Skip to content

 Vijesti Radija Kaj, 14.07.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nova autobusna linija 145 (Vrapčanska aleja – Oranice), u prometu je od jutros. Mini autobus od Vrapčanske će aleje voziti Bolničkom, Žagarovom, Vrapčanskom, Ulicom Oranice te Zagrebačkom cestom. U povratku će prometovati Medarskom, Ulicom Oranice te Ilicom natrag do Vrapčanske aleje. Na trasi dužine 6 kilometara uspostavljeno je ukupno 9 stajališta. Autobusi će polaziti radnim danom svakih 45 minuta. Prvi polasci ostvarivat će se u 6,10, a zadnji u 20,05 sati.

KERESTINEC – Komemorativni skup u povodu 74. obljetnice proboja logoraša iz logora Kerestinec održan je danas u prisutonosti delegacija Grada Zagreba, Grada Samobora i Zagrebačke županije. Od 115 logoraša, 92 je sudjelovalo u proboju, no samo 15 ih je preživjelo, od čega se 5 oslobodilo, a 10 je ubijeno. Vijenac ispred spomenika poginulim i ubijenim logorašima položio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

VARAŽDIN – Digitalni mamograf najnovije tehnologije danas je na Odjelu za radiologiju Opće bolnice Varaždin pustio u rad ministar zdravlja Siniša Varga. Investicija je vrijedna 1,9 milijuna kuna, a radi se o uređaju koji daje precizniju sliku i kvalitetniji prikaz promjena na tkivu, uz puno nižu dozu zračenja. Od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli oko dvije i pol tisuće žena, stoga ministar Varga poziva sve žene da obave taj besplatan i bezbolan pregled. U Varaždinskoj je županiji u tijeku 4. ciklus pozivanja žena na mamografske preventivne preglede, a Opća bolnica Varaždin ih godišnje napravi oko 3800.

BREGANA – Romina Zadravec iz Kusanovca u općini Brckovljani proglašena je najuzornijom seoskom ženom Zagrebačke županije 2015. godine. Druga pratilja je Monika Bakonji iz Strmca, a prva pratilja Ivančica Benko iz Vrbovca. Novčane nagrade, priznanja i lentu uručio im je danas u Bregani župan zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kao su ovom izboru ne ocjenjuje ljepota već sve kvalitete rada na vlastitom obiteljskom gospodarstvu kao i zalaganje u društveno javnom životu ruralne sredine u kojoj žive. Sve tri izabrane seoske žene predstavljat će Zagrebačku županiju na držanom izboru najuzornije seoske hrvatske žene koje će se održati 10. listopada u mjestu Đurići u Vukovarsko srijemskoj županiji.

KRAPINA – Unatoč obećanjima da će do 15. srpnja urušeni most na staroj zagorskoj magistrali u Podgori Krapinskoj biti saniran to se nije dogodilo, a radovi su tek započeli ovih dana. Most se urušio uslijed nevremena, krajem svibnja, a hitnu izradu projekta, te završetak radova do polovice srpnja najavile su Hrvatske ceste. Promet na dionici stare zagorske magistrale između Krapine i Đurmanca od tada je u potpunosti zatvoren. To za grad Krapinu predstavlja velik problem, s obzirom na to da je veći dio prometa sada preusmjeren kroz sam centar grada, ističe gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, te dodaje da se, s obzirom na situaciju, u Gradu pribojavaju prve veće smjene turista.

ZAGREB – Pet puta više prodano je autobusnih i tramvajskih karata prošle godine u odnosu na 2013. godinu. Podaci su to koji se mogu iščitati iz godišnjeg izvješća Zagrebačkog hodlinga. Značajan porast prodaje karata zabilježen je kod vozača na ZET-ovim šalterima te na kisocima. Tako je prihod od prodaje veći za 45 milijuna kuna u odnosu na 2013. godinu.

GORIČAN Županijska cesta Donji Kraljevec – Goričan, čiju je rekonstrukciju financirala Županijska uprava za ceste Međimurske županije, puštena je u promet. Ovaj projekt vrijedan je milijun kuna, a povezuje dva međimurska naselja- Donji Kraljevec i Goričan. Napravljena je rekonstrukcija prometnice u dužini od oko 950 metara, te je uređen kolnički zastor u širini od 6 metara s jednostranom biciklističkom trasom širine 1,85 metara. Ovime je uvelike poboljšana i skraćena trasa županijske ceste koja pozitivno utječe na sve sigurnosne elemente, a upravo nam je sigurnost naših građana na prvom mjestu, rekao je prilikom otvorenja međimurski župan Matija Posavec.

SAMOBOR – Uređenje Otruševačke špilje, poznatije kao Grgosove špilje, u Otruševcu pored Samobora financirala je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zagrebačka županija preko Javne ustanove „Zeleni prsten“. Zaštićenu kao geomorfološki spomenik prirode, bogatu stalaktitima i stalagmitima raznih veličina i zadivljujućih oblika, špilju je 1973., slučajno, kopajući kamen za gašenje vapna, otkrio Josip Grgos. Početkom 2004. godine, tijekom radova na proširenju prostora za prihvat posjetitelja, otkrivena je nova špilja, dugačka 130 metara, s tri dvorane gdje je postavljena nova led rasvjeta. Uređene su staze, ulaz u špilju i pješački pristupu što je ukupno uloženo 710 tisuća kuna pri čemu je Županija osigurala 20%, a Fond 80% sredstava.

LUDBREG -Centar za razvoj poduzetništva Ludbreg  u sklopu kojeg se nalazi i Poduzetnički inkubator, danas, sutra i prekosutra organizira Dane otvorenih vrata. U Poduzetničkom inkubatoru smještena su novoosnovana mala poduzeća, koja tek počinju poslovati ili su u fazi razvoja, a potrebna im je pomoć u prostoru, infrastrukturi i stručna pomoć kroz savjetodavne, konzultantske te administrativne usluge i edukaciju. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić  ističe kako je riječ o projektu važnom za grad i dodaje da su Dani otvorenih vrata prilika da se zainteresirani upoznaju s pogodnostima koje centar nudi. Dani otvorenih vrata Centra za razvoj poduzetništva Ludbreg  organiziraju se do četvrtka, 16. srpnja, u vremenu od 9,00 do 11,00 sati u prostorima Društvenog doma u Hrastovskom.

KRIŽEVCI – Nezaposlenost na području Koprivničko-križevačke županije i dalje je u padu, a prema evidenciji Područne službe Zavoda za zapošljavanje Križevci trenutno su nezaposlene 6003 osobe. To je čak 20% manje nego u lipnju prošle godine. U odnosu na svibanj u svim ispostavama evidentiran je pad broja nezaposlenih osoba, u Koprivnici za 183 osobe, u Đurđevcu za 125 te u Križevcima za 99 osoba. Poslodavci su u lipnju prijavili 361 potrebu za radnicima što je za 13,2 % više nego u lipnju prošle godine. Najtraženija zanimanja u lipnju su bila: medicinska sestra i tehničar, viši medicinski tehničar i sestra, konobar, doktor medicine, strojobravar te odgojitelj predškolske djece.

ČAKOVEC – Odluku o sufinanciranju djelatnosti dadilja donijelo je na svojoj posljednjoj sjednici Gradsko vijeće Čakovca. Naime, prema Zakonu o dadiljama, regulirana je ova djelatnost, omogućujući zainteresiranima da otvore obrt, legalno se bave čuvanjem djece, ali i da se propisivanjem uvjeta koje moraju zadovoljavati, ujednači i kontrolira standard koji djeca smještena kod dadilja dobivaju. Odlučeno je da će Grad Čakovec sufinancirati smještaj kod registriranih dadilja sa 500 kuna mjesečno.

KRAPINA – Na javni poziv Krapinsko-zagorske županije za dodjelu potpora za pripremu projekata u 2015. godini pristiglo je 12 prijava. Korisnici su prijavili svoje projekte na Program ruralnog razvoja RH, a odobreno im je ukupno 94 tisuće i 100 kuna. Ugovore s njima u četvrtak, 16. srpnja u Krapini će potpisati župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Sredstva su se najčešće tražila za ulaganje u nabavu poljoprivredne mehanizacije, modernizaciju i povećanje poljoprivredne proizvodnje te rekonstrukciju, izgradnju i opremanje farme.

loading