Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 9.04.2018.

Posted in Vijesti

DUGO SELO –  Ključeve šest novih vozila hitne medicinske pomoći, vrijednosti milijun i 890 tisuća kuna, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ovog je ponedjeljka, 9. travnja 2018. godine, ispred Doma zdravlja u Dugom Selu uručio ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu Davorinu Gajniku. Ova vozila namijenjena su ispostavama hitne u Dugom Selu,  Vrbovcu, Ivanić Gradu, Velikoj Gorici, Samoboru i Svetom Ivanu Zelini. – Kako na području Zagrebačke županije nema opće bolnice od posebnog značaja je organizacija pružanja hitne medicinske pomoći, pa tako i obnova voznog parka, za što smo u protekle 4 godine za 40 vozila osigurali 12 milijuna kuna – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Javni pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost tema je konferencije za novinare koju je  danas, 09. travnja 2018. godine, u staroj gradskoj vijećnici održao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić. On je tom prilikom podsjetio na rok za podnošenje prijedloga koji istječe 13. travnja i pozvao ravnatelje zagrebačkih osnovnih i srednjih škola da prijave svoje učenike. – Svima je jasan cilj i poruka ove nagrade, a to je suzbijanje nasilja među mladima, afirmacija ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštivanja, naglasio je Andrija Mikulić, podsjetivši da je ovo deveta godina otkako zagrebačka Gradska skupština na međunarodni Dan tolerancije, 16. studenog, dodjeljuje ovu nagradu za proteklu školsku godinu po jednom zagrebačkom osnovcu i srednjoškolcu.

MAČE/ZLATAR – Na temu prometne infrastrukture, s vodstvom jedinica lokalne samouprave, u Maču i Zlataru, danas, 09. travnja 2018. godine, razgovarao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Mače i Zlatar, uz župana Željka Kolara, posjetio je i ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Vincelj. Nakon obilaska prometnice u Velikom Bukovcu u Opći Mače na kojoj je potrebna obnova još preostalih 200 metara i asfaltiranje nogostupa, župan je sa svojom pratnjom na području grada Zlatara obišao i veliko klizište u naselju Ervenik, gdje se radovi na sanaciji procjenjuju se na oko 800 tisuća kuna.

ZAPREŠIĆ – Grad Zaprešić, nastavlja i ove godine s realizacijom brojnih projekata i planova od izgradnje budućeg kružnog toka na Velikom vrhu, rekonstrukcije postojećeg objekta Osnovne škole Kupljenovo i dogradnje novog dijela sa sportskom dvoranom do energetske obnove Osnovne škole Ljudevita Gaja – investicije koja iznosi oko 6,8 milijuna kuna. Da Grad puno ulaže u spomenute projekte  kako bi svojim građanima omogućio što bolje uvjete za kvalitetan i ispunjen život, otkrio je u razgovoru za Radio Kaj gradonačelnik Željko Turk koji se osvrnuo i na glavni zaprešićki projekt. – Novi dvori Jelačićevi su zasigurno centralni projekt u koji će biti uloženo više od 150 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo 2019. godine početi s uređenjem osam objekata i perivoja – rekao je gradonačelnik Turk. Inače, Novi dvori Jelačićevi su spomenik kulturno povijesne baštine, koji su udaljeni 1,5 kilometara od središta uz cestu koja vodi prema Krapinsko-zagorskoj županiji.

ČAKOVEC – Župan Međimurske županije Matija Posavec, u Maloj vijećnici Međimurske županije, potpisat će u ponedjeljak 9. travnja 2018. godine ugovore o dodjeli financijskih sredstava s predsjednicima udruga za financiranje programa i projekata udruga iz područja poljoprivrede. Na konferenciji, koja će se tim povodom održati, govorit će župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec ujedno i predsjednik Povjerenstva za provedbu natječaja za dodjelu potpora za poljoprivredu, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović.

VARAŽDIN – Turistička zajednica Varaždinske županije organizator je treće po redu manifestacije Dani okusa varaždinskoga kraja. O detaljnom programu organizatori su govorili na konferenciji za novinare danas prijepodne u Varaždinu. S ciljem poticanja i prezentiranja tradicijskih lokalnih jela, a kako bi se intenzivirao razvoj gastronomskog turizma u Varaždinskoj županiji, 14 ugostiteljskih objekata – nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja će ljubiteljima gastronomskih specijaliteta omogućiti da po promotivnoj cijeni uživaju u dva menija jela spravljenih od tradicijskih namirnica varaždinskoga kraja. Manifestacija će ove godine biti tematska i jedan će meni biti posvećen buči i jelima od buče, istaknula je predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Dani okusa varaždinskoga kraja će se ove godine održavati u vremenu od 13. travnja do 01. svibnja.

ZAGREB – Za sve poduzetnike početnike Plavi ured zagrebačke Razvojne agencije od ponedjeljka, 09. travnja 2018. godine, organizira četverodnevnu start up akademiju na kojoj će biti moguće steći osnovna znanja potrebna za uspješno vođenje poduzeća. Tako će polaznici saznati kako razraditi poslovnu ideju, koji su zakonodavni okvir i pravni oblici poduzetništva, kako upravljati s financijama te s ljudskim potencijalima, važnost prodaje i marketinga kao i kako razraditi poslovni plan.

KOPRIVNICA – Povodom Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja, u koprivničkoj je Knjižnici danas, ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine, održan 9. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“ s temom „Kulturna baština Roma na području Koprivničko-križevačke županije“. – Višegodišnja organizacija okruglih stolova pridonijela je i rješavanju pojedinih problema Roma na ovom području, ističe ravnateljica koprivničke knjižnice Dijana Sabolović Krajina, posebice u smislu informiranja i senzibiliziranja šire zajednice o problemima romske djece. Na današnjem okruglom stolu, s obzirom na temu, održane su rasprave o bajaškom jeziku u Hrvatskoj, starijoj povijesti Roma u Podravini, Romima u naivnoj umjetnosti te etnografskoj baštini Roma na koprivničkom području. – Ovakvi okrugli stolovi romskoj zajednici u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji puno znače jer se javnost neprestano upoznaje s njihovim problemima, ističe predsjednik županijskog Vijeća romske nacionalne manjine Franjo Horvat.

PETRIJANEC – Školska svečanost povodom obilježavanja Svjetskog Dana Roma i obnove školske zgrade, priređena je dana, 09. travnja 2018. godine, u područnoj školi Strmec Podravski u Petrijancu. Svečanosti je uz ravnateljicu Osnovne škole Petrijanec Valeriju Paljak, prisustvovao župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, zatim predstavnici Malteškog reda za Rome na svjetskoj razini, kao  i grof Georg Eltz Vukovarski. Osnovnu škola Petrijanec pohađa 507 učenika od toga 147 učenika romske nacionalnosti od kojih je 38 u Područnoj školi Strmec Podravski. U područnoj je školi Strmec sanirano krovište, vanjska stolarija i ovojnica zgrade  u što je uloženo 440 tisuća kuna.

KRAPINA – Sjednica Strukovne grupacije proizvodnje i prerade grožđa i vina, HGK – Županijske komore Krapine, održana je danas, 9. travnja 2018. godine u Krapini. Bilo govora o ocjenjivanju vina – berbe 2017. u sklopu ovogodišnje „Vinarijade“, aktivnostima vezanim uz zlatnu žuticu vinove loze, projektu „Istraživanje proizvodnih karakteristika autohtonih sorata vinove loze HR Zagorja“  te pripremama za 51. Sajam i izložbu zagorskih vina Bedekovčina 2018. Prema riječima voditelja Strukovne grupacije Slavka Merkaša, iz godine u godinu vidljiv je veliki napredak zagorskih vinogradara.  – Postiglo se uistinu mnogo, a Zagorje već sada prednjači u nekim dijelovima vinofikacije. Ono što nam sada predstoji je pitanje jednog sveobuhvatnog marketinga, odnosno povezivanje cjelokupnog dijela vinogradarstva sa projektima koje grupacija provodi, a najaktualniji je zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze, ističe Merkaš.

KOPRIVNICA – Koncertom Od Županije samo najbolje, u nedjelju 9. travnja 2018. navečer, završili su programi proslave 25. obljetnice postojanja Koprivničko-križevačke županije. Na koncertu najboljih amatera, zaljubljenika u kulturni izričaj, nastupilo je 20-ak grupa, članova Zajednice kulturno-umjetničkih udruga koji su u proteklih godinu dana predstavljali Koprivničko-križevačku županiju na raznim državnim natjecanjima i smotrama. Tijekom vikenda održana je i manifestacija Tradicija naših starih, s 59 izlagača na središnjem koprivničkom trgu, koji su se predstavili raznim domaćim proizvodima i uslugama.

RIJEKA – Povelju o pristupanju mreži Kreativnih gradova Hrvatske potpisala je u ime Grada Koprivnice, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, na prvom sastanku mreže „Kreativnih gradova Hrvatske“ održanom u Rijeci u organizaciji Udruge gradova i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija. Ova platforma, ističe zamjenica Ostriž, daje širi pristup fondovima i mogućnostima ubrzanja gospodarskog rasta. Ovaj je projekt usmjeren na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti, a kroz mrežu će se raditi i na razvoju identiteta gradova te educiranju važnosti brendinga za razvoj destinacije. Uz Koprivnicu, povelju je potpisalo 13 gradova, među kojima Ludbreg, Pregrada, Varaždin i Zabok.

loading