Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 6.4.2017.

Posted in Vijesti

ZABOK -Prvu dionicu spojne ceste Zabok – Krapina, OD Zaboka do Sv. Križa Začretja,  na zabočkom je rotoru otvorio danas ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Prometnica koja će znatno skratiti put i vrijeme žiteljima Zagorje dugačka je  6,2 kilometara, a Hrvatske ceste u nju su uložile 44 milijuna kuna. Radovi na nastavku spojne ceste prema Krapini se nastavljaju, kao i svi ostali započeti projekti na zagorskoj cestovnoj infrastukturi, a bit će i novih velikih infrastrukturnih projekata, među kojima je Zagorcima posebno važna rekonstrukcija željezničke pruge Zabok – Zaprešić o čemu će se odluka donijeti na sjednici Vlade RH sljedeći tjedan.  Zahvalivši bivšem ministru Siniši Hajdašu Dončiću, za čijeg mandata je gradnja ove prometnice počela i sadašnjem ministru Butkoviću, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je naglasio, kako je ona iznimno važna za rasterećenje prometa na lokalnim cestama, a još važnija za gospodarstvo, odnosno privlačenje investicija.  Na svečanosti otvorenja su sudjelovali direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

ZAGREB – Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Drago Prgomet predstavio je danas svoj tim s kojim nakon izbora 21. svibnja, kako kaže planira voditi Zagreb. Prgometov tim čini 13 stručnjaka, najvećom dijelom sveučilišnih profesora. Za resor prometa tako će biti zadužena Nikolina Brnjac, državna tajnica u ministarstvu prometa, a o gradskoj imovini brinut će Krunoslav Katičić, državni tajnik u ministarstvu državne imovine. Ujedno Katičić i Brnjac će obavljati funkcije zamjenika jer su ovi resori najkompleksniji i građanima, kako kažu najvažniji. Prgometov tim čine i Davor Filipović s Ekonomskog fakulteta koji će biti zadužen za poduzetništvo i fondove EU, Luka Šepur glavni urednik vijenca i profesor književnosti koji ce brinuti o kulturi, Dubravka Brezak Stamać iz MIOC-a koja će brinuti za obrazovanje, Robert Holjevac iz Instituta za povijest koji ce biti zadužen za osobe sa invaliditetom. Krešimir Buntak vodit će gospodarstvo, Matko Pavić državni tajnik u ministarstvu rada bit će zadužen za mlade, a Mario Šiljeg iz ministarstva zaštite okoliša za resor okoliša. Financijama ce se baviti Dora Matošić, a zdravstvom sam Prgomet. Cilj ovoga tima je voditi Zagreb, kako kažu, u najboljem smjeru te stvoriti europsku metropolu za generacije koje dolaze.

ČAKOVEC – Sporazum o izbornoj suradnji na lokalnim izborima i o zajedničkom upravljanju Međimurskom županijom između županijskih organizacija Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), Hrvatske seljačke stranke (HSS), Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Međimurskog demokratskog saveza (MDS) i Hrvatskih laburista- Stranke rada (HL) upriličeno je danas poslijepodne u atriju Starog grada Zrinskih u Čakovcu. Sporazum su u ime stranaka potpisali predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak, predsjednik međimurskog HSS-a Zoran Vidović, Valentin Kočila, predsjednik međimurskog HSU-a, Željko Pavlic predsjednik MDS-a i Rajko Bulat, predsjednik međimurskog ogranka Hrvatskih laburista- stranke rada. Tom prilikom su predstavljeni i kandidatati koalicije za župana i zamjenike župana na predstojećim lokalnim izborima. Kandidat za župana je SDP-ov Mladen Novak, a za zamjenika MDS-ov Željko Pavlic i SDP-ova Boška Ban Vlahek. Događaju su prisustvovali nacionalni predsjednici stranaka potpisnica ovog sporazuma Davor Bernardić (SDP), Krešo Beljak (HSS), David Bregovac (HL) te potpredsjednica Hrvatskih laburista Snježana Kirinić.

ČAKOVEC/ SV. MARTIN NA MURI- Povodom dvodnevnog nacionalnog sastanka predstavnika informacijskih centara EUROPE DIRECT i drugih EU mreža u Hrvatskoj, koji se održava u Termama Sveti Martin, u Međimurju boravi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Baričević je tom prilikom u Čakovcu studentima na Međimurskom veleučilištu održao predavanje na temu „Budućnost Europe- izazovi i prilike“, a potom se i sastao s međimurskim županom Matijom Posavcem. Teme razgovora bile su najviše vezane uz mogućnosti koje nude Eu fondovi, ali i Junckerov plan ulaganja za mala poduzeća. Posavec je istaknuo da je Međimurska županija samo u proteklih godinu dana povukla 150 milijuna kuna iz EU fondova, s kojim je započela investicijski ciklus od preko 200 milijuna kuna. Baričević je dodao da spomenuti plan ulaganja nudi višestruke mogućnosti kreditnog jamstva pri bankama za projekte koji mogu pokrenuti proizvodnju i otvarati nova radna mjesta.

ČAKOVEC – Izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca i  Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije danas su položila vijence i zapalila svijeće u povodu 72. godišnjice oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, odnosno mađarskog i njemačkog nacističkog okupatora. Obilježavanje je započelo ispred spomen- ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, a nastavilo se i kod Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu i na spomen-groblju Sv. Juraj u Trnju. Okupljenima se obratio predsjednik Udruge Zvonimir Golub, naglasivši činjenicu da je u antifašističkoj borbi sudjelovalo je oko dvije tisuće Međimuraca. Borbu za Međimurje kao svojstven dio Hrvatske domovine, obilježili su i hrvatski branitelji u novijoj hrvatskoj povijesti pa smo se danas i njih prisjetili položivši im vijence podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Čakovcu, izjavio je međimurski župan Matija Posavec.

ZAGREB – U svibnju će početi radovi na uređenju Savskog trga, a nakon toga slijedi obnova pješačkog mosta te uređenje Turopoljskog trga na Kajzerici. Projekt je to koji će se realizirati prema idejnoj zamisli Branka Silađina, jednog od naših najpoznatijih arhitekata. Nakon što se u svibnju postave klupe i nadstrešnice te pribavi sva potrebna dokumentacija, na jesen će se započeti sa realizacijom projekta. Uz to, u planu je omogućiti da se od  jednog do dugog trga može doći turističkim plovilom koji će moći prevesti 150 putnika. Plovilo će biti na struju te će time Zagreb biti drugi grad u hrvatskoj koji ima takvo turističko eklektično plovilo.

ZAGREB – Zagrebačka županija ove će godine poduprijeti rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode sa 250.000 kuna.  Do 8. travnja mogu se javiti udruge i druge neprofitne organizacije koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji, aktivno djeluju na njenom području i programski su usmjerene na zaštitu okoliša i prirode. Najmanji iznos financijske potpore po pojedinom projektu je 5.000, a najveći iznos 40.000 kuna. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te educirati i promicati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada (recikliranje, kompostiranje, odvojeno prikupljanje otpada). Prednost će imati projekti koji će uključivati škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj, projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

KLENOVNIK – Dani okusa varaždinskoga kraja, gastronomska je manifestacija koju i ove godine organizira Turistička zajednica Varaždinske županije. Drugu godinu zaredom od 18. travnja do 1. svibnja u 13 ugostiteljskih objekata diljem županije gostima će biti predstavljena tradicionalna jela varaždinskoga podneblja. Detalje vezane uz manifestaciju organizatori su predstavili na konferenciji za novinare danas u Klenovniku. Direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec i župan Predrag Štomar izrazili su nadu da će ovogodišnja manifestacija zainteresiranošću i brojem posjeta turista nadmašiti prošlogodišnju kada je zbog nje restorane u Varaždinskoj županiji posjetilo 3500 ljudi.

ZABOK – Velika humanitarna nogometna utakmica za liječenje šestogodišnje Ivone Knezić „Zagorje i Dinamo zajedno“ igra se u četvrtak, 6. travnja 2017. godine u zabočkoj sportskoj dvorani s početkom u 19,00 sati. Svoje nogometno umijeće pokazati će ekipa krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara i veterana nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba. Sredstva se prikupljaju za šestogodišnju Ivonu Knezić, kako bi joj pomogli u borbi s cerebralnom paralizom, a roditeljima olakšali financiranje jedinstvene suvremene terapije – neurorehabilitacije robotikom, u Dubrovniku, gdje je Ivona već neko vrijeme. Osim dolaskom na utakmicu i kupnjom ulaznice, u prikupljanju pomoći za Ivonu moguće je sudjelovati uplatom na račun HR8223600003117144334.

KOPRIVNICA – Održan je pripremni sastanak za uključivanje u twinning projekt „Jačanje integriteta javnog sektora“ u sjedištu Koprivničko-križevačke županije na inicijativu Ministarstva uprave, Državnog instituta za javnu upravu Republike Finske i Visoke škole za javnu upravu Republike Francuske. Koprivničko-križevačka županija izabrana je kao jedna od tri jedinice regionalne samouprave za pilot program, uz tri tijela državne uprave i isto toliko pravnih osoba s javnim ovlastima. Provedba projekta podići će razinu svijesti o potrebi pridržavanja etičnog ponašanja u obavljanju poslova javne uprave.

loading