Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.2.2016.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Trodnevni radni susret LAG-ova, u organizaciji Lokalne akcijske grupe Zeleni Bregi, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, LEADER mrežom Hrvatske, Institutom za razvoj i međunarodne odnose te LAG-om Srce Slovenije održava se u Mariji Bistrici. U sklopu susreta danas se održava radionica i predavanja usmjereni na razvoj procesa izrade Lokalne razvojne strategije te planiranje ruralnog razvoja i projekata. lag marija bistrica kolarInače, LAG Zeleni bregi trenutno je najveći u Hrvatskoj i dobio je najveća sredstva iz mjere 19/1, koja podrazumijeva sve pripremne radnje za izradu Lokalne razvojne strategije, ističe predsjednik LAG-a Žarko Miholić. Prisutne u Mariji Bistrici danas je pozdravio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, a budući da su u LAG-u Zeleni bregi uz 18 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije i četiri iz Zagrebačke, okupljenima se u ime župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, obratio i direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček.img_4502.jpg

ZAGREB – Na Međunarodni dan zimske vožnje biciklom na posao, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pridružio se jutros brojnim sugrađanima koji su se na posao uputiti biciklom. Gradonačelnik je od Bužanove preko Heinzelove i Vukovarske biciklom došao do Gradske uprave. Podsjetimo Međunarodni dan zimske vožnje biciklom na posao pokrenut je u Kanadi 2013. godine, a cilj mu je građane obvezali voziti bicikl na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike. Zagrepčani su sudjelovanjem debitirali prošle godine i odmah odnijeli pobjedu, zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama.

TUHELJSKE TOPLICE – Monografija “Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja” koju je izdala Krapinsko-zagorska županija i u kojoj su pobrojane revitalizirane autohtone sorte vinove loze s područja Hrvatskog zagorja predstavljena je u četvrtak 11. veljače 2016. godine u Tuheljskim Toplicama. Županija je prepoznala važnost očuvanja autohtonih sorti vinove loze na svom području te je s Agronomskim fakultetom iz Zagreba pristupila provedbi i financiranju znanstveno-stručnog projekta “Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja” u što je uložila preko 672 tisuće kuna.

Monografija je nastala kao svojevrstan rezime, odnosno zaokružena cjelina dobivenih rezultata prve faze projekata koji su stručno pripremljeni na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.        

KOPRIVNICA – U Koprivnici je danas predstavljeno drugo izdanje manifestacije „Country vikend“ na podravskom moru Šoderici. Manifestacija je to Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i Bilogorskih renđera te partnera kojom se prošle godine krenulo u povećanje i proširenje turističke ponude podravskog kraja. Nakon uspješnog prvog izdanja, Country vikend na Šoderici ove će godine planirani su brojni raznovrsni programi, kaže direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke Zdravko Mihevc. Šoderica će se u country vestern selo pretvoriti od 5. do 7. kolovoza, a organizatori se nadaju da će nadmašiti prvo izdanje Country vikenda. Manifestacijom se želi dodatno pozicionirati Koprivničko-križevačku županiju na karti jedinstvenih turističkih događanja, kaže župan Darko Koren.

KOTORIBA – Projekt uređenja graničnog prijelaza i izgradnje mosta Kotoriba-Murakeresztúr, u okviru projekta Interreg V-A Mađarska- Hrvatska, predstavili su danas u općini Kotoriba župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i načelnik općine Ljubomir Grgec. Europska unija je financirala idejnog projekta, koji na mostu dužine 186 i širine deset metara predviđa i biciklističku stazu. Vrijednost projekta se procjenjuje na oko 15 milijuna eura, a da je izgradnja mosta izrazito važna za povezivanje Mađarske i Gornjeg Međimurja u gospodarskom i turističkom smislu, potvrđuje župan Posavec i dodaje da je krajnji rok za izgradnju mosta do 2020. godine.

ZAGREB – Atletičari Mikela Ristoski, svjetska rekorderka u troskoku i Budimir Budetić, svjetski rekorder u bacanju koplja, proglašeni su najuspješnijim sportašima Hrvatskog paraolimpijskog odbora u 2015. godini na sinoćnjoj svečanosti održanoj na Zagrebačkom velesajmu. Najbolja ekipa osoba s invaliditetom u kategoriji olimpijskog sporta je ženska stolnoteniska ekipa, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić. U neparaolimpijskim sportovima najbolji su kuglaši Stjepan Đunđek i Petra Deša. Priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom dobili su stolnotenisač Nino Baša, plivač Mihovil Ninčević, plivačica Antonia Radoš, atletičar Matija Sloup i judašica Lucija Brešković. Posebno priznanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora za pomoć u organizaciji „Europskih igara mladih za sportaše s invaliditetom“ dobili su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Opća bolnica Varaždin.

DONJA STUBICA – Osmo po redu atraktivno izdanje manifestacije Seljačka buna – bitka kod Stubice, koja je dobitnik nagrade SIMPLY THE BEST za najbolje turističko događanje u 2015. godini, održat će se u subotu 13. veljače 2016. godine. Ovo je jedinstvena manifestacija, koja se odvija na povijesni datum i na autentičnom mjestu, a uprizorit će je preko 250 kostimiranih statista. Program počinje u 11,00 sati okupljanjem vojski prije same središnje bitke, koja počinje u 14,00 sati. Kako bi se podsjećanju na ovaj povijesni događaj moglo priključiti što više Zagrepčana, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, organizirana je besplatna autobusna linija ZET-a koji će od 08,00 sati prevoziti zainteresirane od Glavnog kolodvora do Donje Stubice i u suprotnome smjeru. Autobusi će iz Zagreba kretati sa stajališta turističke linije u Ulici Grgura Ninskog (u zoni ulaza u Importane trgovački centar) i to u 10,15, 11,30, 12,45, 14,00, 15,15 te 16 sati i 30 minuta. U povratku će iz Stubice autobusi polaziti svakih sat i 15 minuta, a u slučaju potrebe pojačavat će se dodatnim prijevoznim kapacitetima. Također, organiziran je i poseban vlak po cijeni od simboličnih 05,00 kuna koji s Glavnog kolodvora kreće u 10,00 sati.

ZAGREB – Turistička ponuda glavnog grada Hrvatske uskoro će biti obogaćena. Zagrebački holding turistima, ali i zagrepčanima omogućit će obilazak grada oltimerima. Na raspolaganju će biti 20-ak vozila na električni pogon, a prva dva već su spremna za prve turiste. Na taj način – uz ljepote Zagreba, promicat će se i briga o okolišu.(

ZAGREB – Izvješće o radu Savjeta u 2015. godini, Program rada za 2016. te Financijski plan realizacije ovogodišnjeg Programa rada, prihvaćeni su na prvoj ovogodišnjoj sjednici Savjeta mladih Zagrebačke županije. Programom rada utvrđene su aktivnosti kojima je cilj potaknuti sudjelovanje mladih u razvoju javne politike na području Zagrebačke županije. Aktivnosti Savjeta vezane su i uz obrazovanje i razvoj cjeloživotnih kompetencija, bolju komunikaciju mladih kroz sport, različite društvene i kulturne projekte te humanitarne akcije s ciljem pomoći kritičnim skupinama mladih.

VARAŽDIN – Prva gimnazija Varaždin odabrana je kao jedan od pet Regionalnih obrazovnih centara u Hrvatskoj u sklopu projekta e-Škole. Naime, na CARNET-ov Poziv za iskaz interesa za osnivanjem Regionalnih obrazovnih centara u sklopu projekta E-Škole,  Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije predložio je Prvu gimnaziju Varaždin kao Regionalni centar. Varaždinska Prva gimnazija bit će tako jedan od pet centara u Hrvatskoj u kojem će se provoditi sustavna edukacija, odnosno jačanje digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih  djelatnika.  Uskoro će u školi biti uređena posebna učionica koja će biti adekvatno opremljena za održavanje edukacije, a učionica će biti dodatno uređena i opremljena namještajem i popratnom opremom.

KOTORIBA – Projekt uređenja graničnog prijelaza i izgradnje mosta Kotoriba-Murakeresztúr,  predstavit će danas u Općini Kotoriba župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec. Nakon sastanka, župan će zajedno s predsjednikom Skupštine i načelnikom Općine obići lokaciju na kojoj je predviđeno da će projekt biti realiziran.

KOPRIVNICA – Izaslanstvo veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, predvođeno veleposlanicom Julijom Valls Noyes, boravilo je u posjetu koprivničkoj Podravki. Domaćini, predsjednik Uprave Zvonimir Mršić i članica Uprave Olivija Jakupec predstavili su poslovanje Grupe Podravka u proteklom razdoblju te ih pobliže upoznali sa značajnim projektima koji su obilježili poslovanje, proizvodnim asortimanom i kapacitetima te razvojnim planovima za naredno razdoblje. Potom su posjetili tvornicu Vegete i Podravka jela, kako bi se gosti iz veleposlanstva na licu mjesta, među ostalim, upoznali s procesom nastanka najpoznatije Podravkine marke proizvoda – Vegete koja se izvozi u više od 40 zemalja svijeta, među kojima su i Sjedinjene Američke Države.

ZAGREB – Izvješće o radu Savjeta u 2015. godini, Program rada za 2016. te Financijski plan realizacije ovogodišnjeg Programa rada, prihvaćeni su na prvoj ovogodišnjoj sjednici Savjeta mladih Zagrebačke županije. Programom rada utvrđene su aktivnosti kojima je cilj potaknuti sudjelovanje mladih u razvoju javne politike na području Zagrebačke županije. Aktivnosti Savjeta vezane su i uz obrazovanje i razvoj cjeloživotnih kompetencija, bolju komunikaciju mladih kroz sport, različite društvene i kulturne projekte te humanitarne akcije s ciljem pomoći kritičnim skupinama mladih.

loading