Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 6.-7.11.2015.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Najveća gospodarska manifestacija u Podravini i Prigorju, 18. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije održava se od 6. do 8. studenoga 2015. godine u Križevcima.  Svoje proizvode i usluge predstavit će 274 izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Sajam se prostire na 2500 metara četvornih unutrašnjeg i 500 vanjskog izlagačkog prostora.  Partneri 18. Obrtničkog i gospodarskog sajma su Požeško slavonska, s 28 te županija Zala iz Mađarske s 15 izlagača.  Na sajmu ukupno izaže 137 obrtnika, 91 trgovačko društvo te 46 izlagača ostalih djelatnosti.  U sklopu sajma bit će organizirani okrugli stolovi o poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnog razvoja, prezentacije i stručni skupovi te turističke i gastro-izložbe.

VELIKA GORICA – Ključeve 5 vozila za sanitetski prijevoz Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije, vrijednosti 1,6 milijuna kuna, danas je ispred prostorija Zavoda u Velikoj Gorici uručio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ova sanitetska vozila s većim brojem sjedala i ležajem koristi će se za prijevoz pacijenata na dijalizu.Ovime se obnavlja vozni park sanitetskih vozila Zagrebačke županije, njih 80, koji godišnje prelaze oko 5 milijuna kilometara. Uz to, nezadovoljni neujednačenošću Mreže hitne medicine, gdje smatraju da su građani Zagrebačke županije zakinuti, kako je najavio župan Kožić, i dalje će od resornog ministarstva tražiti povećanje T1 timova hitne medicine sa 30 na 45.

ŽABNIK – Gradilište europskog projekta „Three Rivers=One Aim“ u sklopu kojeg se obnavlja krajobraz u okviru suradnje na području prekograničnog Rezervata biosfere Mura- Drava- Dunav vrijedan milijun eura na najsjevernijoj turističkoj točki Hrvatske u Žabniku danas je razgledao župan Međimurske županije Matija Posavec u pratnji načelnika Općine Sveti Martin na Muri Franje Makovca i ravnatelja Javne ustanove „Međimurska priroda“ Siniše Goluba. Na lokaciji se nalazi prostor ergele u izgradnji, gdje će se nalaziti osmero međimurskih hladnokrvnih konja, a nedaleko od toga i prva promatračnica za ptice u Međimurju. Cjelokupni IPA program se privodi kraju do 30. studenog ove godine, a vrijednost mu je više od milijun eura.

ZAGREB – U povodu 53. Dana Fakulteta političkih znanosti danas je održana svečana sjednica Fakultetskog vijeća i prigodan svečani program. Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu osnovan je 1962. u Zagrebu kao visoko učilište u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, a danas je najstarija znanstvena institucija s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u Republici Hrvatskoj. U povodu Dana Fakulteta poklon dekanice Lidije Kos Stanišić primio je prof. dr. sc. Ivan Šiber, professor emeritus, kojemu je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost ove godine dodijelio Nagradu za životno djelo. U sklopu programa obilježavanja na Fakultetu Političkih znanosit održat će se skup „Suvremeno sigurnosno okruženje i sigurnosni izazovi Republike Hrvatske“ u organizaciji Foruma za sigurnosne studije, kao i panel „Izazovi europeizacije i budućnost Europske unije“.

ZAGREB – Prvi hrvatski festival tradicijskih sireva „SirCrofest“ danas je otvoren u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića..Festival je organizirao Saveza udruga malih sirara Republike Hrvatske, u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, Savjetodavnom službom i Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza. Danas se održava savjetovanje sirara te dodjela nagrada, gdje je od 94 pristigla sira, nagrađeno 64 i to 34 zlatna, 20 srebrna i 10 brončanih.Sutra će se „SirCrofest“, 1. festival tradicijskog sireva održati na Trgu bana Jelačića od 9,00 do 15,00 sati gdje će svi posjetitelji moći degustirati i kupiti domaće tradicijske sireve malih sirara iz cijele Hrvatske.

ZAGREB – Manifestacija „Martin je v Zagrebu“, koja će biti održana na Trgu bana Josipa Jelačića od 9. do 15. studenog, najavljena je danas na konferenciji za novinare. Manifestaciju organizira KUD Prepuštovec, u suorganizaciji Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Na manifestaciji će biti prezentirani proizvodi brojnih obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, seoskih-turističkih domaćinstava te tradicijskih obrta. 15. je to godina obilježavanja ove tradicionalne manifestacije, koja će biti obogaćena kulturno-umjetničkim programom te uobičajenim svečanim krštenjem mošta koje će se na glavnom zagrebačkom trgu održati 14. studenog.

RADOBOJ – Prigodnom svečanošću, u nazočnosti zamjenika ministra kulture Alena Kajmovića, danas je u Radoboju predstavljen koncept 2. faze budućeg muzeja Zavičajne zbirke „Radboa“. Radobojska povijest, prema posljednjim istraživanjima seže 2.200 godina prije naše ere, a upravo taj povijesni presjek, modernim multimedijalnim vremeplovom te okaminama po kojima je Radoboj poznat u svijetu, trebala bi prikazati buduća Zavičajna zbirka Radboa. Ministarstvo kulture u protekle 4 godine za realizaciju ovog projekta, uložilo je 2 milijuna kuna. Budući muzej Zavičajna zbirka, u bliskoj će budućnosti tako postati nezaobilazna destinacija za prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Krapinsko-zagorske županije i općine Radoboj, a dobivanje dopusnice za rad očekuje se početkom slijedeće godine.

KLENOVNIK – Obnovljeno i uređeno  parkiralište s novopostavljenom rasvjetom otvoreno je danas  u krugu Specijalne bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Novoobnovljeni prostor otvorio je pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija Marinić, a otvorenju su prisustvovali i predstavnici Varaždinske županije i Općine Klenovnik. Sredstvima od milijun i 750 tisuća kuna u potpunosti  je uređena bolnička interna prometnica. To će omogućiti normalan pristup bolnici, jer je dosadašnja prometnica bila gotovo neupotrebljiva, dok će novopostavljena led rasvjeta trošiti višestruko manje struje.

ZAGREB – Paket mjera kojima su snižene cijene javnog prijevoza, parkiranja i vodnih usluga te novi, za građane povoljniji, način prikupljanja i odvoza komunalnog otpada primjenjuje se od 1. studenog. Time je započelo obračunavanje odvoza otpada prema zaduženom  volumenu spremnika, umjesto dosadašnjeg po četvornome metru stambene površine. S ciljem efikasnijega gospodarenja otpadom i dalje je zadržana visoka kvaliteta usluge, uz dodatne popuste koje će građani osjetiti na svojim računima. Primjerice niži su troškovi usluge prikupljanja i odvoza otpada po novom sustavu naplate po volumenu za  2% do 77%, cijene karata javnog prijevoza u pojedinim kategorijama snižavaju se za 17%, odnosno 20%. Cijene usluga opskrbe pitkom vodom snižavaju se za 10%, a cijene parkiranja u pojedinim kategorijama snižavaju se od 10% do 60%.

ZAGREB – Gradovima sa svog područja za izgradnju e-punionica Zagrebačka županija dodijelit će 630 tisuća kuna. Javni poziv za dodjelu spomenutih sredstava otvoren je do 20. studenog. Potpore će se dodijeliti u sklopu pilot programa Zagrebačke županije kojim se želi potaknuti izgradnja e-punionica sufinanciranih iz nacionalnih i EU sredstava u gradovima Zagrebačke županije. Sufinancirat će se do 50% ukupno prihvatljivih troškova za izgradnju jedne e-punionice, a najviše do 70 tisuća kuna. Jedan grad može dobiti potporu za izgradnju samo jedne e-punionice. Prihvatljive aktivnosti u sklopu projekta odnose se na izradu dokumentacije, zakup potrebne dodatne snage te nabavu i izgradnju jedne e-punionice.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Grada Krapine u akademskoj/ školskoj godini 2015./16 raspisao je Grad Krapina. Dodjeljuje se 10 studentskih stipendija koje će iznositi 700,00 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju za cijelo vrijeme redovnog školovanja, a isplaćuju se za razdoblje od 01.09. tekuće do 30.06. naredne godine. Prijave na natječaj podnose se zaključno do 20. 11. 2015. godine. Više informacija može se pronaći na internetskim stranicama grada Krapine.

ZAGREB – I ove godine u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti Društvo športske rekreacije Aktivan život u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba organizira noćnu uličnu utrku „Zagrebački noćni cener“. Utrkom se želi istaknuti kako je bavljenje rekreativnim sportom jedan od najboljih oblika prevencije svih oblika ovisnosti.Utrka starta u subotu, 7. studenog, u 19,00 sati u parku Zrinjevac, a trči se 6 krugova u ukupnoj duljini od 10.000 metara. Od 18:30 do 20:30, zbog održavanja utrke, na snazi će biti privremena regulacija cestovnog i tramvajskog prometa. U vrijeme održavanja utrke, tramvajske linije 6 i 13 neće prometovati Trgom kralja Tomislava, Trgom Nikole Šubića Zrinskog i Praškom ulicom. Što se tiče cestovnog prometa, potpuno zatvoren za promet bit će zapadni kolnik Trga Nikole Šubića Zrinskog, srednja i desna prometna traka Hebrangove ulice, zapadni, istočni i sjeverni kolnik Trga maršala Tita te Masarykova, Gundulićeva od Hebrangove do Varšavske i Teslina ulica.

loading