Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.02.2017.

Posted in Vijesti

BEDEKOVČINA – Dionica brze ceste od Andraševca do Bedekovčine puštena je u promet danas. To je druga dionica brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok sa spojem na Breznički Hum, a sama svečanost puštanja u promet održana je na čvoru Bedekovčina u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra prostornog uređenja i graditeljstva Lovre Kuščevića. Izgradnja cjelokupne prometnice brze ceste rasteretit će prometnu opterećenost ovog dijela Hrvatske i omogućiti građanima kvalitetniju i bržu povezanost, koja ujedno utječe i na sam gospodarski razvitak Krapinsko-zagorske županije. Završeni su radovi na prvoj i drugoj fazi dionice Zlatar-Bistrica-Andraševec ukupne duljine od 6,4 kilometra, a vrijednost radova je oko 120 milijuna kuna. Trenutno se izvode radovi na zemljištu kod rijeke Krapine, čvor Zlatar Bistrica u smjeru Bedekovčine, a paralelno traju i radovi iz Bedekovčine prema Zlatar Bistrici te bi ta dionica trebala biti završena za dvije godine. Premijer Plenković se nakon otvorenja ceste uputio u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici na susret se sa rektorom Svetišta Domagojem Matoševićem i načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim.

ZAGREB – Odbor za javna priznanja Gradske skupštine Zagreba danas je održao redovnu sjednicu. Članovi odbora izglasali su pokroviteljstvo nad brojnim manifestacijama. Kako ističe predsjednik Odbora Andrija Mikulić, s obzirom da nije bilo sjednice u siječnju, mnoštvo je zahtjeva za pokroviteljstvom, a oni su uglavnom tradicionalni. Inače, sredstva kojima se podupiru manifestacije nisu se mijenjala u odnosu na prethodne godine, pa tako iznose od najmanje 5 do najviše 40 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Veleposlanik Republike Rumunjske Constantin Mihail Grigorie posjetit će danas Grad Varaždin i Varaždinsku županiju. U gradskoj vijećnici primit će ga gradonačelnik Goran Habuš, a veleposlanik će nakon toga posjetiti i županijsku palaču u Varaždinu, gdje će razgovarati sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom i njegovim suradnicima. Veleposlanik Republike Rumunjske u Hrvatskoj Constantin Mihail Grigorie stupio je na dužnost u listopadu 2016. godine.

ZAGREB – Školske uniforme mogle bi ponovno biti uvedene u zagrebačke osnovne škole. Uvođenjem uniformi, kako navodi zagrebački  gradonačelnik Milan Bandić, izjednačili bi se svi učenici, bez obzira na imovinski status njihovih roditelja. Uniforme neće biti obavezne za sve škole već će ih imati samo one koje na to pristanu, naravno, uz suglasnost učenika odnosno njihovih roditelja, a svaka bi škola samostalno dizajnirala odoru. Prijedlog je već predstavljen svim osnovnim školama u gradu,  koje financira Grad Zagreb.

KRAPINA – Ugovor sa Društvom Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije potpisan je danas u Uredu krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara u Krapini. Potpisali su ga župan Kolar i ravnatelj Davor Šimunović, a riječ je o 510 tisuća kuna. – Županija prema zakonskom standardu za rad županijskog Društva Crvenog križa treba izdvajati godišnje 0,7% izvornih sredstava, no svake godine izdvaja se više. Ove godine prema zakonskom smo standardu trebali izdvojiti 310 tisuća kuna, no tu još i 100 tisuća kuna za opremanje novih prostorija u koje je krajem prošle godine preselilo Društvo te 100 tisuća kuna za pet gradskih društava Crvenog križa na području županije, ističe župan Željko Kolar.

ZAGREB – Ovogodišnji je siječanj, prema podacima meteorologa, bio najhladniji u Zagrebu u posljednje 32 godine. Na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir, na kojoj se podaci vode od 1948. godine, srednja mjesečna temperatura je iznosila -3.2°C. Time je ovogodišnji siječanj postao šesti najhladniji u povijesti mjerenja. Posljednji hladniji siječanj je bio 1985. godine. Minimalna temperatura mjeseca, 11.siječnja iznosila je -14,1 °C, a 2. siječnja maksimalna 11,5 °C. Broj hladnih, studenih i ledenih dana je ove godine u siječnju bio iznad prosjeka.

ZAGREB – Članovi Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije raspravljali su o prezentiranom idejnom rješenju za podizanje spomenika „Svima poginulima za Hrvatsku“ u općini  Pokupsko. Na sjednici je bilo govora i o Javnom natječaju za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga, koji će uskoro biti raspisan te o liječenju hrvatskih branitelja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“. Zagrebačka županija kao i prethodnih godina osigurala sredstva za liječenje branitelja u Naftalanu u iznosu od 300.000 kuna za 90 branitelja. Do sada je kroz program prošlo više od 250 branitelja, a uz branitelje pravo na besplatno liječenje imaju vatrogasci te pacijenti oboljeli od psorijaze s prebivalištem. Zahtjev za liječenje podnosi se Specijalnoj bolnici Naftalan, a obrazac Zahtjeva s podacima o obveznoj dokumentaciji može se vidjeti na web-u Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ovog je siječnja izdala konačnu odluku o odabiru LAG-ova za provedbu lokalnih razvojnih strategija koje su izrađene u okviru podmjere 19.1. „Pripremna pomoć“ iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje do 2020. godine. Nakon što je privremenom Odlukom LAG-u Mura-Drava dodijeljeno 7 milijuna kun, taj je iznos u konačnoj Odluci dobivenoj u siječnju uvećan za 352.701 kunu, te on sada iznosi 7.406.722  kuna. LAG Mura-Drava sada planira raspisivati natječaje za provedbu nekoliko podmjera iz Programa ruralnog razvoja, a to se odnosi, između ostaloga, na potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, potpore za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda, ulaganja u fizičku imovinu, potpore ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području i drugo. Za te podmjere LAG je predvidio nešto više od pet milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica osvojio je srebrnu plaketu u sklopu nagrade „Plaketa lokalne Hrvatske“ u kategoriji gradova 2015.- 2017. godine. Nagrada se dodjeljuje tradicionalno svake dvije godine jedinicama lokalnih samouprava s najvećim brojem objava, a radi se o virtualnim priznanjima koja se dodjeljuju nakon što se prebroje sve objavljene informacije tijekom razdoblja. Za grad Koprivnicu istaknuto je kako na svojoj Internet stranici redovito objavljuje značajne vijesti kao i razne natječaje i javne pozive putem kojih građani i suradnici mogu saznati važne informacije iz prve ruke. Na prvom mjestu u kategoriji gradova je Pula, a na trećem mjestu Jastrebarsko.

loading