Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 7.3.2016.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Novouređene prostore Glazbene škole Alberta Štrige danas su obišli čelnici Grada Križevci predvođeni gradonačelnikom Brankom Hrgom. Preseljenjem križevačke knjižnice, Glazbena škola Alberta Štrige dobila je četiri nove učionice i sanitarni čvor, a 400-tinjak učenika uskoro očekuju i dodatni prostori u zgradi Hrvatskog doma, gdje se škola nalazi, najavljuje gradonačelnik Branko Hrg. Za uređenje prostora utrošeno je 220 tisuća kuna, a za daljnje radove na i u zgradi, u koju je do sada već uloženo 2,5 milijuna kuna, u Križevcima se nadaju financiranju sredstvima EU fondova. Čelnici Križevaca obišli su i kuću u Cubincu, prenamijenjenu u zgradu sa socijalnim stanovima. Grad je za kupnju kuće te kompletno uređenje dva stana od 35 metara četvornih utrošio oko 850 tisuća kuna. U kući je u prizemnom dijelu u većem stanu već neko vrijeme smještena jedna obitelj.

ZAGREB – Informativno-edukativni “Tjedan EU fondova”, održava se u od danas do petka u Zagrebu. Osnovna svrha i namjera je razmjena iskustva između nadležnih državnih tijela i ministarstava te privatnog sektora u segmentu problematike EU fondova. Nadležna ministarstva će kroz prezentacije, panel diskusije i odgovore na pitanja predstaviti mogućnosti korištenja strukturnih i investicijskih fondova Europske unije u razdoblju 2014. – 2020. godine, prema pojedinim tematskim područjima. Prilikom današnjeg otvorenja Tjedna prigodne govore održali su ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Davor Romić, te ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković.

ČAKOVEC – Preventivna nacionalna akcija pod nazivom „Moj prijatelj policajac i ja u prometu“ provodit će se od sutra do 18. travnja u svim dječjim vrtićima na području Međimurske županije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u PU međimurskoj. Akcija je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, kojoj će djelatnici PU održati predavanje o sigurnom kretanju u prometu, nakon čega će im to prezentirati i na pokaznoj vježbi u svim vrtićima, najavljuje glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal. Na taj način se želi dodatno pojačati sigurnost najmlađih pješaka u prometu, koja je u Međimurju zahvaljujući ovakvim akcijama svake godine sve veća, ističu u Policijskoj upravi.

ZAGREB – Zagrebačka županija je predstavila mjere koje će provoditi tijekom ove godine u okviru Programa pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Za provedbu je osigurano 3,7 milijuna kuna. Ove godine Županija će raspisati javne pozive za dodjelu bespovratnih potpora za mjere: Tehnička pomoć za identifikaciju i evaluaciju projektnih ideja i projekata, Priprema projekata za fondove i programe EU, Tehnička pomoć za pisanje prijave projekta na natječaj, Provedba projekata financiranih iz fondova i programa EU, Izrada strategija ukupnog razvoja jedinica lokalne samouprave s područja županije, te Pilot programa izgradnje e-punionica u općinama na područjima od posebne državne skrbi i u gradovima Županije sufinanciranih iz nacionalnih i EU sredstava.

ZAGREB – Projekt „Sava kultura Natura“ koji je financiran Europskim novcem nastavlja se na zagrebačkom Zrinjevcu izložbom fotografija „Sava – susret kulture i prirode“ i eko sajmom. Sve do 14. ožujka građani se mogu informirati i educirati o proizvodnji meda, suhomesnatih proizvoda, zimnice, kolača i ručnih radova. Cilj ovoga projekta je jačanje suradnje civilnog društva i javnog sektora u zaštiti prirode.

KRAPINA – Zdravstvene ustanove čiji je osnivač Krapinsko–zagorska županija u prošloj su godini uspješno poslovale i ostvarile pozitivne financijske rezultate. Jedini manjak prihoda nad izdacima u 2015. bilježi Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, a razlog su velika ulaganja u protekloj godini i nenaplaćena potraživanja u iznosu od 400 tisuća kuna. No, Zavod je spomenuti manjak nadoknadio prenesenim viškom prihoda iz proteklih godina. Podatke o poslovanju ravnatelji zdravstvenih ustanova iznijeli na sjednici županijskog Savjeta za zdravlje. Zadovoljstvo zbog postignutih rezultata u proteklom razdoblju iskazala je zamjenica župana Jasna Petek posebno zadovoljna smanjenim listama čekanja, znatnim investicijama u medicinsku opremu i boljim financijskim rezultatima, što je posljedica kvalitetnog rada svih djelatnika ustanova.

ČAKOVEC – Drugu godinu trogodišnjeg programa „Bez većeg napora“, kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, provodi Udruga slijepih Međimurske županije. Cilj programa je uključiti slijepu djecu u sportske, kulturne i kreativne aktivnosti u zajednici, povećati vještine i potencijal mladih nezaposlenih slijepih osoba za uključivanje na tržište rada te pružiti odraslim slijepih osobama stručnu podršku u procesu rehabilitacije. Uz to, Udruga osmišljava volonterske programe kojima je svrha potaknuti osobe bez invaliditeta da volontiraju u radu sa slijepima, što vodi smanjenju predrasuda i povećanju sigurnosti u ophođenju sa slijepim osobama.

DUGA RESA – „Točka preokreta u razvoju Duge Rese: DUGA RESA – SMART CITY”, jedinstveni je razvojno – tehnološki projekt u Hrvatskoj, koji će sutra biti predstavljen u Gradskoj vijećnici Duge Rese. Naime, Duga Resa je prvi hrvatski grad koji u javnu upotrebu uvodi širokopojasni internet u giga brzini. Sto godina nakon industrijskog pozicioniranja na karti Europe, Duga Resa se i tehnološki pozicionira kao prvi grad u Hrvatskoj sa giga internetom u javnoj upotrebi – najavljeno je u pozivu za prezentaciju. Koristeći ovu giga infrastrukturu, grad Duga Resa bi trebala privući najnaprednije tehnološke i inovacijske kompanije koje razvijaju proizvode i usluge “pametnog grada”– najavljuju voditelji projekta.

VARAŽDIN – Nove cijene parkirališnih karata, sukladno zaključku kojeg je potpisao gradonačelnik Goran Habuš, od danas vrijede u Varaždinu. Osim što cijena parkirališne karte u svim kategorijama javnih parkirališta u gradu iznosi pet kuna po satu, od danas se počinje primjenjivati i Odluka Gradskog vijeća kojom su, između ostalog predviđene ulice ili dijelovi ulica u širem centru Varaždina  na kojima počinje naplaćivanje parkiranja. Novina je i to što se smanjuje cijena parkinga u javnoj garaži na Kapucinskom trgu s 5 na tri kune po satu, a promijenjen je režim besplatnog parkiranja na Trgu bana Jelačića. Novi režim parkiranja u gradu, između ostalog bi, vjeruju u gradskoj upravi, trebao pridonijeti većoj protočnosti prometa u Varaždinu.

BEČ / KOPRIVNICA – Veliko uskršnje jaje, oslikano u maniri naive, „Pisanica od srca“ postavljeno  je u Hrvatskom centru u Beču. Gigantsko jaje nastalo je na likovnoj koloniji „Alpe Adria – srce naive 2014.“, a oslikali su ga umjetnici iz više zemalja članica Alpe Adria Saveza. Unikatni uskršnji poklon predsjedniku Hrvatskog centra u Beču Tiboru Jugoviću predao je koprivničko-križevački župan Darko Koren, a primopredaji je nazočila i veleposlanica RH u Austriji Vesna Cvjetković te direktor predstavništva HTZ-a u Beču Ranko Vlatković. Nekoliko dana prije Uskrsa, Pisanica od srca bit će iz Beča preseljena u Filež, mjesto u kojem žive gradišćanski Hrvati gdje će stalno biti postavljena ispred mjesne crkve.

loading