Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svjetska skijaška elita i ove će se godine okupiti na zagrebačkom Sljemenu gdje će 5. i 6. siječnja biti održane muška i ženska utrka Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica. Crveni spust dobio je prolaznu ocjenu na kontroli FIS-a, Svjetskog skijaškog saveza  što je još jedan dokaz da staza na Sljemenu najbolje svjetske skijaše i skijašice dočekuje spremna i u savršenom stanju. Uz branitelje prošlogodišnjeg naslova Amerikanku Mikaelu Shiffrin i Austrijanca Marcela Hirschera, na startu utrke naći će si i petero hrvatskih reprezentativaca Andrea Komšić, Matej Vidović, Elias Kolega, Filip Zubčić i Istok Rodeš. Izvlačenje startnih brojeva za svaku utrku je dan ranije na klizalištu Ledenog parka na Tomislavcu. Inače, utrke Snježne kraljice i ove će godine pratiti više od 500 akreditiranih novinara, a uživo prenositi više od 20 domaćih i stranih televizijskih kuća.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica nastavlja podupirati studiranje svih redovnih studenata s područja Grada koji studiraju u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas, 4. siječnja 2019. godine, održana je podjela ugovora studentima koji su javnim natječajem stekli pravo na koprivničku stipendiju. Javnim natječajem za dodjelu studentskih stipendija u 2019. godini pravo na stipendiju steklo je novih 116 studenata pa se ukupan broj stipendija koje Grad Koprivnica ove godine dodjeljuje penje na 440, za što je u gradskom proračunu osigurano 3,3 milijuna kuna, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić. Studenti koji studiraju u Hrvatskoj ostvaruju pravo na stipendiju u iznosu od 550, dok oni koji studiraju u inozemstvu ostvaruju pravo na 1.000 kuna gradske stipendije.

KRAPINA –  Zimska škola informatike, 24. po redu, koja se već tradicionalno održava u Krapini za vrijeme zimskih školskih praznika službeno je otvorena danas, 04. siječnja 2019. godine u krapinskoj Srednjoj školi, a radionice za 220 polaznika započele su već jučer. Zimsku školu informatike zajednički organiziraju Hrvatski savez informatičara, Srednja škola Krapina i Krapinski informatički klub KRIK, uz pokroviteljstvo i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. – Ukupno je 17 radionica koje se odvijaju od ranih jutarnjih pa do večernjih sati, a njihova je pokrivenost od samih osnova informatike, odnosno za djecu od 1. razreda osnovne škole, preko srednjoškolaca do studenata, za koje su organizirane najnaprednije radionice algoritama i svega onoga što se radi na svjetskim informatičkim olimpijadama, tako da se i hrvatski olimpijci za predstojeća natjecanja pripremaju u Krapini, navodi predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Alen Spiegl. Zimska škola informatike traje do 11. siječnja 2019. godine.

ČAKOVEC – Održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Čakovca. Za predsjednika čakovečkog Savjeta mladih na tri godine izabran je Dario Gašparić iz Čakovca, dok je za njegovog zamjenika izabran Lovro Horvat iz Novog Sela Rok. Inače, Savjet mladih Grada Čakovca sudjeluje u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje mladih u javni život te informiranje i savjetovanje mladih te daje mišljenja, prijedloge i preporuke o pitanjima i temama od interesa za mlade.

NOVI MAROF – Studentice i studenti Sveučilišta Sjever ponovo su posjetili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku i družili se s bolesnicima. Nakon što su prošle godine sami pokrenuli inicijativu da u predbožićno vrijeme posjete bolesnike, studenti sestrinstva, a od ove godine pridružili su im se i studenti fizioterapije, nastavili su s ovom akcijom pokazujući i time zašto su odabrali profesiju kojoj je u središtu upravo briga za bližnjeg. Studenti su se družili i razgovarali s pokretnijim bolesnicima, ali i posjetili one teško pokretne ili nepokretne u njihovim sobama, kojima je također važno da ih se prisjeti u ovo predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja. Studenti volonteri bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku darivali su ono najvrjednije – svoje vrijeme i pažnju.

KOPRIVNICA – Održane su sjednice Upravnog odbora i Skupštine Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Prihvaćen je financijski plan te program rada za 2019. godinu, a imenovani su i članovi Cehova Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Raspravljalo se i o brojnim provedenim aktivnostima, a govorilo se i o nastupima na sajmovima, edukacijama, seminarima, provođenju majstorskih ispita i stručnog osposobljavanja.

SVETI IVAN ZELINA –  Međunarodno natjecanje Croatia Indoor kup u dvoranskom hokeju održava se  od 4. do 6. siječnja u Svetom Ivanu Zelini. Bit će to odlična prilika da se vidi kakva je snaga hrvatskih selekcija, seniorki te igračica do 21 godine, koje dva tjedna kasnije igraju Europsko prvenstvo, također u Zelini. Osim selekcija Hrvatske  i SAD-a, na turniru u Zelini nastupit će i Mađarska, Slovačka  i Slovenija.

loading