Skip to content

Vijesti Radija Kaj,    7-8.10.2015.

Posted in Vijesti

IMG_3017.JPGZABOK – Prvu dionicu brze ceste Zabok– Marija Bistrica sa spojem na Konjščinu i Breznički Hum, na čvoru Bračak kod Zaboka, otvorio je danas predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović. Projekt je realiziran sa upola manjom cijenom , nego što je bilo planirano, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ova dionica, umjesto 400, košta 200 milijuna kuna. IMG_3018-0.jpgMinistar Hajdaš Dončić je najavio nastavak gradnje do Bedekovčine do ljeta 2016. godine. Zagorje je među prvima u Hrvatskoj imalo ceste, samo prije iznimno mnogo godina i vrijeme je da se prometnice ovdje moderniziraju. One su u vrlo lošem stanju, jer dugo nije bilo ozbiljnijih ulaganja, pa je zato u cestogradnju ovdje ulagano više nego u drugim dijelovima Hrvatske, rekao je premijer Zoran Milanović.IMG_3019.JPG
ZAGREB – Gradsko zemljište u naselju Blato rano jutros obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svrha ovog obilaska je da se 105 hektara gradskog zemljišta uredi i stavi u funkciju novog izletišta Zagrepčana, istaknuo je gradonačelnik Bandić.   Od 105 hektara djelatnici Zrinjevca do Božića će očistiti ovaj vrlo zapušten prostor, koji je sada u vrlo lošem stanju, rekao je voditelj podružnice Igor Toljan. Kao dugoročne projekte, zagrebački gradonačelnik je najavio izgradnju projekta Termi Zagreb na čemu se već radi s partnerima te stavljanje u funkciju prostora Sveučilišne bolnice u izgradnji za koju su Zagrepčani 80-tih godina izdvojili značajna sredstva.ZAGREB – Natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2015/2016. za učenike i studente raspisala je Zagrebačka županija. U ovoj školskoj godini Županija će dodijeliti 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente. Za 50 novih stipendista te 158 starih koji nastavljaju redovno školovanje, Zagrebačka županija je osigurala 2 milijuna 350 tisuća kuna. Stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Natječaj je otvoren do 15. listopada.

VARAŽDIN – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-križa poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na varaždinskom Gradskom groblju danas je obilježen državni blagdan – Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Vijence je položilo izaslanstvo Grada Varaždina i Varaždinske županije te predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Policijske uprave varaždinske. Važnost 8. listopada za zbog raskidanja svih državnopravnih veza s bivšom državom i početak stvaranja nove demokratske Republike Hrvatske, istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, dok je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš najavio gradnju novog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima koji će se nalaziti na Varaždinskom groblju.

ČAKOVEC – Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Međimurske županije u Čakovcu usvojen je prijedlog polugodišnjeg izvještaja proračuna Međimurske županije za ovu godinu, prema kojem su prihodi iznosili oko 44 i pol milijuna kuna, a rashodi nešto manje od 44 milijuna. Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je dinamika proračuna vidljiva kao i rezultati projekata, među njima i 60 milijuna kuna vrijednih pokrenutih investicija kojima se diže standard u području zdravstva, školstva, komunalne infrastrukture i ostalog. Vijećnici su također donijeli odluku o prodaji nekretnina u vlasništvu županije na području gospodarske zone „Poslovni park Međimurje“, jer kako kaže Posavec, postoji interes za kupnjom od strane jednog velikog investitora, što bi se moglo pozitivno odraziti na broj novozaposlenih u županiji.

KRIŽEVCI – Početna konferencija projekta „Pomozimo jedni drugima“ kojima se osiguravaju pomoćnici u nastavi održana je danas u Križevcima. Projekt vrijedan 1,1 milijuna kuna, sufinancira Europska unija kroz Europski socijalni fond u iznosu od oko 1,015 milijun dok razliku u iznosu od 88 tisuća kuna podmiruje nositelj projekta Grad Križevci. Križevci su zapravo pionir u ovom projektu, jer su prvi pomoćnici u nastavi u križevačkim školama krenuli 2010. godine na inicijativu Udruge invalida Križevci, ističe gradonačelnik Branko Hrg. Kroz projekt „Pomozimo jedni drugima“ osigurano je 19 pomoćnika u nastavi za 21 učenika i učenice dviju križevačkih osnovnih škola te Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Partneri u projektu „Pomozimo jedni drugima“ su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, križevačke osnovne škole Ljudevita Modeca i Vladimira Nazora te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

KOPRIVNICA – BicKo sustav javnih bicikala do daljnjega je u Koprivnici besplatan za korištenje. Posudba i uvjeti za korištenje ostaju isti, a s prvim danom studenog kreće zimsko razdoblje, kada Bicko neće biti u funkciji. To će trajati do proljetnih mjeseci odnosno do poboljšanja vremenskih uvjeta. BicKo sustav uveden je 30. rujna prošle godine i u prvoj godini korištenja broji 930 zadovoljnih korisnika i 19.365 korištenja bicikala, što je prosječno 1930 mjesečno. Iznajmljivanje bicikala naplaćivat će se od proljeća naredne godine kada će gradska tvrtka Komunalac ponovno omogućiti korištenje BicKo sustava. Isto tako, razmatra se i mogućnost uvođenja i povećanja BicKo terminala na području Koprivnice.

ČAKOVEC – Danas istječe rok do kad udruge civilnog društva, ustanove, pravne i fizičke osobe mogu prijaviti projekte i programe za sufinanciranje iz Proračuna Grada Čakovca za 2016. godinu. Grad Čakovec Javni poziv za dostavu prijava za financijske potpore projektima i programima namijenjenim zadovoljavanju potreba u društvenim djelatnostima u 2016. godine raspisao je početkom rujna. Za tu namjenu u sljedećoj godini u čakovečkom će se proračunu osigurati milijun i 800 tisuća kuna, a najveći iznos sufinanciranja po projektu ili programu iznosi sto tisuća kuna.

KRAPINA – Petu po redu manifestaciju “Chtef” Zagorski chef, koja će se održati 28. listopada u Mariji Bistrici, s ciljem promoviranja autohtonih zagorskih proizvoda i najboljega od gastronomije Zagorja priprema Krapinsko-zagorska županija. Kao i prošlih godina, manifestacija je zamišljena kao natjecanje sedam chefova. Da bi od svih dobrih zagorskih kuharica i kuhara mogli odabrati njih sedmero, organizatori su odlučili napraviti svojevrsnu predselekciju, a tema ovogodišnjeg Zagorskog chefa su meso kokoši hrvatice, heljda i orasi. Tročlano će povjerenstvo odabrati sedmero kuhara, na temelju njihove inovativnosti i tradicionalno-moderne kombinacije zadanih namirnica u opisu jela. Zainteresirane kuharice i kuhari restorana s područja Krapinsko-zagorske županije svoje prijave dostaviti trebaju do 9. listopada u ured župana.

loading