Skip to content

Započelo uređenje Terapijskog vrta u Sesvetama

Posted in glavnavijest, Gradski vrtovi, and Vijesti

ZAGREB – Na zelenoj površini u sklopu stare tvornice Sljeme u Sesvetama krenula je izgradnja Terapijskog vrta za osobe s invaliditetom koji se realizira u sklopu EU projekta ProGIreg. Uređenjem Terapijskog vrta želi se postići uključenost osoba s invaliditetom u zajednicu i jačanje njihovih motoričkih, senzoričkih i kognitivnih sposobnosti. To će bit prvi terapijski vrt te vrste u Hrvatskoj, a prostirat će se na površini od 5 145 metara četvornih. – Podizanje kvalitete života lokalne zajednice uvođenjem rješenja  temeljenih na prirodi, promicanje zdravog i održivog načina života, promicanje inovacije i novih poslovnih kultura, kao i uključenost osoba s invaliditetom u zajednicu nema alternative, ni u Zagrebu ni u modernim metropolama 21. stoljeća – rekla je danas, 11. ožujka 2021. godine Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika. Uređenje Terapijskog vrta trajat će dva mjeseca, a cjelokupni EU projekt ProGIreg, koji ima za cilj oživiti i regenerirati industrijski kompleks tvornice Sljeme, okončat će krajem svibnja 2023. godine.

Ovo je iznimno važan događaj za Zagrepčane i za nas u Gradskoj upravi! Govorimo li o Zagrebu kao gradu 21. stoljeća, govorimo o inkluzivnosti i dostupnosti njegovih sadržaja svima u zajednici, u prvome redu osobama s invaliditetom, starijim osobe, ali i onima kojima su ovakvi sadržaji dosada bili nedostupni, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević pa je na angažmanu zahvalila građanskoj inicijativi Zelene i plave Sesvete, europskim partnerima i Sveučilištu u Aachenu, nositelju projekta.

Osim Zagreba, u projekt su uključeni Dortmund, Torino i Ningbo, a njime se žele uspostaviti tzv. živi laboratoriji u urbanim područjima i podignuti standard i kvaliteta života članova lokalne zajednice s pomoću rješenja utemeljenih na prirodi.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković je naglasila da je ovaj projekt važan i za Republiku Hrvatsku, dok je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić nazočne upoznao sa strukturom i organizacijom Terapijskog vrta.

Oblikovane su tri zone – prostor za integraciju korisnika, prostor za terapijsko vrtlarenje i edukaciju te senzorički vrt i senzorička odmorišta, zaključio je pročelnik Jaić.

U realizaciju ovog projekta planira se utrošiti 2,6 milijuna kuna, a u 100 %-nome iznosu ga pokriva EU program Obzor 2020., a njegov završetak je predviđen za svibanj ove godine.

Projekt podržava i Radio Kaj, višegodišnji partner u projektu Gradski vrtovi grada Zagreba.

 

loading