Skip to content

Enormni računi za plin i novi model naplate odvoza otpada u fokusu zastupnika zagrebačke Gradske skupštine

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine koja se održava u četvrtak, 27. siječnja 2022. godine pred zastupnicima je 37 točaka dnevnog reda, među kojima i prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da zbog znatno većih računa podnese izvješće o stanju u Gradskoj plinari. Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman rekao je da traže podnošenje izvješća po hitnom postupku zbog novonastale situacije na tržištu plina i uvećanih računa poslovnih korisnika između 250 i 400 posto. Kao primjer naveo je Pučku kuhinju na Svetom Duhu kojoj je račun s 5800 kuna povećan na 25.800 kuna. Zato Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a predlaže da Tomašević podnese izvještaj o stanju u Gradskoj plinari Zagreb od 30. lipnja do 31. prosinca 2021. koji će sadržavati podatke o broju korisnika i sklopljenih ugovora te povećanju cijene prema poslovnim subjektima. Gradonačelnik Tomašević je odgovorio, kako s veseljem prihvaća taj prijedlog kako bi malo porazgovarali o odgovornosti HDZ-ovih kadrova za poskupljenje plina. HDZ-ovci znaju vrlo dobro da je direktor Gradske plinare bio Igor Pirija, HDZ-ov kadar koji je postavljen na to mjesto dok je HDZ-ov zastupnik Mario Župan bio u Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga, rekao je Tomašević.
Upravo je Pirija bio taj koji nije na vrijeme kupio količine plina koje je obećao isporučiti poslovnom korisnicima po cijenama koje su tada bile normalne, prije nego što su otišle u nebo, istaknuo je Tomašević.
Iako se na današnjoj Sjednici gradske skupštine ne raspravlja o otpadu, novi model naplate odvoza komunalnog otpada u Zagrebu je tema koja zaokuplja gradske zastupnike, bilo da je riječ o oporbenim zastupnicima ili gradskoj vlasti. Dok neki pozdravljaju najavu novog modela naplate odvoza otpada iz zagrebačkih kućanstava, drugi kritiziraju prijedlog Gradske uprave. Sporna je naplata otpada kroz kupovinu vrećica, ali i nadzor spremnika za otpad. Kako je istaknuo potpredsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov Mislav Herman, neprihvatljivo je da se građanima sugerira da špijuniraju i prokazuju susjede koji otpad odlažu na neadekvatan način. Sporne su i ugovorne kazne koje bi trebali platiti građani u čijim spremnicima otpad nije odložen na adekvatan način, odnosno u posebnim vrećicama koje će biti moguće kupiti u trgovinama. Prema najavi za nepropisno odlaganje otpada novčana kazna trebala bi iznositi 500 kuna za fizičke te 1.000 kuna za pravne osobe.

loading