strojobravar, stolar, zidar, krojač, mesar, strojobravar i slično. Natječaj je otvoren 15 dana te je dostupan na web stranici grada Zagreba.

VARAŽDIN – Međunarodni dječji dan obilježen je jučer na varaždinskom Korzu prigodnim programom koji su osmislila djeca varaždinskih osnovnih škola i Dječjeg foruma za prava djeteta i na taj način označila početak Dječjeg tjedna. Djeca su čitala su svoje poruke sa zahvalama i zamolbama gradonačelniku Varaždina Goranu Habušu, roditeljima i svim odraslima, a program su svojim nastupom i veselim pjesmama uljepšale i članice Glazbene radionice „Mali Slavuji“. Uz gradonačelnika Habuša, programu su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet i pročelnica UO za društvene djelatnosti Danijela Vusić. Pod motom „Ljubav djeci prije svega“ – u gradovima i općinama već više od trideset godina prvi puni tjedan u listopadu organizira se Dječji tjedan, a na preporuku Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda ove godine obilježava se od 05.- 11. listopada. U sklopu tjedna će se održati zanimljive radionice za najmlađe u prostorima DND-a, a danas će započeti od 10,00 sati.

ZABOK – Diljem Hrvatske, Društva Naša djeca, obilježavaju Dječji tjedan različitim aktivnostima. DND Zabok u petak, 09. listopada razveselit će pacijente na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zabok gdje će biti održana dramska igra “Tko je Videku napravio košuljicu”, a u subotu posljednjeg dana Dječjeg tjedna biti će održana radionica Dječjeg foruma DND-a Zabok pod nazivom “Nepoznati prijatelj”. U sklopu Dječjeg tjedna, koji je ujedno i Tjedan dojenja, do nedjelje, 11. listopada, aktivne su i patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, koje provode brojne aktivnosti pa su tako održani sastanci grupa za potporu dojenja, a s radom kreću i nove grupe u Gornjoj Stubici i Zaboku.

ČAKOVEC – Tradicionalnu kulturno-gospodarsku priredbu pod nazivom „Jesen u Kraljevu vrtu“ i ove godine priprema Muzej Međimurja Čakovec. Riječ je o manifestaciji koja se svake godine održava u dvorištu rodne kuće međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca u Čakovcu, 1979. godine preuređene u Memorijalnu zbirku Ladislava Kralja Međimurca. Na ovogodišnjoj manifestaciji koja će se održati sutra s početkom u 10,00 sati, svoje će eko i bio proizvode izlagati proizvođači zdrave hrane, međimurski vinari i voćari, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Prelog, Graditeljska škola Čakovec te Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. Kulturni program organizirat će učenici i nastavnici II. osnovne škole Čakovec.

loading