Skip to content

Igračke najmlađim Krapincima

Posted in Korijeni

Podjelom tradicijskih drvenih igračaka trima krapinskim vrtićima, u petak 13. rujna 2013. startao je veliki odgojno-obrazovni projekt „Dajmo djeci korijene i krila“. 

Radi se o projektu s ciljem očuvanja izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a, a provode ga Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, dok su se Narodne novine d.d. uključile kao partner projekta.

Cilj projekta je upoznati djecu vrtićke dobi s ovim tradicionalnim hrvatskim igračkama, s ekološkim aspektom proizvoda od drva te s korijenima hrvatske tradicije u izradi dječjih igračaka. 

Također se želi promovirati ovaj tradicijski obrt, kako bi se privuklo mlade buduće majstore da se okrenu izradi tradicijskih drvenih igračaka, a time bi se osigurao i ostanak na reprezentativnoj listi UNESCO-a.

Tijekom ovog dugoročnog projekta obići će se veliki broj vrtića i ustanova u kojima borave djeca, te će im se tom prilikom darovati tradicijske igračke koje su osigurali Etnografski muzej i Radio Kaj uz potporu partnera. Jedan od partnera su Narodne novine d.d., koje su se priključile projektu procijenivši ga hvalevrijednim, pogotovo što je usmjeren na naše najmlađe, na budućnosti našeg društva.

Prva akcija podjele igračaka bila je u petak u Krapini, gdje su djeca iz vrtića „Gustav Krklec, „Mali kaj“ i „Sunčica“ dobili pakete tradicijskih igračaka, ali i posebne poklone Narodnih novina d.d. – pribor i papire za crtanje. Djecu je razveselila i predstava zagrebačkog „Laboratorija zabave“, a kako je to izgledalo u Krapini, pogledajte u fotogaleriji . Redovito ćemo se javljati i s drugih mjesta gdje će se dijeliti igračke!

Objašnjavajući naziv projekta, voditeljica Mirjana Drobina istaknula je da „djeca moraju biti upoznata sa svojim korijenima i baštinom, te da za to ne postoji bolji način nego kroz igru. 

U Krapini su paketi tradicijskih igračaka podijeljeni trima vrtićima s krapinskog područja, a igračke su zajedno uručili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i autorica projekta Mirjana Drobina. 

Predstavnici Narodnih novina, partnera projekta Dajmo djeci korijene i krila, uručili su krapinskim vrtićima pakete bojica i crtaćeg pribora. Predstavu za djecu ‘Vilko i divlji čovjek’ pripremio je Laboratorij zabave. 

Događaj u Krapini organizirao je tehnički priredio Radio kaj. Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ podupire Ministarstvo poljoprivrede kroz akciju „Drvo je prvo“ s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskim šumama. (Više na www.nn-skola.hr)

krapina01 krapina05 krapina06 krapina08 krapina22 krapina03 krapina130913lbza1 krapina130913svi krapinaZGZ11 krapinaZGZ21 krapinaZGZ31 krapinaZGZ411 krapinaZGZ511

loading