Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 9.12.2015.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Na današnjoj sjednici Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga raspravljalo se o rebalansu ovogodišnjeg proračuna koji će se pred vijećnicima Gradskog vijeća grada Križevaca naći na narednoj sjednici kroz desetak dana. Proračun grada Križevaca za 2015. bio je planiran u iznosu od 91 milijun kuna. Rebalansom će biti smanjen za 19 milijuna kuna kaže pročelnik za gospodarstvo i financije grada Križevaca Darko Masnec. Do toga je došlo zbog promjene dinamike radova na izgradnji Tehnološkog parka i razvojnog centra. Bez obzira na rebalans, Križevci će proračunsku godinu završiti viškom od oko pet milijuna kuna koji će se koristiti za financiranje i otplatu financijskih obaveza.

ČAKOVEC – Povodom završetka obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije pripremilo Akcijski plan djelovanja za razdoblje od 2015. do 2017. godine, koji već sutra ide na usvajanje u Županijsku skupštinu, ističe predsjednica Povjerenstva i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca, a tim je povodom Povjerenstvo izradilo informativni letak o novim opojnim drogama, koji je podijeljen svim roditeljima i djelatnicima škola u Međimurskoj županiji, dok će se djeca moći na tu temu kreativno izraziti i radove pokazati na Sajmu školskih preventivnih programa 15. prosinca u I. OŠ u Čakovcu.

VARAŽDIN – „Mladi, kako biti jači od ovisnosti“ predavanje je koje je, u organizaciji Povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga Varaždinske županije, održano danas u Varaždinu povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Predsjednik Sekcije za ovisnosti po drogama Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora Slavko Sakoman poručio je kako je najvažnije mlade ljude, u njihovoj različitosti, naučiti da donose ispravne odluke. Na području Varaždinske županije pokazatelji ovisnosti o drogama nisu alarmantni, značajan problem čini konzumiranje alkohola, pa na tome treba posebno puno raditi, zaključio je Sakoman.

ZAGREB – Konferencija “Žene u svijetu rada: Razvoj poduzetničkih inicijativa i modela zapošljavanja” održava se danas u Kući Europe. U dva panela “Prilike za žene poduzetnice i one koje to tek žele postati” i “Mreže podrške za žene poduzetnice” razgovarat će se o potrebama žena te mogućnostima i preprekama s kojima se susreću žene prilikom zapošljavanja i pokretanja vlastitih poduzetničkih inicijativa. Inače, udio poduzetnica u ukupnom gospodarstvu Hrvatske raste i sada iznosi oko 30 posto što odgovara prosjeku Europske unije. Poduzetnice su opterećene različitim preprekama s kojima se susreću i njihove kolege, ali i onima specifičnima, povezanim s karakteristikama ženskoga poduzetništva stoga se ističe potreba jačeg umrežavanja na svim razinama te međusobne razmjene informacija i znanja.

ČAKOVEC – Poslovi na izgradnji kanalizacijskog sustava u međimurskim naseljima Totovec, Šandorovec, Novo Selo na Dravi i Kuršanec primiču se kraju. Početkom tjedna započela je prva faza uređenja glavne prometnice kroz naselja, odnosno postavljanje grubog asfaltnog sloja. Dužina ceste koja spaja Totovec, Novo Selo na Dravi, Šandorovec i Kuršanec iznosi oko sedam kilometara, a osim novog kolnika uredit će se i pješačko-biciklistička staza. Investicija je vrijedna 12 milijuna kuna, od čega Grad Čakovec iz svog proračuna osigurava osam milijuna. Ukupno, sanacija svih prometnica na području ovih četiri naselja stajat će 16 milijuna kuna.

ZAGREB – Na raspisani javni poziv za energetsku obnovu javnih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zagrebačka županija prijavila je nekoliko projekata. U sklopu natječaja, gdje se sufinancira 70% troškova radova, Zagrebačka županija prijavila je izradu nove fasade na OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu. Radi se o ukupnoj investiciji od 2,3 milijuna kuna gdje će Fond financirati 70%, a Zagrebačka županija preostalih 30% sredstava. Također ove godine prijavljeni su i projekti izrade projektne dokumentacije za SŠ Velika Gorica i Osnovnu školu u Dubravi. Fond izradu dokumentacije financira u 100 postotnom iznosu, a riječ je o iznosu od 170 tisuća kuna. S izradom i pripremom dokumentacije moći će se u drugom krugu aplicirati i za sredstva Fonda za same radove, a koji se sufinanciraju u 70 postotnom iznosu.

KOPRIVNICA – Završio je natječaj za najbolje fotografije 11. Međunarodne revije turističke fotografije „Tourphoto 2015.“ U dvije kategorije, turizam kontinentalne Hrvatske te turizam Koprivničko-križevačke županije, pristigle su 104 fotografije 29 autora. Stručni žiri pod predsjedanjem poznatog podravskog fotografa Krunoslava Heidlera, prvu nagradu u kategoriji kontinentalni turizam  dodijelio je je Goranu Deriću iz Nove Gradiške za fotografiju „Ergela“, dok je Željko Car iz Đurđevca s fotografijom „Vinograd u Malom kostanju“ proglašen najboljim u kategoriji turizam Koprivničko-križevačke županije. Katalog fotografija natječaja objavljen je na Internet stranicama Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije koja je uz Foto kino klub Drava iz Đurđevca organizator natječaja.

VARAŽDIN – Adventski gala koncert večeras U 19,30 sati organizira  HNK uz potporu Koncertnog ureda Varaždin.  Predstavit će se Komorni studio Zagrebačke filharmonije te solisti, sopranistica Valentina Fijačko, mezzosopranistica Dubravka Šeparović, tenor Domagoj Dorotić i plesači Edina Pličanić i Azamat Nabiullin, a izvedbom će ravnati dirigent Ivan Josip Skender. Na programu su djela Holsta,  Gershwina, Čajkovskog, Lehara, Kalmana i Bartoka.

ZAGREB – Izložba Božićnih jaslica, skulpture svete obitelji i Sveta tri kralja u prirodnoj veličini, čija je autorica sestra Samuela Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe, otvorena je Kući Materina priča, u Preradovićevoj 31. Sestra Samuela vrlo je aktivna na kreativnim radionicama za djecu, na kojima za rad bira prirodne i ekološke materijale poput papira, slame, jute, kore drveća. Za izradu jaslica također je koristila prirodne materijale – kukuruznu komušinu. Izložba traje do 6. siječnja 2016.

KRAPINA – Društvo Crvenog križa Krapina tijekom cijele godine pomaže socijalno najugroženijim osobama, a u Tjednu solidarnosti koji se tradicionalno obilježava od 8. do 15. prosinca, nastoji se skupiti što više sredstava kako bi se u predblagdansko vrijeme razveselilo socijalno najugroženije. Po školama su stoga podijeljeni leci u kojima se roditelje i djecu moli da se u korist potrebitih odreknu jednog džeparca u iznosu od tri do pet kuna, a na taj bi način već oko 15. prosinca skladište krapinskog Crvenog križa trebalo bi biti puno, vjeruje ravnatelj Davor Šimunović.

loading