Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 6.6.2016.

Posted in Vijesti

BEDEKOVČINA – Prvu nagradu na festivalu Igrajte nam mužikaši 2016. godine, na jezerima u Bedekovčini, u nedjelju 5. lipnja 2016. godine osvojili su Zvuci Zagorja za skladbu Mam te rad. Drugu nagradu, na ovom, 48. po redu festivalu Igrajte nam mužikaši, osvojio je Siniša Miklaužić za skladbu Tu rodila te mati, a treću Božo Pustajec i Drago Sastić ex Bakus, za skladbu Vužgal sam se. Nagrade su uručili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Darko Ban načelnik Općine Bedekovčina i Janko Buzjak, predsjednik Općinskog vijeća Bedekovčine. Nove pjesme na ovogodišnjem festivalu izveli su Ansambl Kajtoneri, Bersa, Božo Pustajec i Drago Sastić kao ex Bakus, F band, Irena Grden, Krijesnice, Miner Oberkrainer, Siniša Miklaužić, Skupina Jovibend, Trio Fantastik, Zlatko Deveničar i Zvuci Zagorja. Posebni šou program pripremili su pobjednici Zvuci Zagorja zajedno s Ivanom Bencom, ali i izvrsne i popularne Frajerke, gošće iz Slovenije. Festival su na zadovoljstvo mnogobrojnih posjetitelja zajedno organizirali Krapinsko-zagorska županija, Općina Bedekovčina, Kajscena i Radio Kaj. Program su vrhunski odvodili Gordana Tepuš i Ivan Benc, a odgođenu snimku festivala, u večernjim satima, emitirao je Radio Kaj.

ČAKOVEC – Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić danas boravi u Međimurskoj županiji. Tom je prigodom u sjedištu županije u Čakovcu održala radni sastanak sa županom Matijom Posavcem i ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Antonijom Canjuga. Glavna tema razgovora bila je vezana uz planove gradnje Regionalnog centra za osobe s posebnim potrebama koji bi bio smješten u Čakovcu, a obuhvaćao bi korisnike s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko- križevačke županije. Ministrica Juretić ističe da će spomenuti projekt naići i na podršku u resornom ministarstvu, kako bi mogao zaživjeti za otprilike dvije do tri godine. Nakon sastanka, ministrica je u Čakovcu prisustvovala i svečanom programu obilježavanja 50. obljetnice Centra za socijalnu skrb Čakovec, koji je održan u tamošnjem Centru za kulturu.

KOPRIVNICA – Završna konferencija projekta ODJEK – Odrastanje u jednakosti održana je danas u Koprivnici. Radi se o projektu kojim su osigurani pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u koprivničkim osnovnim školama. Na taj je način omogućena integraciju učenika s teškoćama u razvoju u obrazovni sustav te nova zapošljavanja u izuzetno odgovornim ulogama pomoćnika u nastavi, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a udio Grada Koprivnice je 124 tisuće. Na godinu dana zaposlena su 23 pomoćnika u nastavi koji su brinuli od 24 djece s teškoćama u razvoju. Iako je projekt pri samom kraju, u Gradu Koprivnici vjeruju da će se nastaviti i naredne školske godine te će se ponovno javiti na natječaje Europske unije i ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

ZAGREB – Grad Zagreb novom odlukom povećava udio kojim će sudjelovati u sufinanciranju obnove pročelja. Time se planira da će od rujna početi radovi uređenja 500 pročelja Donjeg grada. Grad Zagreb sada će sufinancirati 50, odnosno 55% od ukupne vrijednosti radova, dok će sa 75% sufinancirati uređenje pročelja zgrada koje prema rješenju Ministarstva kulture imaju svojstvo kulturnog dobra.

ZAGREB – Ovogodišnji “Floraart”, međunarodnu vrtnu izložbu koja se proteklih sedam dana održavala na zagrebačkom Bundeku razgledalo je oko 320 tisuća posjetitelja što je 10% više nego lani. Na ovogodišnjem “Floraartu” predstavilo se 217 izlagača iz Hrvatske te 18 stranih iz osam zemalja: Slovenije, BiH, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Mađarske i SAD-a.Izložba u parku uz jezero Bundek, prostirala se na oko 30 hektara površine. Osim izložbe cvijeća i proizvoda za vrtlarstvo, “Floraart” je obilovao raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom.U sklopu izložbe održano je i natjecanje “Hrvatski kup florista” te su dodijeljene nagrade za uređenje unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora u kategoriji vlastite proizvodnje i kategoriji kreativnog izraza u oblikovanju prostora.

VARAŽDIN – Varaždinska županija organizira danas   sastanak s predstavnicima švicarskih tvrtki te generalnim konzulom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji sa sjedištem u Zürichu Slobodanom Mikacom, s ciljem upoznavanja  i povezivanja naših i švicarskih poduzetnika iz metalskog sektora. Sastanku u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu prisustvovat će i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić te gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

KOPRIVNICA – Podravka je nadmašila prošlogodišnji rekordni uspjeh iz Bruxellesa i ove se godine okitila sa čak 23 odličja Superior Taste Award. Od 27 prijavljenih, čak su 23 Podravkina proizvoda nagrađena ovim odličjem.  Proizvode ocjenjuje žiri sačinjen od renomiranih europskih šefova kuhinja i sommeliera iz kulinarskih institucija, metodom slijepog testiranja, pri čemu među ostalim, osobitu važnost pridaju ocjeni okusa, mirisa, teksture i izgleda proizvoda. Od 2008. godine, kad je prvi puta sudjelovala na navedenom natjecanju, pa do danas, na samom vrhu kulinarske svjetske ljestvice smjestilo se više od 70 Podravkinih proizvoda, koji svojim okusima, kvalitetom i dizajnom svakodnevno privlače potrošače u više od 40 različitih zemalja svijeta.

ZAGREB – Završna konferencija projekta Prsten Potpore održat će se danas u Kući Europe u Zagrebu. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”. Njime je osigurana stručna pomoć za 80 učenika s teškoćama u razvoju zapošljavanjem 70 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi u 23 osnovne i 5 srednjih škola Zagrebačke županije. Na završnoj konferenciji predstavi će se rezultati provedbe projekta Prsten potpore i potaknuti rasprava na temu prava i mogućnosti učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama.

loading