Skip to content

Završena obnova Učeničkog doma Ante Brune Bušića u središtu Zagreba

Posted in Vijesti

ZAGREB – Završena je cjelovita obnova Učeničkog doma Ante Brune Bušića teško oštećenog u potresu. Obnovljenu zgradu u samom središtu Zagreba u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine, obišli su gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina. Sanacija Učeničkog doma Ante Brune Bušića u Zagrebu odrađena je u dvije faze. Prva faza je obuhvatila hitne sanacijske infrastrukturne zahvate dok je druga faza uključila konstruktivno ojačanje, povećanu protupožarnu sigurnost i energetsku učinkovitost, potpunu obnovu i modernizaciju soba, sanitarnih čvorova, servisnih te društvenih prostorija i dvorišta. Kako ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević obnova u povijesnoj jezgri Zagreba nije nimalo lagan posao.

– Tako doprinosimo zaštiti kulturne baštine i drago mi je što je uz obnovu zgrada doma konstrukcijski ojačana i energetski obnovljena te suvremeno opremljena. Riječ je, zapravo, o novoj zgradi koja je zadržala cijeli duh one stare zgrade, kaže gradonačelnik Tomašević. Obnova i opremanje Učeničkog doma Ante Brune Bušića koštali su 26 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na europski Fond solidarnosti te je u planu i prijava za sufinanciranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za sanaciju posljedica zagrebačkog potresa iz Fonda solidarnosti Europske unije, napominje ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, osigurano je više od pet milijardi kuna.

– Do sada je iz Fonda solidarnosti realizirano 30% ukupnog iznosa koji nam je na raspolaganju za zagrebački potres, a svi ćemo dati svoj maksimum da do kraja lipnja realiziramo što veći iznos prihvatljivih troškova, naglašava ministar Paladina.

loading