Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 7.9.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor, 23. po redu, na konferenciji za medije, u ponedjeljak 7. rujna 2015., na prostoru Zbora u Krapini, najavili su Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, Davor Pleško,predsjednik   Obrtničke   komore Krapinsko-zagorske   županije, Josip Grilec, predsjednik   HGK   Županijske   komore   Krapina, i Drago Gradečak direktor Radija Kaj.

Sudjeluje 270 izlagača iz Krapinsko-zagorske županije i susjednih deset županija, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te izlagači iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske, koji će izlagati na 1200 m2 zatvorenog i 1500m2 otvorenog prostora.

Zbor se održava na prostorima OŠ Ljudevit Gaj u središtu grada Krapine, 10., 11. i 12. rujna 2015. godine, od 10 do 22 sata, osim subote kad je otvoren do 23 sata. Ulaz besplatan.

Organizatori Zagorskog gospodarskog zbora su: Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Obrtnička komora Krapinsko–zagorske županije, HGK Županijska komora Krapina i Radio Kaj, pokrovitelji Ministarstvo poduzetništva i obrta i Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske, a partner Koprivničko-križevačka županija.

 

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je danas potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Tom je prilikom održao radni sastanak u sjedištu Međimurske županije u Čakovcu, gdje se najviše razgovaralo o gospodarskom stanju u Hrvatskoj i u Međimurju. Grčić naglašava da je Hrvatska ostvarila gospodarski rast u posljednja tri kvartala, a to očekuje i u ovom posljednjem do kraja godine. To potkrepljuje posljednjim podacima od 3,9 posto industrijskog rasta i 4,5 posto rasta osobne potrošnje u srpnju ove godine. Kao primjer uspješne županije, pogotovo kada se radi o rastu investicija, Grčić navodi upravo Međimursku županiju. Istovremeno, župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da pored investicija, u Međimurju rastu i izvoz, prihodi te ukupna dobit poduzeća, no problem i dalje predstavljaju plaće koje su znatno ispod hrvatskog prosjeka, za što će se u budućnosti trebati pronaći dodatna rješenja.

ZAGREBPočela je još jedna školska godina. Samo u Zagrebu u prvi razred osnovne škole krenulo je više od 8 tisuća prvašića što je 200-tinjak djece više nego prijašnjih godina. Poruku školarcima uputio je i gradonačelnik, Milan Bandić. Između ostaloga gradonačelnik je pozvao učenike da budu marljivi i da svaki trenutak iskoriste za stjecanje novih znanja i prijateljstava. Osim toga pozvao je i vozače i djecu na oprez u prometu. Sa početkom školske godine počela je i akcija „Poštujte naše znakove“. Službenici Policijska uprava zagrebačka u prvim razredima održat će edukativni sat ponašanja u prometu, a na kojem će svako dijete dobiti reflektirajući prsluk. Podsjetimo, zagrebački školarci dobili su besplatne udžbenike, a kako je poručio pročelnik gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, Ivica Lovrić, udžbenike je potrebno čuvati kako bi ih mogle koristiti i sljedeće generacije.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Nova školska sportska dvorana prvog dana školske godine dočekala je osnovce zagorskog mjesta Brestovec Orehovički, mjesta koje su, nakon 145 godina od postanka škole, danas prvi put posjetili jedan ministar prosvjete, Vedran Mornar i potpredsjednik Vlade, Branko Grčić. Iako je gradnja trajala 8 godina, danas su problemi s gradnjom bili u drugom planu, a svi se slažu da je nova dvorana kruna svih projekata u kojima ova škola prednjači. Gradnja sportske dvorane u Brestovcu Orehovičkom stajala je 6 milijuna i 912 tisuća kuna, a zajednički su ju financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, općina Bedekovčina i Krapinsko-zagorska županija.

VELIKA GORICA – Pune 24 godine, otkako se na velikogoričkom području nije gradila nova škola te četiri godine od prvih najava izgradnje, Osnovna škola u Novom Čiču otvorena je danas s prvim danom nove školske godine. Školu će pohađati najmlađi s područja Novog Čiča, Jagodnog, Podotočja, Lazine Čičke i Bukevja – njih ukupno 400 od kojih je 60 prvašića, a nastava će se odvijati u dvije smjene. Novoizgrađena škola najmodernija je u Hrvatskoj i jedina u potpunosti izgrađena po svim propisanim standardima. Izgradnja novog objekta koštala je 25 milijuna kuna. Uz školu se gradi i školska sportska dvorana koja će biti dovršena do 30. studenog, a za učenike su uređena i vanjska sportska igrališta.

KOPRIVNICA – Tradicionalno ravnateljima osnovnih škola s područja Podravine i Prigorja jutros su u sjedištu Koprivničko-križevačke županije podijeljene sigurnosne krijesnice. Projekt provodi Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa Županijskom upravom za ceste. Krijesnice će biti podijeljene učenicima prvih razreda, a ravnateljima ih je uručio župan Darko Koren, koji je istaknuo kako je na njima velika odgovornost jer odgajaju nove generacije mladih koji će danas-sutra biti nositelji razvoja Koprivničko-križevačke županije. Veliki je ovo dan za sve koji po prvi puta sjedaju u školske klupe, ali i za njihove roditelje, te treba radi na sigurnosti ne samo prvašića, već i svih učenika, podvukao je ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić. U prve razrede osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji danas je krenulo 1148 mališana.

VARAŽDIN – Školskoj priredbi kojom je u Varaždinu svečano obilježen početak nove školske godine u varaždinskoj 6. osnovnoj školi prisustvovao je gradonačelnik Goran Habuš. Početak školske godine je prilika da se gradonačelnik osvrne na dva velika projekta kojima je Grad Varaždin ušao u novu školsku godinu: besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve učenike te rekordan broj pomoćnika u nastavi u varaždinskim osnovnim školama. Gradonačelnik Habuš je poželio sretan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i učiteljima nakon čega je podijelio  pakete besplatnih udžbenika i radnih bilježnica, te marame za sigurnost u prometu prvašićima.

KRAPINA – Tjedan kajkavske kulture svečano je otvoren jučer u Krapini. U ime pokrivitelja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, otvorio ga je Alen Kajmović, zamjenik ministra. Djeca iz zagorskih dječjih vrtića u igri, plesu i pjesmi sudjelovali su u tradicionalnoj priredbi Pozdrav Kaju.   Potom je na Trgu Ljudevita Gaja uslijedio veliki tradicionalni koncert Radija Kaj Kaj vu duši na kojem su nastupili: Kavaliri, Črleni lajbeki, Tamburaši noći, Žice Krapinice, Brajde, KUD Ilirci, Gordana Ivanjek Tušek, Radek Brodarec, Gabrijela Hrženjak, Iva Ranogajec Inkret, Kušlec, Ivan Benc, Rajko Suhodolčan, Branko Greblički Ventek, Pleteri i Ivica Pepelko. U sklopu Tjedna kajkavske kulture, priređen je bogat program, koji će narednih dana zaokupljati pozornost Krapinčana i njihovih gostiju, a detalji su dostupni na web stranicama Grada Krapine. Više…

ZAGREB – Policijska uprava zagrebačka i ove godine provodi akciju “Poštujte naše znakove”. Riječ je o preventivnoj Ministarstva unutarnjih poslova zahvaljujući kojoj je broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjen, no bez obzira na pozitivne pomake, u posljednjih deset godina na hrvatskim prometnicama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205. S obzirom na početak školske godine, tijekom rujna, policijski službenici održat će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Policija će ujedno i pojačati nadzor prometa u blizini škola tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravit će danas potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Tom će prilikom održati radni sastanak u 13,00 sati u Međimurskoj županiji, na kojem će uz župana Međimurske županije Matiju Posavca, biti prisutni predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i saborski zastupnik Mario Habek.

VARAŽDIN – Školskoj priredbi kojom je u Varaždinu svečano obilježen početak nove školske godine u varaždinskoj je 6. osnovnoj školi jutros prisustvovao gradonačelnik Goran Habuš. Gradonačelnik je prigodnim govorom poželio sretan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i učiteljima nakon čega je podijelio pakete besplatnih udžbenika i radnih bilježnica, te marame za sigurnost u prometu prvašićima. Također, bila je to prilika da se gradonačelnik osvrne na dva velika projekta kojima je Grad Varaždin ušao u novu školsku godinu: besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve učenike te rekordan broj pomoćnika u nastavi u varaždinskim osnovnim školama.

KOPRIVNICA – Tradicionalno ravnateljima osnovnih škola s područja Podravine i Prigorja jutros su u sjedištu Koprivničko-križevačke županije podijeljene sigurnosne krijesnice. Projekt provodi Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa Županijskom upravom za ceste. Krijesnice će biti podijeljene učenicima prvih razreda, a ravnateljima ih je uručio župan
Darko Koren, koji je istaknuo kako je na njima velika odgovornost jer odgajaju nove generacije mladih koji će danas-sutra biti nositelji razvoja Koprivničko-križevačke županije. Veliki je ovo dan za sve koji po prvi puta sjedaju u školske klupe, ali i za njihove roditelje, te treba raditi na sigurnosti ne samo prvašića, već i svih učenika, istaknuo je ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić.  U prve razrede osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji danas je krenulo 1148 mališana.

ZAGREBSve je spremno za 65. Hanžekovićev memorijal. I ove godine na Mladosti će snage odmjeriti neki od najboljih u atletici, a očekuje se dolazak čak 18 osvajača svjetskih medalja iz Pekinga. Natjecanja počinju večeras bacanjem kugle kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Od 19,00 sati kuglu će bacati poznati iz svijeta politike, sporta i estrade, a od 20,00 sati na rasporedu je natjecanje. Sutra na Mladosti natjecanja počinju od 17,30. Ulaz na Hanžek je besplatan, samo je potrebno preuzeti ulaznicu na Mladosti.

loading