Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 9.5.2016.

Posted in Vijesti

RADOBOJ – U sklopu šestog tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki od 9. do 15. svibnja 2016. godine,  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Općina Radoboj organiziraju manifestaciju „Dani orhideja“.

Pripremaju školu u prirodi za učenike, radionice „Čarobni svijet orhideja“, likovnu radionicu „Kokice varalice“, predavanja, obilazak Planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“…

ZAGREB – Čestitku Hrvatskom veslačkom savezu povodu osvajanja zlatnih odličja na Europskom prvenstvu u Brandenburgu, uputio je gradonačelnik  Zagreba Milan Bandić, posebno čestitajući braći Sinković i Damiru Martinu. Ovim uspjesima ste još jedanput opravdali  uloge favorita i najavili juriš na olimpijska postolja u Riju, a čvrsto sam uvjeren da, uz trud i zalaganje, novi odlični rezultati neće izostati. Želim vam još mnogo uspjeha i sreće u budućim nastupima i radujem se novim odličjima hrvatskih  veslača, stoji u čestitki gradonačelnika Bandića.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio veleposlanik  Kanade Daniel Maksymiuk sa savjetnicom za trgovinu Syntiom Dodig te Gordanom Šamija, potpredsjednikom Kanadsko- hrvatske gospodarske mreže. Oni su se u Čakovcu sastali sa zamjenikom međimurskog župana Zoranom Vidovićem, nakon čega su prisustvovali seminaru na temu “Ceta- sporazum o slobodnoj trgovini”,koji je trenutno u pripremi, a koji će olakšati trgovinu između Kanade i zemalja EU. Svrha ovog seminara bila je informirati i međimurske poduzetnike o olakšicama koja će nastupiti nakon donošenja Ceta-e, posebice o ukidanju 99-postotne carine. Organizator seminara bila je Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Čakovec.

KOPRIVNICA – Povodom Dana Europe i početka obilježavanja Europskog tjedna u sjedištu Koprivničko-križevačkoj županiji danas su predstavljeni projekti financirani i realizirani sredstvima Europske unije. Trenutno Koprivničko-križevačka županije i općine i gradovi pripremaju 290 projekata, kaže župan Darko Koren. Među tim projektima su i dva velika kapitalna projekta; Regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica vrijedan 532 milijuna kuna i Akumulacija Sirova Katalena i sustav navodnjavanja Koljak vrijednosti 98,8 milijuna. Koprivničko-križevačka županija je kao članica Saveza Alpe Jadran jedna od najaktivnijih članica kada su u pitanju projekti, u dvije godine članstva odobreno je 34 tisuće eura, dok je na nedavnoj sjednici Saveza odobreno 12 tisuća za šest projekta.

BJELOVAR – Projekt gradnje nove opće bolnice Bjelovar trenutno je najvrijedniji projekt gradnje u zdravstvu u našoj zemlji, no u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji raspolažu informacijama, kako je ministarstvo zdravlja taj projekt stopiralo. U projekt je do sada utrošeno je pet milijuna kuna, kaže bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Vrijednost gradnje nove bjelovarske bolnice procijenjena je na 160 milijuna kuna, dodaje Bajs te objašnjava kako bi se 85 milijuna financiralo iz fondova EU, 15 iz državnog proračuna, a 60 milijuna kuna iz proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije. Na projektu nove bolnice u Bjelovaru radi se već godinama i trebao bi objediniti sve odjele na jednom mjestu, a zgrada bjelovarske bolnice jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. rHrvatskoj jHhfga yr a r

ZAGREB – Sedmi po redu Zagrebački energetski tjedan održava se u Zagrebu od danas, 9. do 14. svibnja, a obilježit će ga niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, otvorenih vrata, seminara, predavanja te radionica koje se bave ključnim temama u području energetike i zaštite okoliša. Zagrebački energetski tjedan pruža jedinstvenu priliku približiti građanima Zagreba, cijele Hrvatske, ali i šire regije, modele i načine ostvarivanja značajnih energetskih i financijskih ušteda te smanjenja štetnog utjecaja na okoliš. Po opsegu i sadržaju ovo je do sada najbogatiji energetski tjedan.

KOPRIVNICA – Koprivnička Podravka dobila je priznanje za najboljeg proizvođača u 2015. u sklopu nagrada „Zlatna košarica“ za najbolje predstavnike industrije robe široke potrošnje. Protekla godina za Podravku je bila iznimno uspješna i ostat će zapamćena po cijelom nizu uspješnih projekata, poput akvizicije slovenskog Žita i dokapitalizacije, istaknula je prilikom preuzimanja nagrade Olivija Jakupec, članica Uprave. Nagradu je Podravki dodijelio žiri sačinjen od stručnjaka iz vodećih institucija i tvrtki koja prate područja maloprodaje i industrije robe široke potrošnje. Uz osvojeno priznanje za najboljeg proizvođača, Podravka se našla i u finalu za priznanje u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija godine“.

VARAŽDIN –  Varaždinska županija, u suradnji s partnerima i suradnicima i ove godine obilježava Europski tjedan, tijekom kojeg se organiziraju brojne edukativne i zabavne aktivnosti. Danas na Dan Europe, djeca iz dječjih vrtića s područja županije predstavla su  Europu u malom, u sklopu manifestacije „Europa u srcu Varaždinske županije“. Već tradicionalnu manifestaciju Varaždinska županija organizira s Društvom „Naša djeca“ i dječjim vrtićima, a svrha je da djeca kroz igru, ples i pjesmu uče o državama članicama EU te građanima predstave povijesno i kulturološko bogatstvo europskih naroda

ČAKOVEC – U okviru 16. Europskog tjedna koji se do 11. svibnja obilježava u gradovima Međimurske županije, u organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Čakovec  i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije, nastavlja se održavati niz aktivnosti kojim se obilježava 5. svibnja – Dan osnivanja Vijeća Europe, te 9. svibnja – Dan Europe. Tako su danas na čakovečkom glavnom trgu postavljeni info- štandovi s promotivnim materijalima i brošurama, a građani će moći izravno dobiti odgovore na pitanja vezana za Europsku uniju, dok u 17,00 sati počinje „EU kviz“ za učenike srednjih škola u organizaciji Srednje škole Čakovec.

KOPRIVNICA – Vijećnici grada Koprivnice, predvođeni predsjednikom Skupštine Zoranom Gošekom, gradonačelnicom Vesnom Želježnjak i njezinim zamjenicima Mišelom Jakšićem i Melitom Samoborec, pripremili su danas roštilj za korisnike Pučke kuhinje. Vijećnici su donirali namirnice, meso, grah i sokove, kaže gradonačelnica Vesna Želježnjak. Ovo je samo jedna od aktivnosti kojom se u Koprivnici obilježava Tjedan Crvenog križa. Dnevno se u koprivničkoj Pučkoj kuhinji hrani 150 korisnika.

ZAGREB – Pripreme za Međunarodnu vrtnu izložbu „Floraart“ ušle su u završnu fazu. Ove godine Floraart održat će se od 30. svibnja do 5. lipnja na Bundeku, a izložbu prati niz edukativno zabavnih programa. Za najmlađe bit će otvoren FLORAGRAD u kojem će se pričati priče i moći uživati u svakodnevnim predstavama. Stručna predavanja tradicionalno će se biti održana u Botaničkom vrtu, a i ove godine u večernjim satima na Bundeku bit će koncerti estradnih umjetnika.

SAMOBOR – Predavanje na temu  „Aktualna situacija u Europi i položaj Hrvatske u EU“ u sklopu obilježavanja Tjedna Europe Zagrebačke županije danas je održao hrvatski europarlamentarac Davor Ivo Stier  u  samoborskoj Gradskoj knjižnici. Inače, domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna Europe Zagrebačke županije, koji traje od 9. do 15. svibnja, je Grad Samobor i tamošnja Gradska knjižnica. Program je organiziran uz financijsku potporu Zagrebačke županije i Grada Samobora.

loading