Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 8/9.4.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Udruga Zagoraca Podravine Koprivnica organizirala je u u dvorani koprivničkog Domoljuba, u subotu, 8. travnja 2017. godine treću manifestaciju „Zagorci svome gradu“. Udruga djeluje pet godina, radi na promoviranju starih zagorskih običaja i očuvanju tradicije zagorskog govora, a ovom manifestacijom žele upravo to pokazati te zbližiti sve Zagorce koji su otišli iz Zagorja „trbuhom za kruhom“. Članovi Udruge Zagoraca Podravine na manifestaciji su otpjevati i nekoliko autorskih skladbi koje će objaviti na nosaču zvuka, koji snimaju. Prikazan je i zanimljivi igrokaz, kao i predstavljena zagorska nošnja stara 100 godina, a otpjevali su i  jednu zagorsku pjesmu staru 200 godina. Ugostili su i zagorske udruge iz mjesta Vrbno, Bednja, Voća i Jesenje.

ZAGREB – Zagrebački Bundek u nedjelju 09. travnja bio je domaćin najvećem sportskom natjecanju za školarce – 34 . krosu Sportskih novosti. Prema riječima organizatora na natjecanju je sudjelovalo više od 5 tisuća učenika iz 200 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. U sklopu krosa održano je 14 utrka, te je proglašeno isto toliko pobjednika – no kako bi se mlade potaknuo na bavljenje sportom odlukom gradonačelnika Milana Bandića svaki sudionik je nagrađen licitarskim srcem. Dok su se najboljim trkačima na Bundeku dijelile medalje kod islamskoga centra igrao se malonogometni turnir povodom Svjetskog dana Roma. Cilj turnira je prema riječima predsjednik koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, Dušan Mišković potaknuti integraciju nacionalnim manjina u društvo. Na turniru je slavila ekipa grada Zagreba, druga je bila ekipa romske nacionalne manjine, a treća koordinacija.

KOPRIVNICA – Povodom obilježavanja 24. obljetnice Koprivničko-križevačke županije, u subotu, 8. travnja na središnjem koprivničkom trgu održava se manifestacija „Tradicija naših starih“. Manifestacija počinje u 9.30 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici. U sklopu otvaranja manifestacije održava se program folklora u kojem nastupaju KUD „Zrin“ iz Legrada i dječji uzrast Folklornog ansambla Koprivnica. Posjetitelji mogu razgledati tradicionalne suvenire i proizvode iz kućne radinosti te uživati u prikazu starih zanata i običaja, kao i domaćoj hrani i piću. Paralelno uz „Tradiciju naših starih“, u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije“, održat će se „Vuzmena košarica“ na kojoj će košarice i pisanice predstaviti vrtići i osnovne škole iz Koprivničko-križevačke županije.

NEDELIŠĆE – Međimurski sajam poduzetništva desetu godinu za redom organizira specijalizirani sajam knjiga pod nazivom MESAP LIBAR. Deseti Sajam knjiga u Nedelišću započeo je u petak, 7. travnja 2017. godine i trajat će sve do nedjelje 9. travnja 2017. Predstavit će se izdavačke kuće sa svojim izdanjima, a u ponudi sajma biti će također i učila, informatička oprema, audio i video tehnika te glazbeni instrumenti. Posjetitelje na sajmu očekuju prezentacije i nastupi pisaca te stručni skupovi, a kažimo i to da sajam ima izložbeni i prodajni karakter.

ZAGREB – Tradicionalna 16. sajamska priredba Proizvodi hrvatskog sela otvorena je u petak, 7. travnja 2017.  u zagrebačkom Boćarskom domu na Prisavlju. Do nedjelje, 9. travnja 2017. godine predstavlja se više od 150 izlagača domaćih proizvođača  iz svih dijelova Lijepe naše. Priredba je otvorena svakog od 9,00 do 20,00 sati, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

ZAGREB – Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, a ove 2017. godine je posvećen temi „Depresija: pričajmo“. Nizom aktivnosti bit će obilježen i u Zagrebu. U Parku Zrinjevac održana je javnozdravstvena akcija „Festival mentalnog zdravlja na otvorenom“ koja ima za cilj promicanja važnosti pravovremenog ulaganja u mentalno zdravlje, zdravstvenog prosvjećivanja i informiranja o dostupnim uslugama mentalnog zdravlja u zajednici. U subotu, 8. travnja 2017. na Trgu Petra Preradovića od 9,00 do 13,00 sati bit će održana javnozdravstvena akcija na kojoj će građanima biti omogućeno besplatno određivanje kompletne krvne slike te određivanje kolesterola i triglicerida u krvi.

ZAGREB  – Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sesvete 2017.“ bit će održana u subotu 8. travnja 2017. od 10,30 do 11,30 na prostoru bivše tvornice Sljeme u Sesvetama. U vježbi će, osim specijalističkih postrojbi i postrojbi civilne zaštite opće namjene, sudjelovati i Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački radio-amaterski savez te udruge za obuku potražnih pasa. Cilj vježbe je daljnje unapređenje koordinacije rada i aktivnosti svih hitnih službi u slučaju potresa na području Grada Zagreba.

ZAGREB – Na zagrebačkom jezeru Bundek uskoro će učenice i učenici osnovnih i srednjih škola iz čitave Hrvatske  sudjelovati u najmasovnijem trčanju u prirodi. Tradicionalno, 34. izdanje krosa Sportskih novosti, bit će održano u nedjelju, 9. travnja 2017. godine, a do sada se prijavilo više od četiri tisuće učenika iz 200 škola.

RAKITJE –  Međunarodni judo turnir „Sakura kup“ održati će se  u subotu, 8. travnja 2017. s početkom u 9, 15 sati u novoj sportskoj dvorani Područne škole Rakitje u Svetoj Nedelji. Natjecanje se organizira pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije.

KRAPINA – Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu Županijskog priznanja „Volonter/ka godine“ te „Volonterska akcija godine“ za 2016. godinu objavila je  Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO. Na javni je poziv pristiglo ukupno 12 prijava od kojih je 10 udovoljavalo uvjetima. U kategoriji volonter/ka godine mladih od 15 do 30 godina je pet kandidata, a u kategoriji odraslih starijih od 31 godinu su dvije kandidatkinje. U kategoriji volonterske akcije godine odabire se između akcije „Još smo uvijek željni znanja“ kojeg je organizirao ŠUDIGO Zabok, uređenje mjesta u sklopu ekološke akcije „Eko zeko“ kojeg je organizirala Udruga Petrože Krušljevo Selo te oslikavanje stepenica i zida kod Osnovne škole Ksavera Šandor Gjalskog iz Zaboka kojeg je organiziralo Društvo naša djeca Zabok. Glasovati se može do 15. travnja 2017. na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije.

ČAKOVEC- U suradnji sa HŽ Putničkim prijevozom Varaždin, Međimurska županija i ove godine već tradicionalno povodom Uskršnjih blagdana, organizira vožnju prigodnim vlakom „Zeko-ekspress“. Poseban vlak vozit će u subotu, 7. travnja 2017. godine na relaciji Čakovec – Donji Kraljevec – Čakovec s polaskom iz Čakovca u 14,23 sati  i povratkom u Čakovec oko 15,10 sati. Djecu i njihovu pratnju na kolodvoru Čakovec dočekat će i u vožnji pratiti djelatnici Međimurske županije te zaposlenik HŽ u kostimu uskrsnog zeca, koji će im podijeliti darove.

loading